Nuorten näyttämö

Vanha maailma, nuori näyttämö

Maailma myllertää ja muuttuu, niin myös ihminen. Sekä maailmanlaajuisten että henkilökohtaisten kriisien keskellä on tärkeää säilyttää kosketus itseensä ja toisiin ihmisiin. Oulun teatterin Nuorten näyttämö pyrkii vastaamaan tähän tarpeeseen toimimalla kohtauspaikkana, jossa ihminen tulee nähdyksi ja kuulluksi. Näyttämöllä ja sen äärellä kohtaavat ammattilaiset ja harrastajat, ilot ja surut, leikki ja vakavuus.

Esitettäväksi olemme alusta asti pyrkineet valitsemaan tekstejä, joissa kohtaavat mennyt ja nykyinen. Sofokles on ensimmäisenä kirjoittanut näytelmäksi tuhansien vuosien takaisen tarinan Antigonesta yli kaksituhatta vuotta sitten. Jean Anouilh on tehnyt oman versionsa toisen maailmansodan aikana. Tarina on ikiaikainen, mutta Antigone on nuori. Hän näkee ympäröivän maailman julmuuden eikä halua kääntää sille selkäänsä, vaan tehdä oikein ja kulkea omaa polkuaan. Tänä keväänä Antigone nousee Nuorten näyttämölle.

KREON: Sinä olet hullu. Etkö osaa olla vaiti?

ANTIGONE: Miksi sinä toivoisit minun olevan vaiti?  Siksi, että tiedät minun olevan oikeassa. Minä en halua olla vaatimaton ja tyytyä pieneen muruun, jos olen ollut kiltti. Minä tahdon tänä päivänä olla varma kaikesta – että se on yhtä kaunista kuin silloin kun olin pieni – tai kuolla.

Perehtymistä teatterin maailmaan jo vuodesta 2015

Oulun teatterin Nuorten näyttämö aloitti toimintansa lokakuussa 2015 ja on saavuttanut suursuosion. Nuorten näyttämö tarjoaa Oulun seudun nuorille mahdollisuuden harrastaa ja tehdä teatteria ammattilaisten opastamana.

Toiminta on tarkoitettu kaikille 13−18-vuotiaille taidoista tai aikaisemmista harrastuksista riippumatta, ja ryhmä muodostetaan erillisen haun kautta syksyisin. Syksyllä 2022 ei ole hakua, vaan nykyinen ryhmä jatkaa kevääseen 2023 asti.

Oulun teatterin Nuorten näyttämö – Yhtä suurta perhettä.
Oulun teatterin Nuorten näyttämö – Yhtä suurta perhettä. Kuvassa etualalla Saku Parkkisenniemi ja Iida Hotti, kuva Kaisa Tiri.

Osallistujat pääsevät perehtymään teatterin eri osa-alueisiin näytelmän kirjoittamisesta lavastuksen suunnitteluun ja näyttelemiseen yhdessä ammattilaisten kanssa. Vuoden mittainen sukellus teatterin maailmaan huipentuu yhdessä valmistettuun ensi-iltaan, joka esitetään osana Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalia. 

Nuorten näyttämön vastaavina ohjaajina kaudella 2022–2023 toimivat Oulun teatterin dramaturgi Jukka Heinänen, ohjaaja Heta Haanperä ja näyttelijä Elina Ylisuvanto.

Lisätietoja Nuorten näyttämöstä: Jukka.Heinanen@oulunteatteri.fi   

Siirry sivun alkuun