Arto Paasilinna Jäniksen vuosiNäyttämöuni nisäkkään vaelluksesta

Oulun teatteri – Jäniksen vuosi markkinointikuva

Datanomi Vatasen järjestelmä kaatuu. 

Koko aikuisen elämänsä Vatanen on toteuttanut kuuliaisesti käsikirjoitusta koneiston osana, tehostanut itseään moniosaajaksi työelämän ja huomiotalouden vaatimuksiin, vaikka sitten pillerivoimin. Mutta nyt peilistä katsoo tyhjyys. Mitä tapahtui sille lapselle, joka unelmoi? Mihin katosi Vatanen, kun roolia esittääkin joku aivan muu? 

Vihoviimeisellä seminaarimatkalla jossain päin Suomea Vatanen sitten irrottaa otteen ratista ja antaa mennä. Mutta Vatasen tielle tulee Jänis, tuo elämäänsä eksyneiden karvainen kaveri. 

Tästä törmäyksestä alkaa kahden kolhitun luontokappaleen odysseia halki pohjoisen mielen ja maiseman, kohti vapauden ja rauhan viimeisiä rantoja, uusia merkityksiä ja mittakaavoja. Kohti maailman äärtä, jossa nisäkäskin saattaa nähdä itsensä – mutta kaikessahan on riskinsä. 

Arto Paasilinnan romaanin uuden vuosituhannen näyttämösovituksessa etsitään erityistä luontosuhdetta ja uskallusta uneksia. Jäniksen vuosi on hullujen aikojen surkuhupaelma meistä kaikista Vatasista, kesytetyistä ja villiintyneistä. 

Eljas Liinamaa, ohjaaja 
Eljas Liinamaa (s.1982) valmistui ohjaajaksi ja karkasi pohjoiseen, missä teki lähes neljän vuoden työrupeaman Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatterin palveluksessa. Hän elää viidettä jäniksen vuottaan erakkomajassa Ounasjoella. Valaistuminen antaa yhä odottaa itseään. 

Arvioita

”Naisnäyttelijä Vatasen housuissa on ohjaaja Eljas Liinamaalta raikas ratkaisu. Se pyöräyttää tekstin asetelmia kivasti ja vapauttaa tulkintaa leimaavasta ”keskiluokkainen keski-ikäinen valkoinen mies” -tyypittelystä. Heli Haapalainen tekee Vatasena koskettavan ja rajoja rikkovan roolityön, josta teatterin yleensä naisvoittoinen yleisökin löytää pitopintaa… Tulevaisuuden suurten kysymysmerkkien, pelkojen ja ahdistuksen keskellä yleisö tarvitsee Jäniksen vuoden kaltaista syvällistä viihdettä, jossa yhteiskunnan ilmiöitä katsotaan terävän kriittisin silmin, mutta huumorilla ja empatialla pitkät pupunkorvat törröllä”, – Eeva Kauppinen, Kaleva 5.4.2022

”Jäniksen vuosi on hauska, mutta lempeä satiiri. Jänis havainnoi ja ymmärtää, mutta ei saarnaa.  Jäniksellä on myös suuri sydän. Viihdyttävä näytelmä onnistuu yhdistämään kepeyden syviin inhimillisiin tunteisiin”, – Petri Huttunen, Oulun ylioppilaslehti 21.4.2022

”Visuaalisesti näytelmä oli hienoa katsottavaa. Lavastaja Aino Koski käyttää taitavasti verhoja hyväkseen niitä avatessaan ja sulkiessaan, ikään kuin muistuttaen katsojia, että tarinassa on monta tulkinnan ja kerronnan tasoa. Mikä on totta, ja mikä ei?”, – Antti Viitala, Kaltio 2/2022

 • Suuri näyttämö
 • 2.4.2022 klo 19
 • Kesto noin 2 tuntia 25 minuuttia (sisältää väliajan 20 minuuttia)
 • Liput 37 € / 34 € / 19,50 €

Tekijät

 • Heli Haapalainen
 • Henri Halkola
 • Annika Aapalahti
 • Mirjami Kukkola
 • Timo Reinikka
 • Tuula Väänänen
 • Käsikirjoitus Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä ja Kristian Smeds Arto Paasilinnan romaanin pohjalta
 • Ohjaus Eljas Liinamaa
 • Lavastus Aino Koski
 • Pukusuunittelu Pasi Räbinä
 • Äänisuunnittelu Jukka Lappalainen
 • Valosuunnittelu Elina Romppainen
 • Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Eija Juutistenaho

Kuvat

Kommentit

 1. Kaisu Heiko

  Mielenkiintoinen, tähän hetkeen istuva esitys. Suorastaan puhutteleva.

 2. Antti

  Jos olisin sellainen katsoja joka käy katsomassa vain sellaiset esitykset mitkä etukäteen kiinnostaa niin siinä tapauksessa tämä Jäniksen vuosi olisi jäänyt minulta katsomatta. Etukäteiskirjoitusten perusteella tämä ei kiinnostanut. Mutta kun satun olemaan katsoja, joka katsoo koko Oulun teatterin tuotannon niin tämäkin tuli nähtyä. Täytyy sanoa, että odotukset ylittyivät reippaasti. Pitkästä aikaa sai kokea suurella näyttämöllä wow-efektin. Niin hienosti kokonaisuudessaan toteutettu esitys.

  Heli Haapalainen tekee Vatasena upeaa työtä ja kaikkia muitakin näyttelijöitä oli antoisaa seurata. Nimenomaan nämä näyttelijöiden, välillä karrikoidenkin kuvaamat lukuisat hahmot ovat esityksen parasta antia. Nostan esille Tuula Väänäsen ylihoitajan, Timo Reinikan eläinlääkäri Kärkkäisen, Mirjami Kukkolan myyjättären ja Annika Aapalahden korpin. Hauskoja hahmoja. Aki Pelkosen jänis on villijänis, mutta yhtä aikaa herkkä. Ja höpsö.

  Esitys oli myös visuaalisesti todella hieno. Lavastuksessa erityisen hienoa oli eriväristen verhojen käyttö. Kuinka oivallista ja kätevää. Verhot hienosti rajasivat tapahtumia ja verhojen avulla helposti siirryttiin kohtauksesta toiseen. Esimerkiksi karaoke kohtauksessa ja Vatasen viimeisessä pois meno kohtauksessa verhojen taitava käyttö tuli esille.

  Tämä oli hyvin monipuolinen ja rikas esitys. Tässä sai nauraa ja välillä esitys koskettikin. Visuaalisesti näyttävä. Välillä rauhoitutaan ja välillä mennään sata lasissa. Suosittelen harvemminkin teatterissa käyville. Iso kiitos koko työryhmälle.

 3. Erika Kukkonen

  Kiitos! 29.5 käytiin katsomassa. Aki Pelkonen teki ihan huippuroolin jäniksenä! Myös Vatanen oli huippu. Ja kaikki muutkin. Tuli hyvä mieli, kiitos!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun