Edward Albee Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?Humoristisen raivokas avioliittokuvaus

Kuka pelkää Virginia Woolfia? on Edward Albeen klassikkonäytelmäteksti vuodelta 1962. Se kertoo vanhemman yliopistopariskunta Marthan ja Georgen aamuyön jatkojuhlista, joihin vieraiksi heille saapuu nuorempi pariskunta Nick ja Honey. Yhden yön aikana monenlaiset illuusiot särkyvät, kun kohtuuton käytös, vanhat kaunat, raivokas huumori ja erilaiset pelit saavat vallan sivistyneistä ihmisistä.

Teos on puheteatterin 180-sivuinen järkäle ja näyttelijöiden juhlaa neljän erinomaisesti ja säälimättömästi kirjoitetun roolinsa takia. Näytelmän kirjoitusaikana elettiin Yhdysvalloissa voimakkainta ydinperheideaalin aikaa, jossa naisen tehtäväksi jäi huolehtia aviomiehestä, kodista ja lapsista. Albeen teksti on voimakas kritiikki tätä ideaalia kohtaan, ja se näyttää kirkkaasti, miten katkeraksi ihminen muuttuu, jos hän ei pääse elämässään toteuttamaan itseään. Näytelmän henkilöiden puheet ja toiminta olisivat omassa olohuoneessa pelkästään kauheita, mutta näyttämöllä onneksi myös kauhistuttavan hauskoja.

Edward Albee (1928–2016) oli näytelmäkirjailija, joka lasketaan yhdeksi neljästä vuosisatansa merkittävimmästä yhdysvaltalaisesta näytelmäkirjailijasta (muut olivat Arthur Miller, Sam Shepard ja Tennessee Williams). Albeelle myönnettiin Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmästä Pulitzer-palkinto, ja Elisabeth Taylor sai sen elokuvaversiosta (1966) parhaan naispääosan Oscarin.

Teoksen esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner.

Arvioita

”Oulun esityksen roolitus osuu nappiin. Tässä raa’assa nelinpelissä ei voi olla heikkoa lenkkiä. Hahmoista pitää kuoriutua joko hyvä pahis tai lapsekas marttyyri… Tyrmäykseen tarvitaan kolme erää. Albeen mestarillisesti kirjoittama raskaan sarjan parisuhdeottelu on loistava tekstivalinta ja voittaa kultaa Oulun teatterin taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion ohjauksena”, – Eeva Kauppinen, Kaleva 31.8.2023

 • Pieni näyttämö
 • 25.8.2023 19:00
 • Kesto noin 3 tuntia 20 minuuttia sisältäen kaksi väliaikaa.
 • Liput 33 € peruslippu / 29 € eläkeläislippu / 20 € alennuslippu
 • Ikäsuositus 15 vuotta. Huom! Esityksessä käytetään teatterisavua.

Tekijät

 • Annina Rokka
 • Janne Raudaskoski
 • Henri-Tuominen_kuva-Kati-Leinonen Henri Tuominen
 • Asta-Sveholm_kuva-Kati-Leinonen Asta Sveholm
 • Näytelmäteksti Edward Albee
 • Suomennos Reita Lounatvuori
 • Ohjaus Alma Lehmuskallio
 • Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Kyllönen
 • Puku-, kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Jaana Kurttila
 • Äänisuunnittelu Antti Lindholm

Kuvat

Kommentit

 1. Atte

  Anniina Rokka. Uskomaton rooli. Mitä nyansseja, mikä fyysisyys ja läsnäolo. Itkua, naurua, mykistynyttä ihailua. Koko ensemble pelaa yhteen siten ettei tylsää hetkeä synny vaikka näytelmässä onkin kaksi väliaikaa. Oivaltavaa, upeaa teatteria. Kiitos Oulun Teatteri.

 2. "Don't Let The Turkeys Get You Down"

  Incredible!🔥🎭 * Upea kokonaisuus! *Kiitos kaikille tekijöille! *Osuvat roolitukset! *Täysin tässä ajassa. *Ajaton. *Virikkeitä kaikille aisteille. *Raadollisen hauska! Ihmiskulissit sortuvat rämisten…ja mitä jää?
  En uskaltanut nauraa hulvattomasti ääneen; ’joku tulee, laittaa piikin, lähettää lataamoon’…🤭
  Tulen katsomaan uudestaan. Nostan hattua jälleen kerran. Ällistyn aina vaan; järjettömän loistavaa työtä! Kiitos Kaikille Teille Teatterin Ammattilaiset! 🎭✨✨✨

 3. timo mattila

  Vaikuttava esitys!

  Vakuuttava esimerkki Oulun teatterin nykyisestä korkeasta ja tinkimättömästä taiteellisesta tasosta kaikilla osa-alueilla.
  Kiitos teille kaikille, jotka olette olleet luomassa tätä alusta loppuun näpeissään pitävää ja ravistavaa kokemusta. Odotukseni taiteen ajatuksia herättävästä vaikutuksesta täyttyivät täydellisesti.

 4. Raija Kurttila

  Tämä ansaitsee arvosanan : Loistava

 5. Antti Hyttinen

  Mahtavaa Oulun teatteri. Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? on näytelmä mitä olen salaa toivonut teatterin ohjelmistoon. Nyt se tuli. Kiitos siitä. Tämä oli kertakaikkisen upea ja mieleenpainuva teatterikokemus. Kunnon puheteatteria, draamaa liki kolmen ja puolen tunnin verran. Eikä yhtään liikaa. Lavastukseen kuuluu näkyvästi kello, mikä käy näytelmän tapahtumien aikaa yön tunteina. Mainio seikka. Siinä oli vain yksi huono puoli. Kellosta näki, että voi ei kohta tämä loppuu. Nimittäin aika ei käynyt pitkäksi. Tätä olisi katsonut paljon lisää.

  Näyttelijät Annina, Rokka, Janne Raudaskoski, Henri Tuominen ja Asta Sveholm ovat niin osaava ja omistautunut nelikko tässä pelissä, että oksat pois. Vautsi mitä näyttelijäntyötä jokaiselta. Tässä näin tähän mennessä parasta Raudaskoskea ja Rokkaa. Ja uudemmilta kasvoilta Sveholmilta ja Tuomiseltakin priimaa tekemistä. Mitä heittäytymistä ja läsnäoloa jokaiselta.

  Jukka Kyllösen lavastus ja valot luo hienot puitteet näille pirullisille leikeille mitä tässä pelataan. Samoin kuin Jaana Kurttilan upea puku-,kampaus- ja maskeeraussuunnittelu sekä Antti Lindholmin oivaltava äänisuunnittelu tukevat osuvasti kokonaisuutta.

  Näytelmä on kolmenäytöksinen ja kierrokset vähitellen nousevat näytös näytökseltä kohti viimeistä iskua. Näytelmäkeitos porisee loistokasta tekstiä alusta loppuun saakka. Esitystä seuraa herkeämättä ja täysin toteutukselle antautuneena.

  Vaikka näytelmä on tavallaan rankkakin, sisältää se paljon huumoria. Ja näytöksessä, missä minä olin, yleisö nauroi kyllä paljon ja usein.

  Tämä kuuluu taas siihen sarjaan: Oulun teatterin parhaimmistoa. Koska en ollut aiemmin nähnyt tätä tarinaa missään teatterissa enkä elokuvassa, en tiennyt mihin tapahtumat johtavat. Ja siksikin oli niin kutkuttavaa seurata kun ei tiennyt miten näytelmä päättyy. Mikä on se lopullinen isku? Esitys pyörii mielessä vielä seuraavinakin päivinä. Kiitos ohjaaja Alma Lehmuskallio ja muu työryhmä kun järjestitte tällaisen parisuhdeilotulituksen.

  Pakko vielä mainita. Olimme katsomassa avointa harjoitusta Taiteiden yönä. Sitä ajatteli, että tämä näyttää olevan jo ihan valmis. Mutta jälestäpäin ajateltuna , ei se ollutkaan valmis. Oltiin menty vielä huimasti eteenpäin roolien tulkinnassa ja niihin eläytymisessä. No sehän olikin silloin vain harjoitus.

 6. Heidi

  Näytelmän nimi on tuttu, ja lähdin sen pohjalta katsomaan. Tämä kokonaisuus kaikkineen kyllä ilmaisi mukaansa ensi hetkestä, ja säilytti ainakin tämän katsojan mielenkiinnon loppuun asti. Onneksi huumori kevensi välillä niin kauhean raskasta juonta. Kiitos vielä loistavalle ja ammattitatoiselle teatteriväelle!

 7. Auli

  Kertakaikkiaan loistava. Kaikki roolisuoritukset niin osuvia ja oivallisen taitavia. Iso kiitos todella erinomaisesta reilusta kolmituntisesta, joka ei todellakaan pitkästyttänyt.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun