Thomas Mann Kuolema VenetsiassaTarina tukahdutettujen tunteiden voimasta

Kuolema Venetsiassa markkinointikuva

Thomas Mannin novelliin pohjautuva Kuolema Venetsiassa kertoo vahvan visuaalisuuden ja liikkeen keinoin tarinan asemansa vakiinnuttaneesta kirjailija Gustav von Aschenbachista, joka tajuaa juuttuneensa paikoilleen.

Kaukokaipuu sysää Aschenbachin matkalle Venetsiaan. Pikku hermoloma alkaa kuitenkin muuttaa muotoaan, kun samassa hotellissa asuvan tuntemattoman nuoren pojan hahmo johdattaa kirjailijan etsimään elämälleen ja kirjoittamiselleen kokonaan uutta suuntaa. Venetsia näyttäytyy uudessa valossa eikä päästä otteestaan. Vanhuus ja nuoruus, turvallisuuden kaipuu ja seikkailunhalu, kauneus ja rumuus repivät Aschenbachin sisäiseen kamppailuun, joka on suistaa kirjailijan raiteiltaan ja kohti tuhoa.

Esitys kysyy, onko koskaan liian myöhäistä muuttaa elämäänsä. Onko parempi ummistaa silmänsä ja etsiä turvaa, vai pitääkö käydä rohkeasti valoa kohti? Voiko taiteilijan teokset olla rehellisiä, jos hän itse elää itsepetoksessa?

Venetsia herää eloon Oulun teatterin pienellä näyttämöllä liikkeen, näyttelijäntyön ja esitystä varten sävelletyn musiikin keinoin. Esityksen visuaalinen maailma ammentaa Luchino Viscontin taianomaisesta elokuvaversiosta.

Kuolema Venetsiassa on yhteistuotanto Carl Knif Companyn kanssa.

Carl Knif, ohjaaja
Carl Knif (s. 1976) on helsinkiläinen koreografi ja ohjaaja. Knif valmistui tanssijaksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta vuonna 2000 ja työskenneltyään yli vuosikymmenen freelance-tanssijana ja koreografina hän perusti vuonna 2012 oman tanssiryhmänsä Carl Knif Companyn.

Knifin teoksille tunnusomaista on omaleimainen liikeilmaisu sekä lämmin ja omaperäinen huumori. Knifin teokset ovat kiertäneet kansainvälisesti ja niitä on nähty yli kymmenessä maassa. Carl Knif debytoi ohjaajana vuonna 2016 tulkinnallaan Franz Kafkan novellista Muodonmuutos. Samana vuonna hänet palkittiin Tanssitaiteen valtionpalkinnolla.

Arvioita

”Kuolema Venetsiassa on päältä kaunis kuin pastelliväreillä piirretty kuvakirja, joka myös soi ja tanssii sivuja käännettäessä. Sisällä on kuitenkin intohimojen ja elämän rajallisuuden syvyyksiä, joita kuolevaisen on jopa vaikea suostua näkemään. Yllättävää kyllä, Kuolema Venetsiassa on raikas ja kepeä, vaikka sitä nimensä ja teemojen puolesta voisi arvella raskaaksi ja tunkkaiseksi.” – Eeva Kauppinen, Kaleva 14.3.2023

”Näytelmä on omanlaisensa kuvaus juuri siitä, miten paikalleen jämähtäminen ahdistaa, koska aika kuluu riippumatta siitä teemmekö jotain mielekästä vai istummeko nojatuolissa miettimässä, että jotain pitäisi tehdä, mutta mitä.” – Anu Vehkomäki, Haltiapolku-blogi 12.3.2023

”Perinteisen teatterin ja tanssin yhdistelmä on tyylikäs ja tarkasti rytmitetty.” – Pete Miettunen, Kaltio, 19.4.2023

 • Pieni näyttämö
 • 10.3.2023 19:00
 • Kesto noin 1 tunti ja 30 minuuttia (ei väliaikaa)
 • Liput 32 € / 29 € / 20 €
 • Huom! Esityksessä käytetään teatterisavua.

Tekijät

 • Pentti Korhonen
 • Joose Mikkonen
 • Tuula Väänänen
 • Merja Pietilä
 • Anne Pajunen
 • Miika Alatupa
 • Alkuperäisteos Thomas Mann
 • Näyttämösovitus Michael Baranin dramatisoinnin pohjalta Jukka Heinänen ja Carl Knif
 • Ohjaus ja koreografia Carl Knif
 • Lavastus ja pukusuunnittelu Karoliina Koiso-Kanttila
 • Äänisuunnittelu ja sävellys Janne Hast
 • Valosuunnittelu Elina Romppainen
 • Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Eija Juutistenaho

Kuvat

Kommentit

 1. Pirkko Kandelberg

  Olipa mielenkiintoinen Kuolema Venetsiassa. Musiikki, koreografia, lavastus ja näyttelijät.Molto bene, tutti.

 2. Riitta

  Ihana monitasoinen esitys, josta jokainen voi löytää itselleen tärkeitä asioita. Mahtavia näyttelijöitä!

 3. Leena Kokko

  Uskomattoman hieno esitys,taideteos suorastaan. Tutustuin T. Mannin teokseen Kuolema Venetsiassa vielä näin esityksen jälkeen. Kannatti. Olen loppuelämäni tuosta teatteriesityksestä haltioissani. Kiitos kaikille Teille teatteritaiteen ammattilaiset!

 4. Sipe

  Upea esitys Mannin novellista Kuolema Venetsiassa. Ensi hetkistä lähtien haltioitumisen tunne valtasi katsojan musiikilla ja tanssilla. Tarina kulki sujuvasti päähenkilön sivuhahmojen kertomana sekä liikkeen voimin. Lavastus oli sopivan yksinkertainen, ja sen vaihdot sujuivat upeasti. Nuorta poikaa esittänyt tanssija lumosi paitsi päähenkilön, myös katsojan. Aivan ihana esitys. Erityisesti ilahdutti roolissa hahmojen vaihdot toisiksi. Tuula Väänänen erityisesti oli useassa roolissaan herkullisen hykerryttävä

 5. Raija Kurttila

  Suuret Kiitokset 🌹Kuolema Venetsiassa oli suurenmoinen kokemus, joka jää ikuisesti mieleen, mikä koreografia ja mitkä esiintyjät, olen mykistynyt..

 6. Raija Kurttila

  Suuret kiitokset upeasta Kuolema Venetsiassa näytelmästä, hieno koreografia, upeat näyttelijät. Tämä esitys jää ikuisesti mieleen..

 7. Ulla Kaislaranta

  Niin läpitunkevan koskettava, vaikuttava, vahva ja monitunnelmaisesti aisteja hivelevä kokonaisuus fyysisyydessään ja minimalistisuudessaan ajan väistämättömästä ohilipumisesta.

 8. Tuula Blom

  Lumoavaa! Voiko esityksen musaa kuulla jossain?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun