Yleisötyö

Teatterin toimintaan kuuluu yleisöyhteistyö, jonka avulla teatteri laajentaa toimintaansa esitysten valmistamisen rinnalla teatterin ja yleisön vuorovaikutuksen lisäämiseen. Yleisötyö vahvistaa ja monipuolistaa teatterin ja yleisön suhdetta.

Teatteri tutuksi

Teatteri tarjoaa tietoja lapsille ja nuorille sopivista esityksistä. Päiväkotien ja koulujen aikataulut pyritään ottamaan huomioon esitysten ajankohtia suunniteltaessa. Esikouluryhmille on vuosittain järjestetty yhdessä Alaköökin, eli Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen- ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikön kanssa Teatteri tutuksi -kierroksia, joissa tutustutaan kulissien takaiseen maailmaan. Lasten kulttuurikaupunki Oulu -kulttuuritapahtumiin liittyen järjestetään maksuttomia tapahtumia teatterilla.

Tarjoamme myös mahdollisuuden tutustua teatterin eri ammatteihin oppilaitosten harjoittelujaksoilla.

Talossa vierailee vuosittain kymmeniä ryhmiä tutustumassa teatterin salaisuuksiin. Esittelykierroksilla tavataan taiteilijoita ja teatterin muita ammattilaisia lavastamossa, puvustossa ja kampaamossa. Koeyleisöiksi kutsutaan mahdollisuuksien mukaan katsojia eri ikäluokista.

Teatteri tarjoaa myös opastusta ja apua omien esitysten tekemisessä sekä erilaisten tapahtumien järjestämisessä mahdollisuuksien mukaan (esimerkiksi yliopiston opiskelijoiden tapahtumat).

Kummitoiminta ja kouluyhteistyö

Kummikoulujamme ovat Myllytullin yhtenäinen peruskoulu ja Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (jo 20 vuotta yhteistyötä). Teatterilla on myös kaksi kummipäiväkotia vuodessa.

Yhteistyön tarkoituksena on edelleen lisätä ja kehittää teatterikasvatusta perusopetuksessa, vahvistaa teatterin arvostamista taiteena ja oppiaineena, kasvattaa uutta teatteriyleisöä sekä syventää teatterin merkitystä yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Myös muiden eri oppilaitosten ja yliopiston opiskelijoiden kanssa teemme hedelmällistä yhteistyötä. Järjestämme myös kulttuuriopettajille ja äidinkielen opettajille keskustelutilaisuuksia esitysten yhteydessä. Päiväkotien kulttuurivastaavat ovat myös tärkeä yhteistyöryhmämme.

HUOM! Oulun koulujen 9. luokkalaisten kulttuurikiikarilla Oulun teatterin esityksiin pääsee 4,50 eurolla.

Teatteridiplomi

Oulun teatteri ja Myllytullin koulu pilotoivat syksystä 2021 alkaen teatteridiplomia. Pilottihankkeen aloitusvaiheessa diplomin suorittaminen koskee yläasteen 7.–9. luokkien oppilaita.

Oppilaat tutustuvat teatteridiplomia tehdessään teatterin tekemiseen ja Oulun teatteriin. Teatteridiplomiin  kuuluu kuusi tehtävää ja ne voi suorittaa kolmen vuoden aikana.

Oppilaan täytyy tehdä tehtävistä puolet Oulun teatterissa esimerkiksi katsomalla yhdessä luokan kanssa tai omatoimisesti vapaa-ajalla teatteriesityksiä, olemalla teatterin koeyleisönä, seuraamalla teatterin kanssa sovittuja harjoituksia, tutustumalla teatteriesityksen käsikirjoitukseen ja esimerkiksi nuorten näytelmissä käsikirjoituksen tekoon, osallistumalla teatterissa toimivaan nuorisoteatteriin.

Koululla oppilas voi kuulua ilmaisutaidon ryhmään. Luokassa hän on mukana kuuntelemassa, kun teatterin ammattilaiset kertovat teatterin tekemisestä ja erilaisista työtehtävistä.

Lue aiheesta lisää jutustamme.

Teatteritehtävät opettajille ja kasvattajille, olkaa hyvä!

Teatterin kummikoulu Myllytullin yhtenäiskoulun opettajat ovat yhdessä teatterin dramaturgin kanssa laatineet teatteritehtäviä kaikkien vapaaseen käyttöön. Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ideoita: teatteri@oulunteatteri.fi.

Tutustu tästä tehtäväpakettiin.

PikiTalk – Enemmän puhetta, vähemmän teatteria

PikiTalk on Oulun teatterin ja Oulun kaupungin uusi tapahtumakonsepti, erilainen after work -hetki, jossa yhdistyvät syvällinen keskustelu, kiivas väittely ja pulppuava puhe. 

Syyskuusta 2021 alkaen kerran kuussa perjantaisin PikiTalk tarttuu ikuisuusteemoihin: synti, sisu, himo, hulluus. Samat teemat nähdään Oulun teatterin tulevassa ohjelmistossa. Olemme kutsuneet keskustelemaan mielenkiintoiset ja aiheisiin syventyneet alansa huiput. Lisäksi kaikki oululaiset ovat tervetulleita kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun.  

Syksyn PikiTalkeissa puhutaan muun muassa hengellisen väkivallan rajoista, suomalaisesta sisusta ja vaikeista valinnoista taiteessa ja urheilussa. Lisäksi teemoina ovat oman lapsen katoaminen huumeiden maailmaan ja jaksaminen, työhyvinvointi ja oravanpyörästä hyppääminen.  

Ajatuksia herättävän keskustelun lisäksi PikiTalkeissa nähdään otteita näytelmistä Synninkantajat (uusintaensi-ilta 3.9.2021), Poikani joka katosi (ensi-ilta 18.9.2021), Tahto (ensi-ilta 5.11.2021) ja Jäniksen vuosi (ensi-ilta keväällä 2022). 

Yhteisöpaneeli

Yhteisöpaneeli aloitti toimintansa vuonna 2020 ja ryhmä koottiin hakuilmoitusten perusteella. Yhteisöpaneelissa on eri-ikäisiä oululaisia ihmisiä eri yhteisöistä ja erilaisista taustoista. Sen tarkoituksena on laajentaa keskustelua siitä, mitä Oulun teatteri tekee, miten ja ketä varten teemme. Paneeli on vieraillut Oulun teatterilla katsomassa näytelmiä ja tutustumassa teatterin tekemiseen.

 

Lisätietoja yleisötyöstä antaa

Anna Maria Luonuansuu
Teatterikuraattori
p. 044 703 7112
anna.luonuansuu@oulunteatteri.fi

Siirry sivun alkuun