Yleisötyön avulla teatteri laajentaa toimintaansa esitysten valmistamisen rinnalla teatterin ja yleisön vuorovaikutuksen lisäämiseen. Yleisötyö vahvistaa ja monipuolistaa teatterin ja yleisön suhdetta.
Teatteri tutuksi
Talossa vierailee vuosittain kymmeniä ryhmiä tutustumassa teatterin salaisuuksiin. Esittelykierroksilla tavataan taiteilijoita ja teatterin muita ammattilaisia lavastamossa, puvustossa ja kampaamossa. Koeyleisöiksi kutsutaan mahdollisuuksien mukaan katsojia eri ikäluokista.
Teatteri tarjoaa tietoja lapsille ja nuorille sopivista esityksistä. Päiväkotien ja koulujen aikataulut pyritään ottamaan huomioon esitysten ajankohtia suunniteltaessa. Esikouluryhmille on vuosittain järjestetty yhdessä Alaköökin, eli Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen kestävän kehityksen ja kulttuurikasvatuksen kehittämisyksikön kanssa Teatteri tutuksi -kierroksia, joissa tutustutaan kulissien takaiseen maailmaan. Lasten kulttuurikaupunki Oulu -kulttuuritapahtumiin liittyen järjestetään maksuttomia tapahtumia teatterilla.
Tarjoamme myös mahdollisuuden tutustua teatterin eri ammatteihin oppilaitosten harjoittelujaksoilla.
Teatteri tarjoaa myös opastusta ja apua omien esitysten tekemisessä sekä erilaisten tapahtumien järjestämisessä mahdollisuuksien mukaan.
Huom! Oulun teatteri on suosittu TET-paikka ja vuoden 2023 TET-paikat on jo täytetty.
Kummitoiminta ja kouluyhteistyö
Kummikoulujamme ovat Myllytullin yhtenäinen peruskoulu ja Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, jonka kanssa olemme tehneet jo 20 vuotta yhteistyötä. Teatterilla on myös kaksi kummipäiväkotia vuodessa.
Yhteistyön tarkoituksena on edelleen lisätä ja kehittää teatterikasvatusta perusopetuksessa, vahvistaa teatterin arvostamista taiteena ja oppiaineena, kasvattaa uutta teatteriyleisöä sekä syventää teatterin merkitystä yhteiskunnallisena vaikuttajana.
Myös muiden eri oppilaitosten ja yliopiston opiskelijoiden kanssa teemme hedelmällistä yhteistyötä. Järjestämme myös kulttuuriopettajille ja äidinkielen opettajille keskustelutilaisuuksia esitysten yhteydessä. Päiväkotien kulttuurivastaavat ovat myös tärkeä yhteistyöryhmämme.
Teatteridiplomi
Oulun teatteri ja Myllytullin koulu pilotoivat syksystä 2021 alkaen teatteridiplomia. Pilottihankkeen aloitusvaiheessa diplomin suorittaminen koskee yläasteen 7.–9. luokkien oppilaita.
Oppilaat tutustuvat teatteridiplomia tehdessään teatterin tekemiseen ja Oulun teatteriin. Teatteridiplomiin kuuluu kuusi tehtävää ja ne voi suorittaa kolmen vuoden aikana.
Oppilaan täytyy tehdä tehtävistä puolet Oulun teatterissa esimerkiksi katsomalla yhdessä luokan kanssa tai omatoimisesti vapaa-ajalla teatteriesityksiä, olemalla teatterin koeyleisönä, seuraamalla teatterin kanssa sovittuja harjoituksia, tutustumalla teatteriesityksen käsikirjoitukseen ja esimerkiksi nuorten näytelmissä käsikirjoituksen tekoon, osallistumalla teatterissa toimivaan nuorisoteatteriin.
Koululla oppilas voi kuulua ilmaisutaidon ryhmään. Luokassa hän on mukana kuuntelemassa, kun teatterin ammattilaiset kertovat teatterin tekemisestä ja erilaisista työtehtävistä.
Lue aiheesta lisää jutustamme.
Teatteritehtävät opettajille ja kasvattajille, olkaa hyvä!
Teatterin kummikoulu Myllytullin yhtenäiskoulun opettajat ovat yhdessä teatterin dramaturgin kanssa laatineet teatteritehtäviä kaikkien vapaaseen käyttöön. Otamme mielellämme vastaan kommentteja ja ideoita: teatteri@oulunteatteri.fi.
Tutustu tästä tehtäväpakettiin.
PikiTalk – Enemmän puhetta, vähemmän teatteria
PikiTalk on Oulun teatterin ja Oulun kaupungin uusi tapahtumakonsepti, erilainen after work -hetki, jossa yhdistyvät syvällinen keskustelu, kiivas väittely ja pulppuava puhe sekä teatteri.
Syksyisin kerran kuussa järjestettävä PikiTalk tarttuu rohkeasti kipeisiin aiheisiin, joiden teemoja käsitellään myös Oulun teatterin ohjelmistossa.
Lisätietoja yleisötyöstä antaa
Anna Maria Luonuansuu
Teatterikuraattori
p. 044 703 7112
anna.luonuansuu@oulunteatteri.fi