Heta Haanperä Yksi askel eteenpäinMatka erään henkilön pään sisälle

Yksi askel eteenpäin on leikkisä matka erään henkilön pään sisälle. Näyttämö onkin sisätila, jossa pääsemme todistamaan sitä kakofoniaksikin äityvää universumia, joka löytyy meidän jokaisen ajatusmaailmasta. Tämä kurkistus näyttää meille, kuinka toiveet ja pelot käyvät kenttätaistelua jokaisena arkisena päivänä oman pään sisällä. Miten monessa kudelmassa ja kuopassa pieni kohtaaminenkin tapahtuu.

Yksi askel eteenpäin jatkaa Oulun teatterin Poikani joka katosi -esityksen jälkimainingeissa yhteiskunnan ilmiöiden tutkimista. Prosessissa ja haastattelujen kautta syntyvä esitys käsittelee kohtaamista. Teos lähti rakentumaan tekijöiden tavatessa hoitotyössä työskenteleviä asiantuntijoita ja heidän asiakaskuntaansa.

Lähtökysymyksenä ohjaaja Heta Haanperällä ja työryhmällä on se, miksi on niin vaikeaa olla ihminen ihmiselle. Mitä esteitä hyvälle kohtaamiselle elämässä asettuu?  Me kannamme mukanamme merkityksellisiä kohtaamisia hyvässä ja pahassa. Voimme vain ihmetellä, miten ainutkertaiseksi kohtaaminen voi muuttua kovin pieneltä tuntuvan hetken sisällä. Me olemme täynnä näitä jälkiä. Ilman yhteyttä ei ole mitään.

Kohtaaminen on ilmiönä levittäytynyt laajalle. Se on nostettu monen hoivayrityksen strategiaan. Sen avuksi on kehitteillä jatkuvalla syötöllä uusia innovaatioita. Kohtaamisen ympärille on kirjoitettu lukemattomia opaskirjoja ja tutkimuksia. Sitä opetetaan kouluissa ja koulutetaan kursseilla. Auttamistyössä yksiköiden toiminta on perustettu talouspuheisiin, mutta nyt on herätty toteamaan kohtaamisen välttämättömyys kaiken hoivatyön kivijalkana.

Vaikka kohtaamisen kokemukset ovat opettaneet meitä, on toinen ihminen meille kuitenkin suuri mysteeri ja päivittäisistä kokemuksista huolimatta kohtaaminen on usein jännittävä tapahtuma, joka nostaa esiin yllättäviä tunteita. Yksin jäämisen kokemus on kasvanut suomalaisten keskuudessa. Mitkä ovat ne tekijät, jotka määrittävät sen, tulenko kohdatuksi ja miksi en tule?

Jos olet joskus ihmetellyt, mitä toisen päässä oikein tapahtuu, tämä esitys on sinua varten.

Esityksen jälkeen on pieni vapaamuotoinen teosta syventävä keskustelu tekijöiden ja asiantuntijoiden kanssa.

  • Vinttikamari
  • 26.8.2022 19:00
  • Kesto tunnin (ei väliaikaa)
  • Liput 15 € / 10 € / 10 €

Tekijät

  • Heta Haanperä
  • Joose Mikkonen
  • Annina Rokka
  • Anne Syysmaa
  • Henri Tuominen

Kuvat

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun