Vihainen leskiKomedia ikääntymisestä ja elämään tarttumisesta

”Sitten kun tullaan viimeiseen kaarteeseen, ennen loppusuoraa, iällä on taas merkitystä. Tilastokeskus kyllä niputti kaikki eläkeläiset samaksi ryppääksi, kuoleman odottajiksi. Ei ole ylärajaa on vain viiva. 65 viiva.”

Ullis on seitsemänkymppinen, pitkän ja raskaan omaishoidon jälkeen leskeksi jäänyt nainen. Hänen aikuiset lapsensa Susanna ja Marko ovat sysäämässä häntä palvelutaloon, mutta Ullis ystävineen on toista mieltä. Hän on terve, järjissään, vapautunut keski-iän velvollisuuksista ja vihdoin vapaa tekemään mitä haluaa. Nyt jos koskaan on aika laittaa itsensä etusijalle ja aloittaa elämä aivan uudella tavalla.

Vihainen leski on ronski, hulvaton ja elämäniloa täynnä oleva komedia ikääntymisestä ja siihen suhtautumisesta. Minna Lindgrenin romaaniin pohjautuva ja Merja Larivaaran näytelmäksi sovittama mustalla huumorilla sävytetty tarina kertoo ystävyydestä, itsenäistymisestä ja uuden suunnan löytämisestä elämän viimeisillä vuosikymmenyksillä. Tämä näytelmä naurattaa ja koskettaa, ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tekarit lentelevät, tekonivelet poksuvat ja rollaattorit heitetään syrjään näiden vauhdikkaiden ja viriilien ystävien tieltä!

”Minä olen kuulkaa 74-vuotias terve ihminen ja minulla on ensimmäistä kertaa päätäntävalta ja vastuu ainoastaan omasta elämästäni, ja sen mukaan minä jumalauta aion elää.”

Taru Mäkelä, ohjaaja
Taru Mäkelä (s. 1959) on elokuvantekijän koulutuksen saanut ohjaaja. Hän aloitti uransa tekemällä sketsiviihdettä ja on sen jälkeen ohjannut sekä fiktioita että dokumenttielokuvia, teatteria ja kuunnelmia. Suomi-palkinnon Mäkelä sai yhdessä käsikirjoittaja Raija Talvion kanssa elokuvasta Pikkusisar v.1999. Mäkelä on saanut Venla-palkinnon Hymyhuulet -tv-sarjasta vuonna 1989 ja Yleisö-Jussin komediaelokuvasta Varasto vuonna 2012. Hänen ohjaamansa näytelmä Hannah ja rakkaus vieraili Oulun teatterissa juhlaviikoilla 2011.

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy

Käsiohjelma on nyt luettavissa sähköisenä täältä!

”Vihainen leski on kokonaisuudessaan upea! Näytelmä on hauska, koskettava ja syvällinen komedia. Se pureutuu elämän suuriin kysymyksiin, ja samalla siinä ollaan kuitenkin niin peruskysymysten äärellä, että siihen on helppo samastua. Tämä on varmasti yksi syy, miksi yleisö on niin tiiviisti esityksessä mukana.” – Riitta Ylilehto, Kuiske 4.11.2019

 • Suuri näyttämö
 • Ensi-ilta pe 1.11.2019 klo 19
 • Kesto 2t (sis. väliajan 20min.)
 • Liput 36 € / 33 € / 17,50 €

Tekijät

 • Anneli Niskanen Ullis
 • Annina Rokka Pike
 • Tuula Väänänen Hellu
 • Pentti Korhonen Valtonen, kampaaja, huivimummo
 • Anne Syysmaa Susanna
 • Timo Pesonen Marko
 • Annika Aapalahti Kampaaja, jooga-opettaja Pipsa, asiakkuusjohtaja
 • Antti Launonen Sami Siltanen, kampaaja
 • Aki Pelkonen Sinitaivaan poika, Herra “Isänmaan puolesta”, Hoitaja-Pentti
 • Merja Pietilä Karaoke-emäntä, kampaaja, tuulipuku-Ritva, Liisa-mummo
 • Mirjami Kukkola Tarjoilija, asiakas kampaamossa, silmälasimummo
 • Elina Korhonen Tarjoilija, asiakas kampaamossa, tuulipuku-Pirkko, Aune-mummo
 • Malla Anttila ja Aada Tauriainen Markon lapset
 • Alpo Puhakka Kari Kirjosiipi
 • Ohjaus Taru Mäkelä
 • Dramatisointi Merja Larivaara
 • Lavastus Kalle Nurminen
 • Pukusuunnittelu Riitta Anttonen-Palo
 • Valosuunnittelu Mika Ryynänen
 • Äänisuunnittelu Rauno Paananen
 • Kampaukset ja maskit Eija Juutistenaho

Kuvat

Kommentit

 1. Assi Mattila

  Ollaan niin tulossa katsomaan vihainen leski näytelmä. Ystävien kanssa. Innolla niin odotetaan näytelmää. 😊😀

 2. Mari (kommentti somesta)

  Aivan älyttömän hyvä näytelmä👍❤ suosittelen lämpimästi.

 3. Tarja (kommentti somesta)

  Tosi hyvä Suosittelen. Täyttä törinää alusta loppuun👍🤣

 4. Christian Kärki

  Aivan huippuhauska!!!😂

 5. Blondi

  Ei huono!!!
  Roisi ja ronski mutta ihanasti huumorilla sävytetty kertomus vanhenemisesta. Suosittelen lämpimästi

 6. Elisa Räihä

  Suosittelen vähintään 70 vuotta täyttäneille ja farssin ystäville.
  Ei ihan uponnut minun huumorintajuuni, eli ei naurattanut, ihan katsottava kuitenkin asian puolesta.

 7. Martta

  Tosi hauska ja niin tuttua arkielämästä ja ikääntymisestä. Suosittelen ihan kaikille.

 8. Eila

  Suosittelen,kiitos hyvät näyttelijä suoritukset,ja hyvä tramatisointi Merja Larivaara.

 9. Tuomas

  Esitys pe 22.11.19 onnistui täydellisesti. Farssin keinoin tehty satiiri puri. Dramatisointi ja rytmitys oli tehokas. Artikulointikin oli kauttaaltaan selkeä. Ilveilyn keinoin tuotiin esille ihmisen ahneus ja koko yhteiskunnan välinpitämättömyys: vanhuksista tehdään tekemällä sairaita ja ”lapsia”. Lavastukset oli suunniteltu taitavasti. Vaihdot toimivat kuin Broadway -musikaaleissa. Koko ensemble onnistui, ja Ullis olisi kyllä tarvinnut yhden oman aplodi -esiintulon.

 10. Markku

  Todella hauskasti tuotu esille konkretiaa. Suosittelen.

 11. Antti

  Vihainen leski on onnistunut kuvaus vanhenemisesta ja siitä miten meidän jokaisen tulisi elää hetkessä. Ikä on vain numeroita ja sen tämän näytelmän varttuneet henkilöt todistavat etualalla Anneli Niskasen hienosti näyttelemä Ullis. Esitys toi vahvasti mieleen taannoisen loistavan Viimeinen valssi esityksen mikä käsittelee myös vanhuutta.

  Hauskaa saadaan aikaan muiden muassa loistavista roolitöistä erityisesti Annina Rokan näyttelemä Pike, joka meinaa välillä varastaa koko shown. Kertakaikkisen upea roolityö. Muutkin roolit ovat hyvin tehty. Mainitaan nyt vielä erikseen Pentti Korhosen mainio Valtonen. Antoisaa oli myös seurata Anne Syysmaan ja Timo Pesosen esittämien Ulliksen aikuisten lasten kiivaita pyrkimyksiä lopettaa äitinsä hulluttelu ja saattaa tämä palvelutaloon.

  Esityksessä on sopivassa suhteessa vakavampaa menoa ja villimpää revittelyä. Välin biisit ovat loistavia ja rytmittävät esitystä mukavasti. Esityksessä oli paljon hauskoja hetkiä kuten baarikohtaukset, jumppakohtaus, asunnonvälittäjän käynti jne. Loppupuolen palvelukotikohtaus on myös mainio, kun lavalla nähdään joukko hienosti karrikoituja vanhuksia. Monet esityksen hahmoista ovat karrikoituja. Se sopii tähän hyvin.

  Lavastus on onnistunut ja lukuisat vaihdot on toteutettu erittäin hyvin ja ne sujuvat kuin tanssi.

  Esitys loppuu hieman yllättäen ja mietin, että jaa tämäkö onkin loppulaulu, mutta hyvä sellainen.

  Se, että Ullis asettui välillä etualalle ikään kuin kertojan rooliin oli toimivaa, mutta lukuisat Ulliksen kirosanat näissä monologikohdissa tuntuivat hivenen päälleliimatuilta ja turhilta. Kun ei Ullis juuri muutoin kiroillut.

 12. Jari H

  Näytös la 1.2.2020

  Esitys oli hyvä, joskin toisinaan rajusti liian yliampuva.
  Mm. lauluesitykset olivat tosi hyviä ja Ullis oli roolissaan uskottava eli tosi hyvä. Juu….sitä kiroilua ei olisi tarvittu lainkaan.

Kommentoi näytelmää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun