Ei kertonut katuvansa

Huom! Poistunut ohjelmistosta.

Katso traileri

Matka halki helvetin

Mennyt, nykyhetki ja tulevaisuus ovat läsnä samaan aikaan. Ajantaju katoaa. Aika nitkahtelee.

Ei kertonut katuvansa perustuu Tommi Kinnusen menestysromaaniin. Eletään vuotta 1945 ja toinen maailmansota on loppumassa. Viisi naista matkaa saksalaisten tukikohdasta kotiin läpi poltetun lapin. Maisema avautuu painajaismaisen avarana. Nälkä kaihertaa, väsymys painaa. Oma mieli ei jätä rauhaan. Menneisyyden miehet työntyvät esiin ja vaativat vastauksia. Vaativat mitä milloinkin. Karmea kävelyretki onkin lopulta matka omaksi itseksi, omien valintojen herraksi. Jos siitä selviää hengissä. Jos selviää järjissään.

Kaikki palanneet joutuvat syntipukiksi sille, että tuli on vienyt kaiken.   

Hiljalleen Irenelle, Veeralle, Ailille, Katrille ja Siirille selviää, että Suomen sotilasliittolaisuudesta pitää maksaa hinta, ja sen hinnan maksavat naiset. Minkälainen vastaanotto edessä päin odottaa? Oulun teatterin esitys tuo vaietun ihmisjoukon kokemukset lähelle ja Piia Peltolan ohjauksessa traumat fyysistyvät näyttämölle.

Me kuljimme kuin vailla pohjaa,
vain pettymys lemmen on tie.

Esitykset ja liput

Ohjaaja

Piia Peltola on Oulussa lainassa Joensuusta, jossa hän työskentelee kiinnityksellä. Teatterikorkeakoulusta valmistunut Peltola on matkan varrella ohjannut kaikkea performanssista klassikoihin ja lastenteatterista palvelutaloihin. Teatterissa Peltolaa kiinnostaa ikuinen oppiminen ja se, miten hyvältä uudet havainnot tuntuvat aivoissa. Peltolan viimeisimpiä ohjauksia Joensuun kaupunginteatterissa ovat Hirvimetsä, Fahrenheit 451 ja Kesäyön unelma.

Näyttelijät

Merja Pietilä
Heli Haapalainen
Tuula Väänänen
Elviira Kujala
Anne Syysmaa
Pentti Korhonen
Antti Laukkarinen
Timo Pesonen
Aki Pelkonen
Mirjami Kukkola
Jaana Kahra
Elina Korhonen
Sami Lalou
Henri Halkola

Työryhmä

Tommi Kinnunen

Alkuperäisteos

Susanna Airaksinen

Näytelmäkäsikirjoitus

Piia Peltola

Ohjaus

Tinja Salmi

Lavastus

Pasi Räbinä

Pukusuunnittelu

Jukka Lappalainen

Äänisuunnittelu ja sävellykset

Olivia Pohjola

Valosuunnittelu

Eija Juutistenaho

Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu

Jenni Nikolajeff

Koreografia

Huomioi

Esityksessä on välkkyviä valoja ja teatterisavua.

Galleria

Traileri

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Arviot

”Keskeinen hahmo Irene Miettinen (Merja Pietilä) konkretisoi, kuinka elämä muutti maailman vieraaksi ja tavallisen arjen jatkumon arvaamattomaksi. Yleisö tunnistaa ja jakaa tämän kokemuksen. Näytelmän väliajalla ääni naisten vessassa totesi, kuinka elämä Ukrainassa tulee koko ajan mieleen. Vierailija Piia Peltolan ohjaus Ei kertonut katuvansa antaa myös toivoa, lempeä ja lämpöä”, – Eeva Kauppinen, Kaleva, 28.8.2023

”Tänään on helppo kyseenalaistaa naisten päätös olla saksalaisten puolella ja pitää sitä vääränäkin. Näytelmä haastaa meidät ymmärtämään valintoja niistä lähtökohdista ja tilanteista, joita ne olivat päätöksentekohetkellä. Se antaa naisille mahdollisuuden kertoa tarinansa, tuomitsematta tai selittelemättä”,  – Riitta Ylilehto, Kulttuurimedia Kuiske, 1.9.2023

Kommentit

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *