PikiTalk

PikiTalk – Enemmän puhetta, vähemmän teatteria

Loistavan vastaanoton saanut PikiTalk on räväkkä, tärkeisiin ja tunteita herättäviin alueellisiin ilmiöihin syventyvä after work –hetki ja erilainen viikonlopun aloitus.  

Syksyisin kerran kuussa järjestettävä PikiTalk tarttuu rohkeasti kipeisiin aiheisiin, joiden teemoja käsitellään myös Oulun teatterin ohjelmistossa. Kutsumme keskustelemaan mielenkiintoiset ja aiheisiin syventyneet alansa huiput. Kaikki oululaiset ovat tervetulleita kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun. 

Syksyllä 2022 puhuttiin suurista ikäluokista, hyvästä keskustelukulttuurista, saavuttamattomista unelmista ja toisista mahdollisuuksista sekä vanhemmuudesta. Iltojen keskustelut rakentuivat Oulun teatterin produktioiden ympärille: Juha Jokelan Patriarkka, Lee Hallin Billy Elliot, Jukka Heinäsen, Alma Lehmuskallion ja työryhmän En päässyt Juliaksi ja Veikko Nuutisen Vanhempainilta. Ajatuksia herättävän keskustelun lisäksi illoissa nähtiin otteita produktioista. 

Illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. Syksyllä 2022 PikiTalkin keskusteluosuudet myös striimattiin Mun Oulun verkkosivulla ja Mun Oulun Facebook-sivulla.

Tervetuloa mukaan keskustelemaan PikiTalkeihin!

PikiTalkit 2022

Patriarkka-näytelmän ruokapöydän kattaus.

Pe 26.8.2022 klo 16, Pikisali
Täällä määrään minä! Sopivatko suuret ikäluokat ja sannamarinit samaan pöytään?

Keskustelemassa näytelmäkirjailija Juha Jokela, ohjaaja Sakari Hokkanen, pitkän uran politiikassa tehnyt Liisa Jaakonsaari ja Oulun kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Henna Määttä. Illan aikana nähdään otteita produktiosta Patriarkka.

Billy Elliot -musikaalin keittiö

Pe 30.9.2022 klo 16, Pikisali
Pahasti sanottu! Miksi hyvät ihmiset perseilevät somessa?

Syyskuussa keskustellaan siitä, puhummeko somessa nykyään kuin 80-luvun kaivoskaupungissa. Samoin kuin Billy Elliotia yritettiin saada muuttumaan, teemme sitä samaa somessa.

Keskustelemassa Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio, somepersoona Sanni Inget, poliitikko Lauri Nikula ja Oulun teatterin näyttelijä Joose Mikkonen. Illan aikana nähdään otteita Billy Elliotmusikaalista.

Syyskuun PikiTalk oli osa Ylen Hyvin sanottu -keskustelufestivaalia.

En päässyt Juliaksi -näytelmän meikkauspöytä

Pe 28.10.2022 klo 16, Pikisali
Kill your darlings. Saako elämässä sen, mistä on valmis luopumaan?

Lokakuun PikiTalkissa teemana ovat saavuttamattomat unelmat ja toiset mahdollisuudet. Mitä tapahtuu, kun ei saa haluamaansa ja mihin se vie? Keskustelun innoittajana on Alma Lehmuskallion ohjaama En päässyt Juliaksi, joka käsittelee luopumista, toista mahdollisuutta ja yhteyden löytämisen tarvetta. Illan aikana nähdään otteita tästä prosessissa tehdystä teoksesta.

Keskustelemassa Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki, Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen ja yrittäjä, radiopersoona Lauri Salovaara sekä näyttelijät Tuula Väänänen ja Pyry Äikää.

 

Vanhempainilta-näytelmän lavastus

Pe 25.11.2022 klo 16, Pikisali
Ketä kiinnostaa joku vanhemmuus! Lapsiperhepohdintoja 2020-luvulla.

PikiTalkissa marraskuussa aiheena on vanhemmuus ja lapsiperhearki. Millaista on olla vanhempi vuonna 2022? Moni tavoittelee täydellistä vanhemmuutta, mutta onko sellaista olemassa? Toiset puolestaan eivät halua vanhemmaksi ollenkaan, vaan ovat vapaaehtoisesti lapsettomia. Illan keskustelun innoittajana on Veikko Nuutisen uusi kotimainen näytelmä Vanhempainilta, joka käsittelee vanhemmuutta ja aikuisuutta henkilökohtaisella, reippaan komediallisella otteella. Illan aikana nähdään otteita näytelmästä.

Keskustelemassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, oululainen taiteilija Lauri Ahtinen ja toimittaja Anna-Sofia Nieminen sekä Vanhempainillan ohjaaja Jukka Heinänen.

 

PikiTalkit 2021

Pe 10.9.2021 klo 16, Pikisali
Tuomio vai pelastus? Missä menevät hengellisen väkivallan rajat?

Syyskuun PikiTalkin aiheena on hengellisen väkivallan rajat, johon pureudutaan Synninkantajat-teoksen teemoista käsin. Kun näytelmä kuvaa hengellistä väkivaltaa yhdellä tavalla, PikiTalkin keskiössä on se, miten sama ilmiö voi olla toiselle auttamisen ja lempeyden väline ja taas jollekin toiselle se voi näyttäytyä väkivaltana. Pohdimme missä ilmiön rajat menevät ja miten sitä voidaan tulkita.   

Paikallisesti aihe on merkittävä, koska Oulu on lestadiolaisuuden pääpaikka Suomessa ja esillä isommin kuin muualla maassamme. Keskustelu aiheen tiimoilta on usein latautunutta ja vastakkainasettelu on läsnä. PikiTalkissa lähtökohtana on ymmärryksen lisääminen.   

Keskustelemassa kirjailija Pauliina Rauhala, tietokirjailija Maijaleena Rova ja kokemusasiantuntija Marita Terho. Illassa nähdään otteita Synninkantajat-näytelmästä. 

Pe 8.10.2021 klo 16, Pikisali
Äiti täällä, mikset vastaa? Voiko päihdehelvetistä selvitä?

Syksyn toisessa PikiTalkissa käsitellään nuorten päihteiden käyttöä ja syrjäytymistä, mikä on kasvava ongelma Oulun alueella. Oulun teatterin Poikani joka katosi -näytelmä käsittelee tätä ilmiötä huumeidenkäyttäjän läheisten näkökulmasta: häpeä, pelko ja tuska nousevat pintaan, kun vanhemmat tajuavat, että oma lapsi on huumeidenkäyttäjä.  

Kuinka päihdeongelmat vaikuttavat koko perheeseen? Mikä on yhteiskunnan rooli huumeongelmien ratkomisessa? Näiden teemojen äärellä olemme lokakuun PikiTalkissa.  

Keskustelemassa kehittäjäasiantuntija ja dialogisen ohjauksen kouluttaja Amira Bushnaief, ohjaaja Heta Haanperä ja kokemusasiantuntijana Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. Lisäksi pop up -keskustelussa elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Illassa nähdään otteita Poikani joka katosi -näytelmästä. 

 

  

Pe 12.11.2021 klo 16, Pikisali
Havuja perkele! Mistä on suomalainen tahto tehty?

Marraskuun PikiTalkissa teemana on suomalainen sisu taiteessa ja urheilussa: mitä vaikeita valintoja näissä lajeissa on tehtävä, että menestyy? Saako taiteessakin todeta ääneen, että haluaa olla alansa paras? Mitkä asiat omassa elämässä voivat kärsiä tavoitteellisuudesta? Urheilu ja taide ovat molemmat tunne- ja taitolajeja: mikä niitä yhdistää ja mikä erottaa katsojia?  

Keskustelun innoittajana on Oulun teatterissa ensi-iltansa 5.11.2021 saava Tahto-näytelmä. Aino-Kaisa Saarisen hiihtourasta kertova näytelmä kuvaa muun muassa niitä valintoja, joita urheilija joutuu tekemään halutessaan huipulle. 

Keskustelemassa kärppälegenda Lasse Kukkonen, säveltäjä-kapellimestari Jaakko Kuusisto, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja painonnostaja Anni Vuohijoki. Illassa nähdään otteita Tahto-näytelmästä. 

 

Pikitalk  

Pe 10.12.2021 klo 16, Pikisali
Nopeammin, tehokkaammin, enemmän! Onko oravanpyörässä käsijarrua?

Vuoden viimeisen PikiTalkin aiheena on jaksaminen. Jo ennen koronapandemiaa monien jaksaminen oli työelämän hektisyyden vuoksi koetuksella ja koronakriisi etätöineen sekä sosiaalisen eristäytyneisyyksineen on pahentanut tilannetta entisestään.  

Teemaan sukelletaan keväällä 2022 Oulun teatterissa ensi-iltaan tulevan Jäniksen vuosi -näytelmän myötä. Aihe on hyvin ajankohtainen, kun yritämme nähdä tietä pois koronasta ja koronan aiheuttamisista työelämän muutoksista. 

Keskustelemassa ohjaaja Eljas Liinamaa, Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo ja psykologi Soili Poijula. Illassa nähdään otteita Jäniksen vuosi -näytelmästä. 

 

Huom! Ohjelmamuutokset mahdollisia. 

 

 

 

Siirry sivun alkuun