PikiTalk

Kabaree-henkisesti pukeutuneet mies ja nainen poseeraavat kameralle punaisten samettiverhojen edessä.

PikiTalk – Enemmän puhetta, vähemmän teatteria

PikiTalk on räväkkä, tärkeisiin ja tunteita herättäviin alueellisiin ilmiöihin syventyvä after work –hetki ja erilainen viikonlopun aloitus.

Syksyisin kerran kuussa järjestettävä PikiTalk tarttuu rohkeasti kipeisiin aiheisiin, joiden teemat kumpuavat Oulun teatterin ohjelmistosta. Kutsumme keskustelemaan mielenkiintoiset ja aiheisiin syventyneet alansa huiput. Kaikki oululaiset ovat tervetulleita kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun. 

Tulevana syksynä teemoina ovat suuret tunteet – rakkaus, häpeä, kulissit ja niiden murtuminen sekä juhliminen. Keskustelujen aiheet nousevat Oulun teatterin produktioista Pienen hauen pyydystys, Ei kertonut katuvansa, Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? ja Post-Kabaree.

Illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. PikiTalkien keskusteluosuudet striimataan Mun Oulun verkkosivulla.

Pikisalin ovet ja baari aukeavat klo 16, keskustelu alkaa klo 17 ja tilaisuus päättyy klo 19. Illan aikana yleisöä viihdyttää myös vaihtuva dj ja bistrossa on ruoka- ja juomatarjouksia.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan PikiTalkeihin!

PikiTalkit 2023

Pe 8.12.2023 klo 16, Pikisali
Saako enää juhlia? Kunnollisten ihmisten 2020-luku

Syksyn PikiTalkit huipentuvat juhlimiseen! Illan innoittajana on marraskuussa ensi-iltansa saanut Post-Kabaree, joka on ohjaaja Joel Härkösen ja työryhmän luoma ennennäkemätön spektaakkeli 20-luvun kabareenäyttämöksi muuntuvassa Pikisalissa.

PikiTalk kysyy saako enää juhlia, kun kaikki ovat niin kunnollisia nykyään. Rokkarit eivät enää rieku, yritysten juhlat ovat siistiytyneet ja messumaailmassa käydään aamulenkillä ennen messupäivää. Terveet elämäntavat ovat syystäkin pinnalla ja korona-aikana ihmiset elivät omissa maailmoissaan. Monella on kuitenkin post-korona-aikana kaipuu juhlimiseen. Mutta onko hedonismi enää sallittua? Antaako media ihmisten juhlia rauhassa?

Illassa nähdään otteita Joel Härkösen Post-Kabaree-show’sta.

Keskustelemassa ovat tutkija Antti Maunu, sarjakuvataiteilija Ville Ranta, radio Kalevan päätoimittaja Sini Salmirinne ja ravintolayrittäjä Roope Sulkala. Musiikista vastaa dj Antti K.

Biletohtori Antti Maunu on tutkija ja sosiologian dosentti, ja väitellyt biletyksestä sosiaalisena rituaalina. Maunu tuntee suomalaisen juomiskulttuurin kentät baareista politiikkaan ja päihdekasvatukseen. Keski-ikäistyttyään Maunu on kiinnostunut raittiuden tutkimisesta. 

 

 

 

Ville Ranta on Suomen tunnetuin pilapiirtäjä, ahkera yhteiskunnallinen keskustelija ja romanttinen, baarien nurkissa piirtävä sarjakuvataiteilija. Oulussa hän päivystää Leskisessä, Helsingissä Eliten baarissa. Ranta on identiteetiltään Töölössä asuva oululainen. Hänen Iltalehteen tekemät pilapiirroksensa onnistuvat loukkaamaan kaikkia osapuolia. 

 

 

Sini Salmirinne on sitä mieltä, että elo ei saa olla liian vakavaa ja laskelmoitua ja juhlat kannattaa mieluummin pitää kuin olla pitämättä. Radio Kalevan päätoimittajana Salmirinne pohtii nykyajan juhlimistarinoita sekä toimittajan että rivikansalaisen eli median kuluttajan näkökulmasta. 

 

 

 

Huvin vuoksi jo yli 10 vuotta! Tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjä Roope Sulkala uskoo, että hyvinvoiva ihminen kaipaa arkeensa kohtuudella juhlaa. Sulkala toimii Oulun pitkäaikaisimpien tapahtumayhtiöiden Pro Piknik Festivalsin sekä 45 Specialin promoottorina ja yrittäjänä, ja vastaa satojen eri kokoisten tapahtumien järjestämisestä vuosittain. 

 

 

Huom! Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia. 

 

 

Menneet PikiTalkit

Pe 6.10.2023 klo 16, Pikisali
Naisen häpeä – Ei kertonut katuvansa

Lokakuun PikiTalkin aiheena on naisen häpeä, johon pureudutaan Ei kertonut katuvansa -teoksen teemoista käsin. Näytelmä kuvaa viiden naisen matkaa läpi Lapin ja heille selviää hiljalleen, että Suomen sotilasliittolaisuudesta pitää maksaa hinta – ja sen hinnan maksavat naiset.

PikiTalkin keskiössä ovat naiset ja se, miksi naiset niin usein tuntevat häpeää. Millaista on naisten välinen avunanto nykyään, millaisia sukupuolirooleja edelleen on ja miksi?

Illassa nähdään otteita Tommi Kinnusen romaaniin perustuvasta näytelmästä Ei kertonut katuvansa.

Keskustelemassa ovat poliitikko Anneli Jäätteenmäki, projektipäällikkö Priyanka Sood, psykologi, psykoterapeutti Elina Reenkola ja tuomiorovasti Satu Saarinen. Musiikista vastaa dj John Collingwood.

Lokakuun PikiTalk on osa Ylen Hyvin sanottu -festivaalia ja PikiTalk striimataan myös Yle Areenassa.

Anneli Jäätteenmäki toimi pääministerinä vuonna 2003 ja oli ensimmäinen nainen tässä virassa. Kansanedustajana hän toimi vuosina 1987–2004 ja europarlamentaarikkona 2004–2019. Nykyisin Jäätteenmäki toimii Lapuan kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kun hän palasi politiikkaan kunnallisvaaleissa 2021 saaden ylivoimaisesti eniten ääniä Lapualla.  

 

 

Psykologi ja psykoterapeutti Elina Reenkola on vastaanotollaan kohdannut lamaannuttavaa häpeää monilla ja on kirjoittanut kirjan häpeästä. Aiheesta hän pitänyt luentoja Suomessa ja puhunut siitä kansainvälisissä kongresseissa Euroopassa. Vuonna 2014 julkaistu Nainen ja häpeä -kirjassa Reenkola käy läpi häpeän eri ulottuvuuksia, syitä ja ilmenemismuotoja sekä kertoo, miten edetä itsensä hyväksymisen tiellä.

 

Satu Saarinen on teologi ja kulttuurihistorioitsija, jota kiinnostavat sota- ja jälleenrakennusajan sukupuolihistoria, lapsuudenhistoria ja mentaalisen jälleenrakennuksen teemat. Tuoreessa Annikin sota ja rauha -kirjassaan hän pohtii yksityisen ja yleisen historian suhdetta, sekä sitä, miten mennyt elää meissä. Saarinen on Oulun tuomiorovasti.   

 

 

Projektipäällikkö Priyanka Sood on viimeisen 20 vuoden aikana työskennellyt Intiassa, Japanissa ja Suomessa. Hän on hyvin perehtynyt osallisuuden eri muotoihin ja ihmisoikeuskysymyksiin. Intiasta Priyankalla on kokemusta vähemmistöjen oikeuksien edistämisestä järjestöissä ja ministeriössä. Suomessa Sood on työskennellyt muun muassa pakolaisten sosiaalityöntekijänä, kotoutumistyön kehittäjänä ja edustuksellisen osallisuuden parissa. Priyanka on saanut Oulun kaupungilta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön palkinnon ja on ollut kansallisella tasolla vaikuttamassa yhdenvertaisuus-, antirasismi- ja työelämän monimuotoisuusohjelmiin.  

Pe 1.9.2023 klo 16, Pikisali
Rakkausilta – Lupa rakastaa

Syksyn ensimmäinen PikiTalk on suuri rakkausilta! Ilta ammentaa teemansa Pienen hauen pyydystys -näytelmästä, jossa ei ole totuttu onnellinen loppu, mutta se päättyy kuitenkin omalla tavallaan onnellisesti.

Syyskuun PikiTalkissa puhutaan rakkaudesta ja rakkauden eri puolista. Pohdimme rakkauden moninaisuutta ja sitä onko rakkaudessa sääntöjä. Erotkaan eivät ole nykyään enää vain epäonnistumisia, vaan eron jälkeen rakkaus voi jatkua muotoaan muuttaneena.

Illassa nähdään otteita Pienen hauen pyydystys -näytelmästä.

Keskustelemassa ovat pappi Kari Kanala, kirjailija Juhani Karila, rakkauskouluttaja Anne Rumpunen ja Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto. Illan musiikista vastaa dj Somepoe.

Pelkosenniemeltä Lapista kotoisin oleva kirjailija Juhani Karila voitti J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2010. Raati kutsui hänen tekstiään ”huh-proosaksi”. Hän jatkoi nopeatempoisen tyylinsä soveltamista esikoisnovellikokoelmassaan Gorilla, joka sijoittui toiseksi Helsingin Sanomien esikoiskirjakilpailussa. Pienen hauen pyydystys ilmestyi vuonna 2019 ja se voitti Kalevi Jäntin palkinnon, Tähtifantasian, Jarkko Laine -palkinnon sekä Lappi-kirjallisuuspalkinnon. Tampereen yliopistosta tiedotusopin maisteriksi valmistunut Karila on työskennellyt myös toimittajana. Karilan mukaan rakkaus on sinnikäs kuin muratti.

Oululainen rakkauskouluttaja Anne Rumpunen auttaa vertaisryhmäkursseillaan eronneita muun muassa käsittelemään eroon liittyviä vihan, surun, pelon ja yksinäisyyden tunteita sekä oivalluttaa rakentamaan omannäköisempää uutta tulevaisuutta. Hän valmentaa yksityisasiakkaitaan sekä pitää kursseja, joilla opetellaan rakastavia valintoja parisuhteen parhaaksi ja keskitytään yksilön mahdollisuuksiin vaikuttaa omien parisuhteittensa laatuun. Rumpusen omakohtaiset elämänvaiheet tuovat kokemuspohjaa hänen työhönsä.

Oulu Sinfonian intendentti Maija Kuusisto on kokenut suuren aikuisiän rakkaustarinan edesmenneen säveltäjä-kapellimestari Jaakko Kuusiston kanssa. Heitä yhdistivät muun muassa rakkaus musiikkiin, tunnepitoinen suhtautuminen työhön ja tapaan elää.

 

 

Pappi Kari Kanala on helsinkiläisen Paavalin seurakunnan kirkkoherra. Hän on tullut suuren yleisön tietoisuuteen Ensitreffit alttarilla -televisio-ohjelmasta, jossa hän on ollut asiantuntijana. Hän on kirjoittanut yhdessä vaimonsa Milla Mäkitalon kanssa kirjan Suhteellista – pilkettä ja pohdintaa parisuhteesta sekä psykologi Mikael Saarisen kanssa Parisuhdekorjaamo – Kaikkien suhdemallien huoltoon ja tuunaamiseen -kirjan. Kanala ajattelee, että rakkaus ei ole aina helppoa, mutta se on välttämätöntä. Hänen vinkkinsä on, että elämässä ei ole kyse vuosipäivien juhlimisesta. Tärkeää on se, miten maanantaita vietetään.

Pe 3.11.2023 klo 16, Pikisali
Keeping up appearances – Kulissit ennen kaikkea

Syksyn kolmannessa PikiTalkissa teemana ovat kulissit ja niiden murtuminen. Illan aiheet kumpuavat Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmästä, jossa jatkoilla olevien pariskuntien kulissit alkavat rakoilla pikkutunneilla. Näytelmän kirjoitusaikana elettiin Yhdysvalloissa voimakkainta ydinperheideaalin aikaa, jossa naisen tehtäväksi jäi huolehtia aviomiehestä, kodista ja lapsista. Albeen teksti on voimakas kritiikki tätä ideaalia kohtaan, ja se näyttää kirkkaasti, miten katkeraksi ihminen muuttuu, jos hän ei pääse elämässään toteuttamaan itseään.

Tässä PikiTalkissa pohditaan muun muassa sitä, paljonko käytämme energiaa kulissien ylläpitoon ja kuinka paljon säästäisimme itseämme, jos emme tekisi sitä. Somessa näytämme nättejä koteja ja elämän kohokohtia. Mutta mitä jää näyttämättä? Aiheena on myös ihanneavioliitto. Mitä se nykyään tarkoittaa ja pitääkö siihen pyrkiä?

Illassa nähdään otteita Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmästä.

Keskustelemassa ovat piispa Jukka Keskitalo, AC Oulun ex-toimitus- ja kehitysjohtaja Juho Meriläinen, somevaikuttaja Teija Ruokamo ja Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen. Musiikista vastaa dj Malsson.

Pelaajasta toimitusjohtajaksi. AC Oulussa lähes 19 vuoden yhtäjaksoisen uran jalkapallon parissa tehnyt Juho ”Äffä” Meriläinen koki työuupumuksen rakastamassaan seurassa, rakastamansa lajin parissa. Avoimesti julkisuudessa kipeistäkin asioista puhuva Meriläinen otti ja lähti, mutta ei ovet paukkuen. Nykyisin Rukalla asuva Meriläinen halusi etäisyyttä vanhoihin kuvioihin. 

 

Sosiaalisen median vaikuttaja, kansainvälisen kaupan asiantuntija Teija Ruokamo avautuu somessa toisten mielestä liikaakin. Aitous on kuitenkin tuonut Ruokamolle somessa eri kanavissa kymmeniätuhansia seuraajia. Oulun yliopistossa asiaa tutkinut Ruokamo tietää, että tieteellisestikin tutkittuna rosoisuus kiinnostaa ihmisiä, ei kulissit. 

 

 

Oulun piispa Jukka Keskitalo on monipuolinen keskustelija uskonnon, kulttuurin ja yhteiskunnan näyttämöillä ja kulisseissa. Karungista pientilalta kotoisin oleva piispa on nähnyt elämänsä aikana laajan poikkileikkauksen erilaisista yhteiskunnallisista ja kulttuurisista todellisuuksista maassamme. 

 

 

Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkoselle konkreettiset kulissit ovat työvälineitä, ja kyllä sitä pikkulapsiperheellisellä ruuhkavuosia elävällä omatkin kulissit toisinaan tulee turhan tutuksi. Tänä syksynä Mikkosen voi nähdä näyttämöllä marraskuussa ensi-iltaan tulevassa Post-Kabaree-showssa. 

 

 

PikiTalkit 2022

Patriarkka-näytelmän ruokapöydän kattaus.

Pe 26.8.2022 klo 16, Pikisali
Täällä määrään minä! Sopivatko suuret ikäluokat ja sannamarinit samaan pöytään?

Keskustelemassa näytelmäkirjailija Juha Jokela, ohjaaja Sakari Hokkanen, pitkän uran politiikassa tehnyt Liisa Jaakonsaari ja Oulun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Määttä. Illan aikana nähdään otteita produktiosta Patriarkka.

Billy Elliot -musikaalin keittiö

Pe 30.9.2022 klo 16, Pikisali
Pahasti sanottu! Miksi hyvät ihmiset perseilevät somessa?

Syyskuussa keskustellaan siitä, puhummeko somessa nykyään kuin 80-luvun kaivoskaupungissa. Samoin kuin Billy Elliotia yritettiin saada muuttumaan, teemme sitä samaa somessa.

Keskustelemassa Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio, somepersoona Sanni Inget, poliitikko Lauri Nikula ja Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen. Illan aikana nähdään otteita Billy Elliotmusikaalista.

Syyskuun PikiTalk oli osa Ylen Hyvin sanottu -keskustelufestivaalia.

En päässyt Juliaksi -näytelmän meikkauspöytä

Pe 28.10.2022 klo 16, Pikisali
Kill your darlings. Saako elämässä sen, mistä on valmis luopumaan?

Lokakuun PikiTalkissa teemana ovat saavuttamattomat unelmat ja toiset mahdollisuudet. Mitä tapahtuu, kun ei saa haluamaansa ja mihin se vie? Keskustelun innoittajana on Alma Lehmuskallion ohjaama En päässyt Juliaksi, joka käsittelee luopumista, toista mahdollisuutta ja yhteyden löytämisen tarvetta. Illan aikana nähdään otteita tästä prosessissa tehdystä teoksesta.

Keskustelemassa Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki, Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen ja yrittäjä, radiopersoona Lauri Salovaara sekä näyttelijät Tuula Väänänen ja Pyry Äikää.

 

Vanhempainilta-näytelmän lavastus

Pe 25.11.2022 klo 16, Pikisali
Ketä kiinnostaa joku vanhemmuus! Lapsiperhepohdintoja 2020-luvulla.

PikiTalkissa marraskuussa aiheena on vanhemmuus ja lapsiperhearki. Millaista on olla vanhempi vuonna 2022? Moni tavoittelee täydellistä vanhemmuutta, mutta onko sellaista olemassa? Toiset puolestaan eivät halua vanhemmaksi ollenkaan, vaan ovat vapaaehtoisesti lapsettomia. Illan keskustelun innoittajana on Veikko Nuutisen uusi kotimainen näytelmä Vanhempainilta, joka käsittelee vanhemmuutta ja aikuisuutta henkilökohtaisella, reippaan komediallisella otteella. Illan aikana nähdään otteita näytelmästä.

Keskustelemassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, oululainen taiteilija Lauri Ahtinen ja toimittaja Anna-Sofia Nieminen sekä Vanhempainillan ohjaaja Jukka Heinänen.

 

PikiTalkit 2021

Pe 10.9.2021 klo 16, Pikisali
Tuomio vai pelastus? Missä menevät hengellisen väkivallan rajat?

Syyskuun PikiTalkin aiheena on hengellisen väkivallan rajat, johon pureudutaan Synninkantajat-teoksen teemoista käsin. Kun näytelmä kuvaa hengellistä väkivaltaa yhdellä tavalla, PikiTalkin keskiössä on se, miten sama ilmiö voi olla toiselle auttamisen ja lempeyden väline ja taas jollekin toiselle se voi näyttäytyä väkivaltana. Pohdimme missä ilmiön rajat menevät ja miten sitä voidaan tulkita.   

Paikallisesti aihe on merkittävä, koska Oulu on lestadiolaisuuden pääpaikka Suomessa ja esillä isommin kuin muualla maassamme. Keskustelu aiheen tiimoilta on usein latautunutta ja vastakkainasettelu on läsnä. PikiTalkissa lähtökohtana on ymmärryksen lisääminen.   

Keskustelemassa kirjailija Pauliina Rauhala, tietokirjailija Maijaleena Rova ja kokemusasiantuntija Marita Terho. Illassa nähdään otteita Synninkantajat-näytelmästä. 

Pe 8.10.2021 klo 16, Pikisali
Äiti täällä, mikset vastaa? Voiko päihdehelvetistä selvitä?

Syksyn toisessa PikiTalkissa käsitellään nuorten päihteiden käyttöä ja syrjäytymistä, mikä on kasvava ongelma Oulun alueella. Oulun teatterin Poikani joka katosi -näytelmä käsittelee tätä ilmiötä huumeidenkäyttäjän läheisten näkökulmasta: häpeä, pelko ja tuska nousevat pintaan, kun vanhemmat tajuavat, että oma lapsi on huumeidenkäyttäjä.  

Kuinka päihdeongelmat vaikuttavat koko perheeseen? Mikä on yhteiskunnan rooli huumeongelmien ratkomisessa? Näiden teemojen äärellä olemme lokakuun PikiTalkissa.  

Keskustelemassa kehittäjäasiantuntija ja dialogisen ohjauksen kouluttaja Amira Bushnaief, ohjaaja Heta Haanperä ja kokemusasiantuntijana Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. Lisäksi pop up -keskustelussa elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Illassa nähdään otteita Poikani joka katosi -näytelmästä. 

 

  

Pe 12.11.2021 klo 16, Pikisali
Havuja perkele! Mistä on suomalainen tahto tehty?

Marraskuun PikiTalkissa teemana on suomalainen sisu taiteessa ja urheilussa: mitä vaikeita valintoja näissä lajeissa on tehtävä, että menestyy? Saako taiteessakin todeta ääneen, että haluaa olla alansa paras? Mitkä asiat omassa elämässä voivat kärsiä tavoitteellisuudesta? Urheilu ja taide ovat molemmat tunne- ja taitolajeja: mikä niitä yhdistää ja mikä erottaa katsojia?  

Keskustelun innoittajana on Oulun teatterissa ensi-iltansa 5.11.2021 saava Tahto-näytelmä. Aino-Kaisa Saarisen hiihtourasta kertova näytelmä kuvaa muun muassa niitä valintoja, joita urheilija joutuu tekemään halutessaan huipulle. 

Keskustelemassa kärppälegenda Lasse Kukkonen, säveltäjä-kapellimestari Jaakko Kuusisto, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja painonnostaja Anni Vuohijoki. Illassa nähdään otteita Tahto-näytelmästä. 

 

Pikitalk  

Pe 10.12.2021 klo 16, Pikisali
Nopeammin, tehokkaammin, enemmän! Onko oravanpyörässä käsijarrua?

Vuoden viimeisen PikiTalkin aiheena on jaksaminen. Jo ennen koronapandemiaa monien jaksaminen oli työelämän hektisyyden vuoksi koetuksella ja koronakriisi etätöineen sekä sosiaalisen eristäytyneisyyksineen on pahentanut tilannetta entisestään.  

Teemaan sukelletaan keväällä 2022 Oulun teatterissa ensi-iltaan tulevan Jäniksen vuosi -näytelmän myötä. Aihe on hyvin ajankohtainen, kun yritämme nähdä tietä pois koronasta ja koronan aiheuttamisista työelämän muutoksista. 

Keskustelemassa ohjaaja Eljas Liinamaa, Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo ja psykologi Soili Poijula. Illassa nähdään otteita Jäniksen vuosi -näytelmästä. 

 

 

Siirry sivun alkuun