Monika Fagerholm DiivaTeiniyden ylistys

Diiva tulee pesukoneesta

Olen Diiva, kaikki mitä kerron on totta. Sulje silmäsi, uneksi kauneimmasta mitä olla saattaa. Avaa silmäsi. Katso minua. Diiva-Lucia. Kolmetoista vuotta, kohta neljätoista. BabyWonder, hän jota ei uskottu olevan. Suruton ja kaunis. Enimmäkseen lapsi.

Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluvan Monika Fagerholmin romaani Diiva (1998) on erään elämännälkäisen tytön kehityskertomus kohti aikuisuutta. Se on paitsi tarina teini-iästä lähiössä, myös kuva kasvusta, kipeästä murroksesta ja muodonmuutoksesta, ensirakkaudesta ja suurista suruista. Kyllähän me kaikki sen muistamme. Ajan, jolloin jokainen päivä on pieni juhla ja pieni kuolema. Kuohumisen aikakauden.

Laura Mattilan dramatisoima ja ohjaama Diiva on ravisuttava ja kohtuuttomuudessaan riemastuttava esitys, joka haaveilee kaikkivoipaisista teineistä ja juhlii kaikenlaisia tyttöjä.

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Agency North. 

Laura Mattila, ohjaaja
Laura Mattila (s. 1990) on turkulaissyntyinen nuoren polven teatteriohjaaja, jota kiinnostaa teatterissa erityisesti näyttelijäntaide. Teatterikorkeakoulun ohjaajalinjalta vuonna 2020 valmistunut Mattila on ohjannut muun muassa Teatteri Jurkkaan näytelmät Buzz ja minä sekä Full Pull, Woyzeck.

Diiva lähtee kiertueelle Vaasaan ja Skellefteåån. Lue uutisesta lisää!

Diiva (sve. Diva)
En hyllning till tonåren

“Jag är Diva, allt jag berättar är sant.  Slut ögonen, dröm om det vackraste som finns.  Öppna ögonen igen.  Se mig.  DivaLucia.  Tretton år, snart fjorton. BabyWonder. Hon man trodde att inte fanns.  Sorglös och vacker.  Framför allt ett barn.”

En av Finlands internationellt mest kända författare Monika Fagerholms roman Diva (1998) är en uppväxtskildring om en flicka som går mot vuxenlivet med aptit på livet.  Det är inte bara en skildring om tonåren i en förort, utan även en bild av uppväxt, smärtsam brytningstid och förvandling, första kärleken och stora sorger.  Visst kommer vi alla ihåg det.  Tiden, då varje dag var en liten fest och en liten död.  Den brusande tidsperioden.

Diva, dramatiserad och regisserad av Laura Mattila, är en omskakande och glädjande föreställning i sin orimlighet, med drömmar om tonåringar som klarar allt och firar alla slags flickor.

Laura Mattila, regissör
Laura Mattila (f. 1990) är regissör och kommer från Åbo. Mattila som utexaminerades från teaterhögskolans regissörslinje år 2020 har bland annat regisserat Teatteri Jurkkas pjäser Buzz ja minä och Full Pull, Woyzeck.

Produktionsuppgifter
Dramatisering och regi: Laura Mattila
Scenografi- och dräktplanering: Julia Jäntti
Ljuddesign: Rauno Paananen
Ljusdesign: Elina Romppainen
Hår- och maskplanering: Eija Juutistenaho
På scenen: Annika Aapalahti, Sami Lalou, Aki Pelkonen, Anne Syysmaa och Juho Uusitalo
Produktion: Uleåborgs teater
Längd: ca 2 h 10 minuter inklusive paus.
Åldersrekommendation: 13 år. Obs! Föreställningen innehåller stroboljus och blinkande ljus.

Textning på finska och svenska / Tekstitys suomeksi ja ruotsiksi: Maria Olin
Textningsoperatör / Tekstittäjä: Marika Lamberg

Textningen är förverkligad med hjälp av ett TINFO-stipendium för översättning (Teaterinfo Finland TINFO)
Tekstitys ja käänöstyö on toteutettu TINFO-apurahalla (Teatterin tiedotuskeskus TINFO)

 • Pieni näyttämö
 • 19.3.2022 19:00
 • Kesto noin 2 tuntia 10 minuuttia sisältäen väliajan.
 • 32 € / 28,50 €/ 17,50 €
 • Suositusikäraja 13 vuotta. Esityksessä on strobovaloja ja välkettä. Diivan esityskausi Oulussa on päättynyt. Diiva vierailee Ruotsissa Västerbottensteaternillla 29. maaliskuuta ja Vaasassa Wasa Teaterilla 20. toukokuuta.

Tekijät

 • Annika Aapalahti
 • Aki Pelkonen
 • Sami Lalou
 • Anne Syysmaa
 • Juho Uusitalo
 • Dramatisointi ja ohjaus Laura Mattila
 • Lavastus ja pukusuunnittelu Julia Jäntti
 • Äänisuunnittelu Rauno Paananen
 • Valosuunnittelu Elina Romppainen
 • Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Eija Juutistenaho

Kuvat

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun