Yleisötyö

Teatterin toimintaan kuuluu yleisöyhteistyö, jonka avulla teatteri laajentaa toimintaansa esitysten valmistamisen rinnalla teatterin ja yleisön vuorovaikutuksen lisäämiseen. Yleisötyö vahvistaa ja monipuolistaa teatterin ja yleisön suhdetta.

Teatteri tutuksi

Teatteri tarjoaa tietoja lapsille ja nuorille sopivista esityksistä. Päiväkotien ja koulujen aikataulut pyritään ottamaan huomioon esitysten ajankohtia suunniteltaessa. Esikouluryhmille on vuosittain järjestetty yhdessä Alaköökin, eli Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikön kanssa Teatteri tutuksi -kierroksia, joissa tutustutaan kulissien takaiseen maailmaan. Lasten kulttuurikaupunki Oulu -kulttuuritapahtumiin liittyen järjestetään maksuttomia tapahtumia teatterilla.

Tarjoamme myös mahdollisuuden tutustua teatterin eri ammatteihin oppilaitosten harjoittelujaksoilla.

Talossa vierailee vuosittain kymmeniä ryhmiä tutustumassa teatterin salaisuuksiin. Esittelykierroksilla tavataan taiteilijoita ja teatterin muita ammattilaisia lavastamossa, puvustossa ja kampaamossa. Koeyleisöiksi kutsutaan mahdollisuuksien mukaan katsojia eri ikäluokista.

Teatteri tarjoaa myös opastusta ja apua omien esitysten tekemisessä sekä erilaisten tapahtumien järjestämisessä mahdollisuuksien mukaan.

Kummitoiminta ja kouluyhteistyö

Kummikoulujamme ovat Myllytullin yhtenäinen peruskoulu ja Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, jonka kanssa olemme tehneet jo 20 vuotta yhteistyötä. Teatterilla on myös kaksi kummipäiväkotia vuodessa.

Yhteistyön tarkoituksena on edelleen lisätä ja kehittää teatterikasvatusta perusopetuksessa, vahvistaa teatterin arvostamista taiteena ja oppiaineena, kasvattaa uutta teatteriyleisöä sekä syventää teatterin merkitystä yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Myös muiden eri oppilaitosten ja yliopiston opiskelijoiden kanssa teemme hedelmällistä yhteistyötä. Järjestämme myös kulttuuriopettajille ja äidinkielen opettajille keskustelutilaisuuksia esitysten yhteydessä. Päiväkotien kulttuurivastaavat ovat myös tärkeä yhteistyöryhmämme.

Huom! Oulun teatteri on suosittu TET-paikka ja TET-harjoitteluita hoitaa teatterikuraattori Anna Maria Luonuansuu (p. 044 703 7112), joten yhteydenotot voi osoittaa hänelle. TET-paikkoja ei ole enää syksylle 2022.

Teatteridiplomi

Oulun teatteri ja Myllytullin koulu pilotoivat syksystä 2021 alkaen teatteridiplomia. Pilottihankkeen aloitusvaiheessa diplomin suorittaminen koskee yläasteen 7.–9. luokkien oppilaita.

Oppilaat tutustuvat teatteridiplomia tehdessään teatterin tekemiseen ja Oulun teatteriin. Teatteridiplomiin  kuuluu kuusi tehtävää ja ne voi suorittaa kolmen vuoden aikana.

Oppilaan täytyy tehdä tehtävistä puolet Oulun teatterissa esimerkiksi katsomalla yhdessä luokan kanssa tai omatoimisesti vapaa-ajalla teatteriesityksiä, olemalla teatterin koeyleisönä, seuraamalla teatterin kanssa sovittuja harjoituksia, tutustumalla teatteriesityksen käsikirjoitukseen ja esimerkiksi nuorten näytelmissä käsikirjoituksen tekoon, osallistumalla teatterissa toimivaan nuorisoteatteriin.

Koululla oppilas voi kuulua ilmaisutaidon ryhmään. Luokassa hän on mukana kuuntelemassa, kun teatterin ammattilaiset kertovat teatterin tekemisestä ja erilaisista työtehtävistä.

Lue aiheesta lisää jutustamme.

Teatteritehtävät opettajille ja kasvattajille, olkaa hyvä!

Teatterin kummikoulu Myllytullin yhtenäiskoulun opettajat ovat yhdessä teatterin dramaturgin kanssa laatineet teatteritehtäviä kaikkien vapaaseen käyttöön. Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ideoita: teatteri@oulunteatteri.fi.

Tutustu tästä tehtäväpakettiin.

PikiTalk – Enemmän puhetta, vähemmän teatteria

PikiTalk on Oulun teatterin ja Oulun kaupungin uusi tapahtumakonsepti, erilainen after work -hetki, jossa yhdistyvät syvällinen keskustelu, kiivas väittely ja pulppuava puhe. 

Syksyisin kerran kuussa järjestettävä PikiTalk tarttuu rohkeasti kipeisiin aiheisiin, joiden teemoja käsitellään myös Oulun teatterin ohjelmistossa. Syksyllä 2022 puhutaan suurista ikäluokista, hyvästä keskustelukulttuurista, unelmien toteuttamisesta ja niistä luopumisesta sekä vanhemmuudesta. Olemme kutsuneet keskustelemaan mielenkiintoiset ja aiheisiin syventyneet alansa huiput. Kaikki oululaiset ovat tervetulleita kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun. 

Iltojen keskustelut rakentuvat Oulun teatterin produktioiden ympärille: Juha Jokelan PatriarkkaLee Hallin Billy ElliotJukka HeinäsenAlma Lehmuskallion ja työryhmän En päässyt Juliaksi ja Veikko Nuutisen VanhempainiltaAjatuksia herättävän keskustelun lisäksi luvassa on otteita produktioista. 

Yhteisöpaneeli

Yhteisöpaneeli aloitti toimintansa vuonna 2020 ja ryhmä koottiin hakuilmoitusten perusteella. Yhteisöpaneelissa on eri-ikäisiä oululaisia ihmisiä eri yhteisöistä ja erilaisista taustoista. Sen tarkoituksena on laajentaa keskustelua siitä, mitä Oulun teatteri tekee, miten ja ketä varten teemme. Paneeli on vieraillut Oulun teatterilla katsomassa näytelmiä ja tutustumassa teatterin tekemiseen.

 

Lisätietoja yleisötyöstä antaa

Anna Maria Luonuansuu
Teatterikuraattori
p. 044 703 7112
anna.luonuansuu@oulunteatteri.fi

Siirry sivun alkuun