Florian Zeller IsäKun jokainen päivä alkaa ihan alusta

André on täsmällinen ja charmantti, yksin asuva herrasmies. Andrén elämä on mallillaan ja hänen päivänsä ovat täynnä uusia ihmisiä ja tilanteita. Mutta tyttärensä Annen kanssa Andrélla riittää haasteita. Tytär kun muistaa asiat toisin kuin hän ja antaa ymmärtää, ettei hän pärjää yksin kotonaan – Hänhän pärjää mainiosti omillaan! André ei ymmärrä, keitä ovat kaikki nuo tuntemattomat ihmiset, jotka tulevat ja menevät hänen kodissaan. Ja miksi kaikki tarjoavat koko ajan hänelle apuaan?

Florian Zellerin palkittu näytelmä on kertomus muistisairaasta Andrésta ja tämän tyttärestä Annesta. Se on kertomus isän auktoriteetista, jota vastaan on vaikeaa nousta. Se on kertomus asemien vaihtumisesta kun isästä tulee huoltajan sijasta huollettava. Se on kertomus tyttären voimattomuuden tunteesta väistämättömän edessä. Se on kertomus luopumisen vaikeudesta.

Luopuminen on vaikeaa, haikeaa, riipivää ja raivostuttavaa. Luopuminen on myös kaunista, koomista ja täynnä inhimillistä lämpöä. Florian Zellerin näytelmä Isä (Le père 2012) kuvaa oivaltavasti ja lämpimällä huumorilla, kuinka absurdia arjesta voi tulla, kun jokainen päivä alkaa ihan alusta.

Isän käsiohjelma on sähköisenä luettavissa täältä.
Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy

Arviot

”Ohjaaja Mikko Korsulainen lukee tekstin nanssit tarkkaan. Tunteet ja tapahtumat tuodaan intiimillä näyttämöllä kahden käden ulottuville hyvin analysoituina ja selkeinä. – – Jo oli aikakin, että näyttelijä Timo Reinikka sai näin vaikuttavan roolin. Reinikka näyttelee päähenkilön Andrén terveet ja sairaat hetket hienoviritteisesti.” Eeva Kauppinen, Kaleva 29.2.2020

”Näytelmä on varsin tunteikas ja se koskettaa katsojia. Tätä teatteri on parhaimmillaan – se koskettaa ja tuo lavalle tärkeitä aiheita, joita moni kohtaa elämässään.” – Riitta Ylilehto, Kuiske 4.3.2020

”Näytelmänä erittäin hyvä ja pidin siitä ja roolisuoritukset olivat todella taitavia, mutta tämä näytelmä onnistui hämmentämään. Suositan kuitenkin katsomaan tämän, vaikka se ei sitä keveintä viihdettä olekaan.” Haltiapolku -blogi, 2.3.2020

”Oulun teatterin Isä nostaa tunteet pintaan” Kultturelli Matkalaukussa -blogi, 6.3.2020

 • Pieni näyttämö
 • Ensi-ilta pe 28.2.2020 klo 19
 • Kesto n. 2t 5min (sis. väliajan 20min)
 • Liput 31 € / 28,50 € / 19,50 €

Tekijät

 • Timo Reinikka
 • Maija Andersson, kuva Kaisa Tiri Maija Andersson
 • Aki Pelkonen
 • Timo Pesonen
 • Merja Pietilä
 • Mirjami Kukkola
 • Käsikirjoitus Florian Zeller
 • Suomennos Reita Lounatvuori
 • Ohjaus Mikko Korsulainen
 • Lavastus ja pukusuunnittelu Pirjo Valinen
 • Valosuunnittelu Mika Ryynänen
 • Äänisuunnittelu Olli Paakkolanvaara
 • Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Eija Juutistenaho

Kuvat

Kommentit

 1. Kommentti somesta

  Niin iso kiitos!!! Tämä oli mahtava kokemus! Kiitos!

 2. Antti

  Olipas mainio esitys pienellä näyttämöllä. Tämän esityksen kohdalla odotukset ylittyivät reippaasti. Kiitos siitä. Esitys imaisi mukaansa heti ensi metreistä lähtien ja aika kului nopeasti. Liiankin nopeasti. Tätä hienoa näyttelijäntyötä olisi katsonut pidempäänkin. Timo Reinikka tässä isän roolissa on Timo Reinikkaa parhaasta päästä. Pidin erittäin paljon myös Maija Anderssonista tyttären roolissa. Niin hieno vireistä, tarkkaa ja sisäistettyä näyttelijäntyötä näiltä kahdelta. Koko näyttelijä porukalle iso kiitos. Näyttelijöiden väliset kemiat kohtasivat varsin mallikkaasti.

  Tämä näytelmä oli todella mielenkiintoinen asetelmiltaan. Välillä asioita katsottiin isän pään sisältä ja välillä muiden näkökulmasta. Katsojakaan ei yhtäkkiä ymmärrä mikä on totta ja mikä ei. Todella kutkuttava kuvaus muistisairaudesta. Tämä oli koskettava ja väliin myös hauska. Jotenkin hyvin tarkasti tehty esitys. Hyvin rullasi esitys eteenpäin ja vaihdot toimivat hyvin.

  Pirjo Valisen lavastus on yksinkertainen ja toimiva. Hieno Mikko Korsulaisen ohjaus. Tämä kestää useammankin katselukerran.

 3. Päivi Olsen

  Iso kiitos hienosta esityksestä! Taitavaa näyttelijäntyötä, kiitos Timo Reinikka! Ja Maija Andersson! Tämä ei jättänyt kylmäksi, kosketti ja itkukin tuli. Näytelmän asetelma hienosti oivallettu. Yksinkertainen lavastus tuki hienosti esitystä. Tällaista teatteria tarvitsee! Olisi tehnyt mieli tömistellä ja huutaa bravota, mutta eihän sitä yksinään kehtaa… Mutta lämpimät kiitokset tätä kautta!!!

  Päivi

 4. Helena

  Isä-näytelmä oli kutsunut jo keväällä, mutta jäänyt tähän asti näkemättä. Uskomatonta, miten monenlaiset tunteet ja mielikuvat esityksestä heräsivät. Koko elämän kaari, sukupolvien ketju ja oma elämänkaari konkretisoituivat ja näyttäytyivät pelkistyneinä ja peittelemättöminä kukin omasta näkökulmastaan, mutta toisiinsa liittyneinä.

  Aivan erinomainen roolityö Timo Reinikalta ja Maija Anderssonilta, molemmat tekivät hahmoihin samaistumisen helpoksi. Näytelmän tunnelma kulki mukana monen päivän ajan.

  Kiitos!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun