Heta Haanperä Poikani joka katosi"Äiti täällä, mikset vastaa?"

Poikani joka katosi markkinointikuva

”Lapsi. Se tieto, että meille syntyy lapsi, oli elämän suurin odotus, joka tiheni kuukausien laskemisesta päivien kautta minuuttien ja syntymähetken sekuntien tarkkuuteen.  Oma lapsi tuo elämään ajan. Ensiaskeleet muuttuvat ajan askeleiksi. Odotuksia kohti seuraavaa kasvamisen etappia, juhlaa, rautahammasta, kesälomaa. Sitten eräänä päivänä matka tulevaisuuteen vaan pysähtyi. Mietin loputtomassa kehässä, mikä oli se hetki, joka ajoi lapseni päihteiden – no sanotaan suoraan – huumeiden käyttäjäksi.” 

Poikani joka katosi on esitys perheen häpeästä, syyllisyydestä, pelosta, huolesta, hädästä ja siitä toivosta, johon takertuu silloin, kun lapsi katoaa ja tilalle astuu huppupäinen hahmo, jota vastaantulijat väistävät. 

Esityksen lähtökohtana on Mirjam Sumun koskettava sarjakuva Kuinka poikani katosi. Aihe on myös paikallisesti merkittävä ja kumpuaa vahvasti Oulun jatkuvasti synkkenevästä huumetilanteesta. Esitys on hakenut materiaalia Oulun eri perheiden tukiryhmistä, sekä viranomaisilta. 

Hiljaisuus ei auta ketään

Yhteiskunnassamme päihdeongelma on stigma, josta vaietaan. Tämä vaikeneminen estää ongelman laajuuden tajuamisen. Sen vuoksi lanseerasimme huumetestin väripalettia mukailevan Värisuora-rintanauhan, joka on tuen ele. Sen kantaja haluaa tunnustaa huumeongelman olemassaolon ja ilmaista tukensa sekä huumeongelmaiselle että hänen läheisilleen.  

Värisuora-rintanauhoja myydään Oulun teatterin myyntipalvelussa, ja ne maksavat 5 euroa. Nauhan tuotot ohjataan Nuorten Ystävien Verto-hankkeelle. Verto tarjoaa matalalla kynnyksellä yhteisöllistä ja toiminnallista vertaistoimintaa täysi-ikäisille huumeiden käyttäjille, huumausaineriippuvuudesta kuntoutuville sekä korvaushoidossa oleville sekä heidän läheisilleen.

Arvioita

”Pitkästä aikaa Oulussa teatteri toteuttaa antiikin aikaista tehtäväänsä yhteisön omatuntona ja kansalaisvaikuttajana. Teatterilla on keinot ja voimaa kertoa eläytyvästi ja konkreettisesti, kuinka yhteiset päätökset vaikuttavat yksilön elämään. Yksi kritiikin osoite ei jää yhdellekään katsojalle epäselväksi. Näytelmä kertoo, kuinka Oulun kaupunki oikein ylpeilee sillä, miten vähän rahaa täällä käytetään huumekuntoutukseen.” – Eeva Kauppinen, Kaleva 21.9.2021 

”Oulun teatteri ja työryhmä ottaa poikkeuksellisen rohkeasti kantaa. Yksi teatterin tehtävistä on herättää tunteita ja ajatuksia. Poikani joka katosi -näytelmällä on myös suorasanainen viesti. Tilastojen luetteleminen ja suorat sitaatit lehtiartikkeleista julistavat sanomaa häpeämättä.” – Petri Huttunen, Oulun ylioppilaslehti 23.9.2021

”Vaikean ja monimutkaisen ilmiön käsittely teatterin keinoin on vaativa rasti. Kuinka suoraan tai kuinka epäsuoraan asiaa pitäisi käsitellä? Oulun teatteri on löytänyt onnistuneen toteutustavan. Käsikirjoitus pohjaa haastatteluihin ja ajankohtaisiin lehtiartikkeleihin, joita myös lämpiön puolella on luettavina. Lähtökohta on dokumenttiteatterin, esitys on kuitenkin ennen kaikkea taideteos.” – Niina Hakalahti, Kulttuuritoimitus 27.9.2021

 • Pieni näyttämö
 • Ensi-ilta la 18.9.2021 klo 19
 • noin 1 tunti 30 minuuttia (ei väliaikaa)
 • Liput 32 € / 28,50 € / 17,50 €
 • Ikäsuositus 14+

Tekijät

 • Joose Mikkonen
 • Anneli Niskanen
 • Merja Pietilä
 • Annina Rokka
 • Anne Syysmaa
 • Ohjaus ja käsikirjoitus Heta Haanperä
 • Ohjaajan assistentti Anne Syysmaa
 • Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Kyllönen
 • Äänisuunnittelu Rauno Paananen
 • Pukusuunittelu Iida Ukkola
 • Kampaus- ja maskisuunnittelu Emilia Härmä

Kuvat

Kommentit

 1. Marko

  Aivan upea esitys, joka kosketti, itketti ja nauratti. Ja jätti sen toivon murusen, jonka riippuvaisen läheinen tarvitsee. Kertoi totuuden siitä, että ihmisarvo eli elämä arvotetaan ”yhteiskunnan” silmissä teoilla ja suorituksilla. Ja ettei päihderiippuvuuteen sairastunutta kohdella sairaana, ja ettei Suomessa kyseistä sairautta hoideta laissa määrätyllä tavalla. Vaikka se koskettaisi ala-ikäistä lasta.
  Iso kiitos tekijöille ja näyttelijöille !

 2. Tiina

  Tärkeä esitys.
  Lavastus täysi kymppi. Nerokas!
  Näyttelijät uurastavat mahdollisista maneereistaan riisuttuina.
  Rohkea veto Oulun teatterilta ottaa kantaa.

 3. RNI

  Esitys, joka on uskottava, tosi. Ohjaaja ja työryhmä tuovat taiteen keinoin näkyviin tuskan ja häpeän, jota liian moni huumeongelman takia hiljaisesti kantaa. Nerokas lavastus ja äänimaisema tukevat sanomaa.

  Oulun uuden kaupunginvaltuuston on tämä nähtävä!

  Tästä voi alkaa Oulun teatterin nousu Suomen taidelaitosten ykköskaartiin. Hyvä startti Oulu2026 kulttuuripääkaupunkivuodelle.

 4. Kirsi

  Koskettava esitys stigmasta, josta vaietaan ja hävetään. Juuri se siitä mikä hävettää pitäisi puhua. Päihdeongelma koskettaa lähes jokaista välillisesti. Päihdelaki on unohdettu

  Teatteri on vahva keino näyttää epäkohtia ja avata keskusteluja Tällaista lisää .

  Nuoriin ja lapsiin pitää panostaa. On löydettävä monenlaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

  Päättäjät kertokaa, mitä ajattelitte näytelmästä

  Kiitos taiteen, joka tekee näkyväksi sen, mistä ei puhuta

  Kiitos rohkeille vanhemmille

 5. Marjukka

  Kerrassaan upeasti toteuttu esitys. Tunteiden kirjoa, uskottava, todellista elämää koko setti. Näyttelijät, joka ikiseltä, kympin suoritus. Loistava ohjaus. Lavastus toteutettu oivaltavasti ja nerokkaasti. Musiikki syvensi esitystä. Nautin joka hetkestä.
  Iso Kiitos!

 6. Ninni

  Kiitos upeasta työstä, ohjauksesta, näyttelijoiden suorituksista. Tämä meni luihin ja ytimiin.
  Olette löytäneet juuri sen oleellisen, kaikki turha riisuttu.
  Tätä voisitte viedä maailmalle, päättäjille, vanhemmille ja myös nuorille, joiden on vaikea nähdä vanhemman osaa tässä sodassa, johon joutuu tahtomattaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun