Ihmemaa Oz

Huom! Poistunut ohjelmistosta.

Katso traileri

Seikkailu koko perheelle

”Minulla on tunne, että me ei olla enää kotona. Me taidetaan olla sateenkaaren tuolla puolen.”

Pyörremyrsky tempaisee tavallisen tytön arkiaskareistaan ja lennättää hänet Ozin ihmemaahan. Maan asukkaat pitävät Dorothya pelastajanaan ja voimakkaana noitana, mutta tytön ainoa toive on palata kotiin. Ihmemaa Oz kertoo Dorothy-tytön matkasta Smaragdikaupungin viisaan ja mahtavan Oz-velhon luokse pyytämään apua kotimatkaansa varten. Matkan varrella tytön mukaan liittyvät Linnunpelätin, Peltimetsuri ja Leijona, joilla kaikilla on oma toiveensa Ozin velholle. Smaragdikaupunkiin saapuessa kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä näyttää ja vaikein on vielä edessä.

Seikkailussa koetaan vaarallisia tilanteita ja ihmeellisiä sattumuksia, mutta mukana on viisautta, rakkautta ja rohkeutta, joiden avulla kiperimmätkin vaikeudet selätetään. Onneksi ilkeiden noitien lisäksi Ozin valtakunnassa on myös hyviä noitia ja ystävällisiä asukkaita, jotka auttavat matkalaisia heidän koettelemuksissaan.

Billy Elliotin ja Taikahuilun ohjannut Heta Haanperä luo koko perheelle satuklassikon perinteisen teatterikerronnan keinoin. Luvassa on värikäs mielikuvitusmatka yllätyksellisten näyttämökuvien ja roolihahmojen seurassa. Tekijöiden ajatuksena on saattaa näyttämölle seikkailu, joka kannustaa lapsia leikkimisen ja tarinalle heittäytymisen maailmaan. Sankaruus tämän satukirjan näyttämösovituksessa ei ole itsestään selvää, vaan Ozin tarinassa heikkoudet voivatkin kääntyä voitokkuudeksi.

”Jos kävelemme tarpeeksi kauas, tulemme varmasti jossain vaiheessa jonnekin.”

Esitykset ja liput

Näyttelijät

Asta Sveholm
Janne Raudaskoski
Henri Tuominen
Sami Lalou
Mirjami Kukkola
Pentti Korhonen
Elina Ylisuvanto
Aki Pelkonen
Annina Rokka

Kuorolaiset

Eliel Alasalmi, Naomi Edereho, Zeynep Eren, Hertta Harju-Könnö, Heljä Hauru, Elisabet Hopia, Kiira Karvonen, Ilona Kenttälä, Aada Köykkä, Tuike Lahtela, Hertta Leikas, Trung Huy Nguyen, Veela Nikula, Roosa Ohtonen, Oona Pulkkinen, Lotta Pyyppönen, Sohvi-Iita Säkkinen, Hilla Tunturi, Emilia Vaali, Niko Viitala

Työryhmä

L. Frank Baumin alkuperäisteoksen pohjalta Heta Haanperä

Käsikirjoitus

Tuomas Nevanlinna

Alkuperäisteoksen suomennos

Heta Haanperä

Ohjaus

Jyrki Seppä

Lavastussuunnittelu

Riitta Raunio

Pukusuunnittelu

Jari Niemi

Äänisuunnittelu

Mika Ryynänen

Valosuunnittelu

Eija Juutistenaho

Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu

Milla Virtanen yhteistyössä esiintyjien kanssa

Koreografia

Huomioi

Esityksessä käytetään teatterisavua ja välkkyviä valoja. 

Arviot

”Heta Haanperän ohjaama, Jyrki Sepän lavastama ja Riitta Raunion puvustama Ihmemaa Oz on kuitenkin niin virkistävän värikäs päivitys klassikosta, että jopa William Wallace Denslow’n kehuttu alkuperäiskuvitus himmenee. Suut loksahtavat auki heti avauskohtauksessa, kun pyörremyrsky lennättää Dorothyn kotitalon Kansasin taivaalle. Luvassa on vielä monta muuta taianomaista hetkeä.” – Eeva Kauppinen, Kaleva 13.11.2023

Galleria

Traileri

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Kommentit

 1. Antti Hyttinen avatar
  Antti Hyttinen

  Wau, mikä seikkailu suurella näyttämöllä taas pyöriikään. Ei petä nämä Oulun teatterin koko perheen näytelmät koskaan. Jokaisella teatterin osa-alueella on onnistuttu kymppiplussan veroisesti. Näyttelijäntyö, lavastus, valot, äänet, musiikki, maskit, puvut, koreografia, kaikki aivan huippuja.

  Ihmemaa Oz on teatterin juhlaa, mikä huikaisevan upealla ja kauniilla visuualisuudellaan iskee kirkasta kipinää. Ja kuinka taitavasti roolihahmot on rakennettu. Asta Sveholm on täydellisesti omaksunut Dorothyn roolin. Janne Raudaskosken Peltimetsuri, Henri Tuomisen Variksenpelätin ja Sami Laloun Pelkurileijona ovat kaikki osuvasti tyypitelty. Jokaisesta löytyy energisyyttä ja särmää ja toisessa hetkessä taas herkkyys tulee esiin. Pentti Korhonen näyttää sekä tietä Tiilitienä että antaa arvoitukselliset kasvot Ozille. Mainiot roolit. Mirjami Kukkola herkuttelee kaikissa noitien rooleissa. Pelkästään, että näkisin uudestaan nämä noitaosuudet, riittäisi minulle syyksi mennä katsomaan uudestaan tämä näytelmä. Elina Ylisuvanto on mm. loistava Apinakuningas, Aki Pelkonen kuivakan hauska Portinvartija ja Annina Rokka hurmaava Peltohiirten kuningatar.

  Tämä on juuri sellainen perinteinen satunäytelmä mikä on tehty ison näyttämön tekniikkaa huikaisevasti apuna käyttäen. Oivaltavia ratkaisuja on useita kuten esimerkiksi Variksenpelättimen muuttuminen liikkuvaksi, Pohjoisen noidan ilmaantuminen ja pois liukeneminen. Tässä on perinteisen sadun tapaan hyvyyttä ja pahuutta. Löytyy hauskaa kuten myös todella koskettavia kohtia. Löytyy vauhtia ja välillä taas rauhallisempaa menoa. Hyvää musiikkia ja tanssahteluakin.

  Mukanani oli tietenkin myös lapset, joista toisen suosikkihahmo oli leijona ja toisen Dorothy. Molemmat pitivät esityksestä todella paljon ja puhuttavaa riitti vielä kotonakin.

  Heta Haanperä on jälleen kerran onnistunut luomaan vaikuttavan kokonaisuuden. Vahva suositus. Haluaisin, että jokainen oululainen näkisi tämän.

 2. Pirkko koski avatar
  Pirkko koski

  Aivan ihana, kyyneleet silmissä taputtaen lopussa, suosittelen isotätejä sinne lasten kans, yritänpä vielä, lapsia riittää. Ei oo pakko lasten kanssa, voi mennä yksikseen.

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *