Koskettava perhedraama Pohjoisesta tuulee

On lokakuinen lauantai ja syntyvä ruska ympäröi maisemaa. Vanhempi, työssään menestynyt veli Johannes sekä perheen kuopus, vapaa sielu Tatu saapuvat perheen kesämökille. Edellisestä kerrasta on kulunut aikaa useampi vuosi, muutenkin yhteydenpito on aikojen saatossa alkanut hiipua.

Perheen eläkeikään tulleiden vanhempien välit ovat myös alkaneet kylmetä. Jääräpäinen, murjottava isä sekä vanhoihin muistoihin ja menneisiin vuosiin roikkumaan jäänyt äiti ovat kadottaneet yhteyden, minkä vuoksi parisuhde on alkanut rakoilla. Kun äiti viimein laittaa pojille viestiä eroaikeista, on poikien lopulta tartuttava toimeen, yrityksenään ratkoa tulehtuneet välit ja saattaa perhe (ja vanhempansa) jälleen yhteen.

Petja Lähteen kirjoittama Pohjoisesta tuulee on koskettava ja puhutteleva tarina perheestä, yhteyden menettämisestä, rakkaudesta ja sen uudelleen löytämisestä – kaikista yhtä aikaa. Mustalla huumorilla sävytetty tarina kertoo inhimillisistä ihmisistä, aitojen ongelmien ja kipeiden muistojen edessä. Se on tunteikas perhedraama, jonka teemoihin ja ihmisiin on helppo samaistua sekä kokea myötätuntoa.

Olka Horila, ohjaaja

Olka Horila (s. 1972) on Helsingissä asuva ohjaaja, jonka jotkut oululaiset muistavat näyttelijätaustansa vuoksi (kiinnitetty Oulun kaupunginteatteriin 1999-2002 ja vierailijana 2002-2005). Vuodesta 2005 Horila on toiminut freelance ohjaajana ja käsikirjoittajana, ja vieraillut mm. Kansallisteatterissa, Espoon Teatterissa, Lahden Kaupunginteatterissa ja viimeisimpänä Hämeenlinnan Teatterissa. Oululaiset voivat muistaa hänet myös viime vuosien Hardwick-tulkinnoista Meri Oulun kesäteatterissa.

Horilalle polttelevia aiheita ovat ihmisten välinen kohtaaminen ja kohtaamattomuus, perhe sekä rakkaus ja sen puute. Pohjoisesta tuulee -näytelmässä nämä kaikki aiheet ovat käsittelyssä samanaikaisesti. Horila katsoo ihmistä lempeästi, hyväksyvästi ja huumorin kautta. ”Kipeätkin aiheet ja tilanteet kaipaavat naurua. Huumorintaju pitää ihmislajin hengissä”, Horila nauraa.

Pohjoisesta tuulee on tragikomedia, joka naurattaa vääjäämättä. – – Hienoa, että pohjoisen suurin teatteri tarjoaa muutakin kuin donjuanismia, valheita ja viettelyksiä.”– Kaleva 19.3.2019,  Eeva Kauppinen

”Näytelmässä on paljon suomalaiselle katsojalle tuttuja elementtejä. – – Tähän tuttuun maisemaan yhdistetään vaikeasti käsiteltäviä aiheita, kuten mielenterveys, traumat sekä perheen yhteyden katoaminen ja niitä käsitellään taitavasti. Yleisö oli täynnä selvästi liikuttuneita katsojia.” – Haltiapolku -blogi

 • Pieni näyttämö
 • Ensi-ilta 15.3.2019 klo 19
 • Kesto n. 2t (sis. väliajan)
 • Liput 32 € / 28,50 € / 17,50 €
 • Huom! Esityksessä käytetään teatterisavua.

Tekijät

 • Anneli Niskanen Äiti
 • Risto Tuorila Isä
 • Mikko Korsulainen Johannes
 • Timo Pesonen Tatu
 • Ohjaus Olka Horila
 • Lavastus ja pukusuunnittelu Maija Tuorila
 • Valosuunnittelu Aarne Turunen
 • Äänisuunnittelu Rauno Paananen
 • Kampaukset ja maskit Eija Juutistenaho

Kuvat

Kommentit

 1. Peksteri68

  Rauhallisesti kiiruhtaen suomalaista luonnetta, ihmistä tulkitsien lähtee ensinmäine puolisko hajanaisesti availemaan tarinaa. Tasapuolisesti huomion jokaiselle perheenjäsenelle, miljöölle jakaen.
  Tarina jatkuu, tarina tiivistyy, ihmiset tulevat esille rehellisesti omine virheineen, vaillinaisuuksineen, mutta elämä itse ottaa sen isoimman roolin, ihmisten sen äärellä muottiinsa istuen, ihmissuhteiden tosipaikan tullen avautuen.

  Ei sisällä pitsistä sananhelinää, kauniita pitkiä ylistyssanoja elämälle, vaan kaikki tulee esille karun suomalaisena, aitona ja rehellisenä. Hienosti vuorovetoina keskustelut etenee, vieden juonta eteenpäin mukanaan rehellisesti, huumorilla värittäen, muttei asioita jätetä suoraan sanomatta, mikä lisää siihen aidon perhedraaman poljentoa.
  Kiitoksia pysäyttävästä esityksestä, joka sai aika ajoin nauruhermotkin ratkeamaan.

 2. Tuula (Palaute somesta)

  Osui ja uppos! Kosketti tunneskaalan ääripäitä ja kaikkea siltä väliltä. Huikean hienot roolisuoritukset kaikilta. ❤️

 3. Helena (Palaute somesta)

  Sydämelliset kiitokset työryhmälle ! Upeaa työtä 👍😊 Silmäkulmat kostuivat niin ilosta kuin herkistymisestä.

 4. Niina (Palaute somesta)

  Tämä esitys veti sanattomaksi: teksti, roolisuoritukset, ohjaus ja lavastus olivat kaikki timanttia 💫! Paljon naurua, lopussa kyyneleitä. Suoruutta, kaihtelemattomuutta ja suuria tunteita – teatteria parhaimmillaan 🥰!

 5. Antti

  Oulun teatterin kevään herkku nähdään odotetusti pienellä näyttämöllä. Petja Lähteen kirjoittama ja Olka Horilan ohjaama pohjoisesta tuulee on juuri sellaista teatteria mikä minua erittäin suuresti kiinnostaa. Kun ensimmäisen kerran tästä kuulin ja luin esittelytekstin näytelmästä niin aavistin heti, että tästä on tulossa jotain suurta. Kaiken lisäksi huomasin ilokseni, että Risto Tuorila on jälleen vierailulla. Tämä on näytelmä mikä imaisee minut tiukasti mukaansa ja esitystä seuraa herkeämättä ja suurella mielenkiinnolla. Hyvin usein tämänkaltaiset näytelmät on esitetty pienellä näyttämöllä. Mainittakoon nyt esim. tunnottomuus, Gabriel, tule takaisin, kielletyt muistot, merenkulkija. Toki välillä isollakin puolella kuten vasta nähty näköala sillalta.

  Pohjoisesta tuulee on todellista, selkeää ja puhdasta draamaa. Neljän erinomaisen roolityön juhlaa. Näytelmä on sekoitus koskettavaa ja hauskaa. Näytelmä on kuvaus perheestä, jonka välit toisiinsa ovat katkenneet. Jokainen on hautautunut omaan kuoreensa. Kun lopulta padot alkavat aueta perheen ollessa pitkästä aikaan koossa, ei kukaan voi välttyä kyyneleiltä.

  Anneli Niskanen tekee riipaisevan roolin äitinä. Äiti on henkilöistä se, joka todella kävi sääliksi. Niskasen roolityössä on vuoroin herkkää ja vuoroin tarmokasta revittelyä. Mainioita ovat hetket, joissa Niskanen revittelee kekkosjutuilla. Mahtavaa, että Risto Tuorila on saatu isän rooliin. Vakuuttavaa työskentelyä alun puhumattomasta ja sulkeutuneesta jörristä lopun kuin uudesti syntyneeseen mieheen. Mikko Korsulainen ja Timo Pesonen perheen jo aikuisina poikina tekevät myös onnistuneet roolityöt.

  Lavastus on myös onnistunut ja monipuolinen. Puhaltavan kylmän tuulen voi miltei tuntea. Samoin kuin kotoisan saunan lämmön. Visuaalinen maailma näyttää ja kuulostaa kotoisalta ja syksyiseltä. Alkoi haluttamaan johonkin järven rannalle mökkeilemään.

  Tässä näytelmässä on aaltoilua. On vuoroin naurua ja itkua. Välillä purkaudutaan oikein kunnolla huutaen. Tämä kosketti todella ja myös nauratti. Jo pelkästään joulukohtauksen takia tämä on nähtävä uudelleen. Kiitos Oulun teatteri. Tällaista lisää.

 6. Blondi

  Osui ja uppos meillekkin. Aivan ihana esitys. Naurua ja kyyneleitä!!! Erinomainen lavastus ja tilan käyttö. Roolitus kohdillaan ja hyvää näyttelijän työtä. Suosittelen lämpimästi.

 7. Sara

  Enpä muista että olisin pitkiin aikoihin nähnyt yhtä hyvää Oulun teatterissa.

Kommentoi näytelmää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun