Veikko Nuutinen Vanhempainilta”Kuka tinä iti olet?”

Vanhempainilta on Veikko Nuutisen kirjoittama uusi suomalainen näytelmä, joka käsittelee vanhemmuutta ja aikuisuutta henkilökohtaisella, reippaan komediallisella otteella. Näytelmän päähenkilö, päiväkoti-ikäisen pojan isä, yrittää selvitä eron jälkeisessä arjessaan lapsen kysymysten, vanhemmuuden normien ja oman vapaudenkaipuunsa ristitulessa.

Näytelmän tapahtumat kiertyvät päiväkodin vanhempainillan ympärille. Isä haluaisi sulautua normivanhempien massaan ja suoriutua tilaisuudesta vähin äänin, mutta kun lapselle ei löydykään hoitajaa, käynnistyy tapahtumasarja, joka tempaa isän ja lapsen huomion keskipisteeseen. Näyttämölle nousee vanhemmuuteen liittyvien tunteiden koko kirjo suorituspaineista leikkimisen riemuun, häpeästä hellyyteen.

Vanhemmuus, ja oikeastaan koko aikuisuus, näyttäytyy helposti suoritusten sarjana. Viimeistään siinä vaiheessa, kun käsissämme on pienen ihmisen elämä, meistä tulee vastuun kantajia. Meitä tarkkaillaan ja suoritustamme seurataan erilaisilla lomakkeilla ja arvioivilla katseilla. Me voimme yrittää parhaamme, mutta varmaa on vain se, että jossain kohtaa menee pieleen.

Kuinkas tässä näin kävi? Eikö lasten ollutkaan tarkoitus tuoda maailmaan iloa ja valoa? Ja miksi naapurin perhe vaikuttaa niin täydelliseltä verrattuna tähän meidän rämpimiseen?

Oulun teatteri kutsuu vanhempainiltaan kaikki, jotka löytävät ainakin niille pienimmille lapsille hoitopaikan esityksen ajaksi. Sen sijaan toivomme, että tuotte mukananne kaikki mahdolliset käsityksenne vanhemmuudesta ja aikuisuudesta. Lupaamme pitää niistä mahdollisimman hyvää huolta vähintään tämän esityksen ajan.

Arviot

”Vanhempainilta on nykyajassa kiinni oleva näytelmä, jossa katsoja voi hypähdellä näkemään asioita Isän, Lapsen, Isoisän, Äitipuolen tai Varhaiskasvattajan vinkkeleistä. Vanhempainillassa näyttämöltä välittyy yhteen puhaltamisen meininki. Oulun teatterin uudet näyttelijät haastavat ja tuulettavat hyvällä tavalla teatterin koko ensemblea.” – Eeva Kauppinen, Kaleva 15.11.2022

”Huumorin keinoin näytelmä onnistuu tarjoamaan vertaistukea voimattomuutta ja vapaudenkaipuuta poteville vanhemmille sekä rapsuttelemaan niitä rakenteita, jotka suorituspaineita aiheuttavat.” – Suvi Jylhänlehto, Maaseudun Tulevaisuus 30.11.2022

 • Pieni näyttämö
 • 11.11.2022 19:00
 • Kesto noin 2 tuntia 15 minuuttia sisältäen väliajan.
 • Liput 33 € / 29 € / 20 €
 • Ikäsuositus 15+.

Tekijät

 • Vanhempainilta markkinointikuva kasvot Sami Lalou
 • Annina Rokka
 • Vanhempainilta markkinointikuva kasvot Asta Sveholm
 • Vanhempainilta markkinointikuva kasvot Henri Tuominen
 • Tuula Väänänen
 • Tuure Korja
 • Näytelmä Veikko Nuutinen
 • Ohjaus ja sovitus Jukka Heinänen
 • Lavastus Kalle Nurminen
 • Pukusuunnittelu Riina Leea Nieminen
 • Äänisuunnittelu Rauno Paananen
 • Valosuunnittelu Mika Ryynänen
 • Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Saija Mäki

Kuvat

Kommentit

 1. Sirkku

  Aivan mielettömän hyvä, hauska ja koskettava esitys❤️Sami L oli uskottava nuori isä pohtiessaan ja kipuillessaan arjen ongelmissa ja aikamme ilmiöissä. Välillä nauroin kippurassa, välillä liikutuin. Osaavia taitavia näyttelijöitä jokainen.

 2. Antti

  Vanhempainilta oli hienosti kudottu kokonaisuus. Kaikki alkaa siitä kun päiväkodin vanhempainilta alkaa. Välillä käväistään takaumissa edellisen päivän ja yön puolella. Sen jälkeen ollaan taas vanhempainillassa jne. Näin kun itsekin on vanhempi ja nuorempi lapsista on juuri aloittanut koulun tänä syksynä, niin näytelmän maailma on hyvinkin tuttua ja monessa kohtaa tunnistettavaa.

  Vanhempainilta on ikään kuin Oulun teatterin uusien näyttelijöiden: Sami Lalou, Henri Tuominen, Asta Sveholm, sisäänajo näytelmä. Ja mainiot roolit he tekivätkin. Sami Lalou veti isän roolin läpi sellaisella intensiteetillä, että ei voinut kuin ihailla. Pelissä oli tunteiden koko kirjo. Henri Tuominen herkutteli useilla rooleilla ja varsinkin yö kohtaus supersmoothisänä oli mainio. Asta Sveholm tyypitteli lastentarhanopettajan ihan nappiin. Tuula Väänänen teki lapsen roolin tarkasti ja taidolla. Annina Rokka valloitti etenkin äitipuolikohtauksessa.

  Kuitenkin jos miettii, että pidinkö tästä esityksestä. Edellä olevista ajatuksistani voi päätellä, että pidin ainakin jossain määrin. Näyttelijäryhmä oli täysillä mukana ja teki osuvat roolit. Ajatuksiini kuitenkin tuli hyvin pian alun jälkeen, että tämä on nyt koko ajan vähän tällaista samaa jankkausta. Jos tätä juonta ja tarinaa ajattelee, niin kun on nähnyt alun niin on nähnyt jo koko näytelmän. Aika pitkälle näytelmä toisti koko ajan itseään. Vai johtuvatkohan nämä ajatukseni vain siitä, että näytelmän maailma on liian lähellä omaa elämää. Että tämä on niin tuttua tällainen lapsen kasvatus päiväkoteineen, että ei sitä tarvi eikä jaksa enää teatteriin mennä kokemaan. Tämä esitys voikin toimia tosi hyvin niille joilla ei ole lapsia eikä sillä tavalla kosketuspintaa esimerkiksi päiväkotimaailmaan. Kuitenkin hauskoja oivalluksia ja samaistuttavia hetkiä tässä oli.

  Lavastus tässä oli hyvin toimiva. Valkoinen lavastusseinä mikä on pullollaan erilaisia yksityiskohtia. Seinässä olivat kiinni kaikki tarpeellinen kuten pyykkikone ja jääkaappi. Vielä esityksen lopussakin löysi seinästä uusia asioita. Hyvin keksitty ja kehitetty lavastus.

  Ai niin. Olipas hieno kohtaus kun mainio Tuure Korja käväisi lavalla esityksen loppupuolella. Aika kuin pysähtyi siinä hetkessä.

 3. Markus

  Kertakaikkisen hieno ja monitasoinen kertomus. Tarina eteni vauhdikkaasti vanhempainillan ympärillä useine sivutasoineen, mutta vasta Tuure Korjan tulo lavalle paljasti taustalla pyörineen toisen isommankin tarinan, Asia esitettiin tyylikkään herkästi ja koskettavasti, eikä sitä jääty sen enempää vatvomaan, vaan palattiin ielä takaisin vanhempainiltaan. Tyylikästä ja vaikuttavaa.

  Käsikirjoittajalle täydet pisteet tuossa tilanteessa olevan miehen tunnekuohuista, edesottamuksista ja mielenmyllerryksistä!

  Täydet pisteet koko tiimille upeasta esityksestä, iso kiitos!

 4. Jonna Drushinin

  Tämä oli ihan mieletön. Hyvässä mielessä. Todella uskottavat hahmot ja todella taitavat ja ihanat näyttelijät. Nauratti ja kosketti,eli täydellistä teatteria.
  Tämä teki minut onnelliseksi,menkää katsomaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun