PikiTalk

Enemmän puhetta, vähemmän teatteria – jatkuu syksyllä 2022!

PikiTalk on Oulun teatterin ja Oulun kaupungin uusi tapahtumakonsepti, erilainen after work -hetki, jossa yhdistyvät syvällinen keskustelu, kiivas väittely ja pulppuava puhe. 

Syksyllä 2021 PikiTalk tarttui kerran kuussa perjantaisin ikuisuusteemoihin: synti, sisu, himo, hulluus. Samat teemat nähdään Oulun teatterin ohjelmistossa. 

Kutsuimme keskustelemaan mielenkiintoiset ja aiheisiin syventyneet alansa huiput. Lisäksi kaikki oululaiset olivat tervetulleita kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun.  

Ensimmäisissä PikiTalkeissa puhuttiin muun muassa hengellisen väkivallan rajoista, suomalaisesta sisusta ja vaikeista valinnoista taiteessa ja urheilussa. Lisäksi teemoina olivat oman lapsen katoaminen huumeiden maailmaan ja jaksaminen, työhyvinvointi ja oravanpyörästä hyppääminen.  

Ajatuksia herättävän keskustelun lisäksi nähtiin otteita näytelmistä Synninkantajat (uusintaensi-ilta 3.9.2021), Poikani joka katosi (ensi-ilta 18.9.2021), Tahto (ensi-ilta 5.11.2021) ja Jäniksen vuosi (ensi-ilta 2.4.2022). 

PikiTalkin tunnelmaa ja keskustelua virittävät Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. 

Tervetuloa PikiTalkeihin jälleen syksyllä 2022!

Pe 10.9. klo 16, Pikisali
Tuomio vai pelastus? Missä menevät hengellisen väkivallan rajat?  

Syyskuun PikiTalkin aiheena on hengellisen väkivallan rajat, johon pureudutaan Synninkantajat-teoksen teemoista käsin. Kun näytelmä kuvaa hengellistä väkivaltaa yhdellä tavalla, PikiTalkin keskiössä on se, miten sama ilmiö voi olla toiselle auttamisen ja lempeyden väline ja taas jollekin toiselle se voi näyttäytyä väkivaltana. Pohdimme missä ilmiön rajat menevät ja miten sitä voidaan tulkita.   

Paikallisesti aihe on merkittävä, koska Oulu on lestadiolaisuuden pääpaikka Suomessa ja esillä isommin kuin muualla maassamme. Keskustelu aiheen tiimoilta on usein latautunutta ja vastakkainasettelu on läsnä. PikiTalkissa lähtökohtana on ymmärryksen lisääminen.   

Keskustelemassa kirjailija Pauliina Rauhala, tietokirjailija Maijaleena Rova ja kokemusasiantuntija Marita Terho. Illassa nähdään otteita Synninkantajat-näytelmästä. 

Maijaleena Rova on uskonyhteisöistä kirjoittanut tietokirjailija. Hänen vuonna 2016 julkaistu Uskonsota keittiössä -tietokirja kertoo vanhoislestadiolaisuudesta erkaantuneiden kokemuksista ja tarkastelee vanhoillislestadiolaisuuden opillisia ja yhteisöllisiä erityispiirteitä. Hän työstää tällä hetkellä tietokirjaa, joka käsittelee laajasti hengellisen väkivallan – ihmisoikeus- ja demokratialoukkausten – yhteisöllisiä syitä uskonyhteisöissä.  Rova on myös kokemusasiantuntija, sillä hänen lapsuudenperheensä hajosi vuosien 1960–1961 vanhoillislestadiolaisen liikkeen uskonkiistoissa.  

Pauliina Rauhala on lestadiolaisyhteisöstä kaksi romaania kirjoittanut oululaiskirjailija ja on koulutukseltaan äidinkielenopettaja. Hänen vuonna 2013 julkaistu esikoisromaaninsa Taivaslaulu on nähty näytelmänä Oulun teatterin lisäksi Tampereen Työväen Teatterissa. Vuonna 2018 ilmestynyt Synninkantajat on puolestaan sovitettu näytelmäksi Oulun teatterin lisäksi Tampereen Teatteriin. Synninkantajat-näytelmää esitetään tänä syksynä Oulun kaupunginvarikon näyttämöllä.

Kokemusasiantuntija Marita Terho on irtaantunut vanhoillilestadiolaisesta liikkeestä kahdeksan vuotta sitten. Terho on viiden 1018-vuotiaan lapsen äiti, koulutukseltaan sosionomi ja työskentelee ihmisten parissa. 

 

 

 

 

Pe 8.10. klo 16, Pikisali
Äiti täällä, mikset vastaa? Voiko päihdehelvetistä selvitä?  

Syksyn toisessa PikiTalkissa käsitellään nuorten päihteiden käyttöä ja syrjäytymistä, mikä on kasvava ongelma Oulun alueella. Oulun teatterin Poikani joka katosi -näytelmä käsittelee tätä ilmiötä huumeidenkäyttäjän läheisten näkökulmasta: häpeä, pelko ja tuska nousevat pintaan, kun vanhemmat tajuavat, että oma lapsi on huumeidenkäyttäjä.  

Kuinka päihdeongelmat vaikuttavat koko perheeseen? Mikä on yhteiskunnan rooli huumeongelmien ratkomisessa? Näiden teemojen äärellä olemme lokakuun PikiTalkissa.  

Keskustelemassa kehittäjäasiantuntija ja dialogisen ohjauksen kouluttaja Amira Bushnaief, ohjaaja Heta Haanperä ja kokemusasiantuntijana Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. Lisäksi pop up -keskustelussa elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Illassa nähdään otteita Poikani joka katosi -näytelmästä. 

Amira Bushnaiefilla on 20 vuoden kokemus päihdetyön kentältä ja kehittämisestä. Hän työskentelee kehittäjäasiantuntijana, dialogisen ohjauksen kouluttajana ja Hoivatien Miepä-kuntoutuksessa tiiviin päihde- ja mielenterveysavokuntoutuksen parissa. Hän on nähnyt monta kertaa, että vaikeastakin elämäntilanteesta voi selvitä.

 

 

Oulun teatterin ohjaaja Heta Haanperä on käsikirjoittanut ja ohjannut parhaillaan Oulun teatterissa esitettävän Poikani joka katosi -näytelmän. Teosta varten Haanperä ja työryhmä haastattelivat suuren joukon huumeidenkäyttäjien läheisiä ja päihdetyön tekijöitä ja heidän ymmärryksensä päihdehuollon tilasta kasvoi produktion aikana. Haanperää turhauttaa, ettei hän voi tehdä huumeidenkäyttäjien ja heidän läheistensä auttamiseksi muuta kuin kyseisen näytelmän. Haanperä maksaa veroja mielellään.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on nähnyt läheltä, kun oma lapsi käyttää huumeita ja miten säännöllinen huumeidenkäyttö vaikuttaa elämään. Hän on tuonut julkisuudessa vaikeaa päihdeasiaa esiin perheen näkökulmasta: Malisen mukaan yksi ongelma on se, että nuorille huumeidenkäyttäjille ei ole tarjolla moniammatillista tukea.

 

 

Oulusta kotoisin oleva elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila on perehtynyt huostaanotettujen lasten maailmaan Huostassa-radiokuunnelmassa. Radiodokumenttia Ylelle tehdessään hän tuli tuskallisen tietoiseksi lastensuojelun ongelmien laajuudesta. Lastenkodeissa osa nuorista tutustuu ensi kerran huumeisiin. Hän on myös aiemmissa töissään ollut yhteiskunnallisten aiheiden äärellä ja käsitellyt nuorten näkökulmasta mm. lama-ajan syrjäytymistä dokumentissaan Karkotetut (1998). Ouluun sijoittuva draamaelokuva Kaiken se kestää (2017) kuvasi 1970-luvulla villinneen vapaan rakkauden kääntöpuolta lapsen näkökulmasta.

  

Pe 12.11. klo 16, Pikisali
Havuja perkele! Mistä on suomalainen tahto tehty?  

Marraskuun PikiTalkissa teemana on suomalainen sisu taiteessa ja urheilussa: mitä vaikeita valintoja näissä lajeissa on tehtävä, että menestyy? Saako taiteessakin todeta ääneen, että haluaa olla alansa paras? Mitkä asiat omassa elämässä voivat kärsiä tavoitteellisuudesta? Urheilu ja taide ovat molemmat tunne- ja taitolajeja: mikä niitä yhdistää ja mikä erottaa katsojia?  

Keskustelun innoittajana on Oulun teatterissa ensi-iltansa 5.11.2021 saava Tahto-näytelmä. Aino-Kaisa Saarisen hiihtourasta kertova näytelmä kuvaa muun muassa niitä valintoja, joita urheilija joutuu tekemään halutessaan huipulle. 

Keskustelemassa kärppälegenda Lasse Kukkonen, säveltäjä-kapellimestari Jaakko Kuusisto, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja painonnostaja Anni Vuohijoki. Illassa nähdään otteita Tahto-näytelmästä. 

Keväällä 2020 jääkiekkouran lopettanut Kärppien ikoninen puolustaja Lasse Kukkonen tietää mitä menestyminen vaatii. Maailmanmestari, olympiamitalisti ja moninkertainen suomenmestari siirtää nykyään psyykkisenä valmentajana ja kouluttajana tietotaitoaan eteenpäin nuorille pelaajille ja yritystiimeille.

 

 

Jaakko Kuusisto on arvostettu viulisti, tuottelias säveltäjä ja menestynyt kapellimestari. Kuusisto on uransa aikana esiintynyt viulistina ja kapellimestarina merkittävien orkesterien edessä niin Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa kuin Australiassakin. Muun taiteellisen työn lisäksi Kuusisto on muun muassa toiminut Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2013–2021, Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina vuodesta 2018 alkaen ja Oulu Sinfonian taiteellisena partnerina hän aloittaa vuonna 2022. Lapsesta saakka julkisuudessa ollut Kuusisto ymmärtää taiteessa pärjäämisen keinot.

 

Alma Lehmuskallio on Oulun teatterin taiteellinen johtaja ja teatteriohjaaja. Ennen Ouluun siirtymistään Alma ehti ohjata teatteria, tanssia ja sirkusta muun muassa Teatteri Jurkkaan, Kotkan kaupunginteatteriin ja Sivuhenkilöt-kollektiiville Cirko – Uuden sirkuksen keskukseen. Sisua on vaadittu paitsi taiteen alituisessa puolustamisessa tiukkenevissa olosuhteissa, myös teatterialalle pyrkiessä ja yksinhuoltajaäitinä kodin ja teatterin väliä sukkuloidessa.

 

Painonnostaja Anni Vuohijoki oli ensimmäinen suomalainen arvokisamitalisti painonnostossa 17 vuoteen, kun hän saavutti EM-pronssia vuonna 2018. Olympiaurheilija, arvokisamitalisti ja useita suomenennätyksiä rikkonut Vuohijoki on diplomi-insinööri, kuntosaliyrittäjä ja valmistuu pian lääkäriksi. Toisin kuin monet urheilijat, hän on päättänyt elää ja treenata ilman kompromisseja. Hän kyseenalaistaa ajatuksen, että huippu-urheilijan pitäisi luopua uran vuoksi muusta elämästä.

 

Pikitalk  

Pe 10.12. klo 16, Pikisali
Nopeammin, tehokkaammin, enemmän! Onko oravanpyörässä käsijarrua?  

Vuoden viimeisen PikiTalkin aiheena on jaksaminen. Jo ennen koronapandemiaa monien jaksaminen oli työelämän hektisyyden vuoksi koetuksella ja koronakriisi etätöineen sekä sosiaalisen eristäytyneisyyksineen on pahentanut tilannetta entisestään.  

Teemaan sukelletaan keväällä 2022 Oulun teatterissa ensi-iltaan tulevan Jäniksen vuosi -näytelmän myötä. Aihe on hyvin ajankohtainen, kun yritämme nähdä tietä pois koronasta ja koronan aiheuttamisista työelämän muutoksista. 

Keskustelemassa ohjaaja Eljas Liinamaa, Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo ja psykologi Soili Poijula. Illassa nähdään otteita Jäniksen vuosi -näytelmästä. 

Oulun teatterissa on koronapassi käytössä. Lue täältä ohjeet, kuinka toimia teatteritaloon tullessa.

Helsinkiläinen teatteriohjaaja Eljas Liinamaa pakeni oravanpyörää ennen kuin edes ehti sen kyytiin. Liinamaa muutti valmistuttuaan Ounasjoelle harjoittamaan hallittua erakoitumista ja työskentelemään Lapin Alueteatterille. Jäniksen vuotta hän on Oulun teatterille työstänyt pian pari vuotta luonnonvoimien tummanpuhuvan huumorintajun ehdoilla – kuten teokseen toki sopii. 

 

 

Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo aloitti työssään 1. maaliskuuta 2020, ja sukelsi suoraan syvään päähän koronapandemian puhjettua. Ensimmäisen tilannekuvan Mäkitalo esitti kaupungin johtoryhmälle oltuaan töissä vasta viikon. Työtunteja on koronakriisissä kertynyt, mutta palautumisestakin on täytynyt pitää huolta. Mäkitalon keinot palautumiseen ja työssä jaksamiseen ovat töiden priorisointi, joustavuus molempiin suuntiin sekä aikaa vaativat harrastukset.  Mäkitalo on työterveyshuollon erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja hän on työskennellyt aiemmin Terveystalon alueellisena johtavana työterveyslääkärinä, työterveyslaitoksella tutkimus- ja palvelukeskuksen johtajana ja kuntoutuspalveluja tarjoavassa Vervessä tutkimusjohtajana.  

 

Soili Poijula on psykologi, kouluttajapsykoterapeutti, kriisi-, trauma- ja katastrofipsykologian erityisasiantuntija, työnohjaaja, tutkija ja tietokirjailija. Poijula on toiminut koronapandemian aikana henkisen työhyvinvoinnin kouluttajana ja työnohjaajana valtakunnallisesti yritys-, julkis- ja järjestösektorilla ja muun muassa hyvinvointikuntayhtymässä. Poijula on työskennellyt traumaattisten tapahtumien uhrien, omaisten ja auttajien auttamisen kehittäjänä 1990-luvulta alkaen. Hänen Resilienssi-tietokirjansa kriisikestävyydestä ja muutosjoustavuudesta julkaistiin vuonna 2018. 

 

 

Pikisalin ovet ja bistro aukeavat kello 16. Tule nauttimaan ennen keskustelua vaihtuvan dj:n musiikista ja ravintolan after work –tarjouksista. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17. PikiTalk on anniskelun vuoksi K–18. Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Huom! Ohjelmalisäykset mahdollisia. 

 

 

 

Siirry sivun alkuun