Moninaisuuden näyttämö

Table with No Seating

Moninaisuuden näyttämön teos vuodelle 2024 on Juho Sarnon, Francis Maskensin ja Timo Filip Salosen Table with No Seating.

Vinttikamarissa ensi-iltansa elokuussa saava teos on poikkitaiteellinen koko perheen esitys, jossa käsitellään neuroepätyypillisten jokapäiväisiä kokemuksia ja haasteita selviytyä erilaisten sosiaalisten tilanteiden kirjoittamattomista säännöistä. Kaksikielinen (suomi ja englanti) teos pureutuu aiheeseen kevyen humoristisesti ja lämminhenkisesti sirkuksen, tanssin ja teatterin keinoin avaten tematiikkaa illalliskattauksen miljöön kautta.

”Olemme innoissamme, kun pääsemme harjoittelemaan ja esiintymään Vinttikamarissa juuri tämän teoksen kanssa. Aihe on meille lähellä sydäntä ja olemme otettuja ja kiitollisia että Oulun teatteri antaa meille tämän mahdollisuuden tuoda teos näyttämölle”, kolmikko kertoo. 

Taiteellisen työn pohjana toimii taustatutkimus, joka koostuu kirjallisten lähteiden keräämisestä ja neuroepätyypillisten ihmisten haastatteluista. Taustatutkimus on erityisen tärkeä osa produktiota, sillä se tarjoaa pohjan rakentaa teos, joka todella pyrkii tunnistamaan yleisön erilaiset tarpeet. 

“Saavutettavuus on meille tärkeä arvo, ja nämä edellä mainitut tarpeet huomioidaan niin teoksen sisällössä, kuin muodossakin. Työryhmästä kaksi henkilöä ovat neuroepätyypillisiä, ja uskomme tämän kokemusasiantuntijuuden olevan merkittävä resurssi aiheen kanssa työskentelemisessä”, kolmikko kuvailee.

Tutustu teokseen lisää täällä

Esitykset Vinttikamarissa 15.–17. elokuuta. Liput ovat nyt myynnissä!

Sirkustaide keskiössä vuonna 2024

Moninaisuuden näyttämöllä painottuvat sellaiset teatterikentän moninaistumiseen tähtäävät esittävän taiteen pienimuotoiset projektit ja produktiot, jotka pyrkivät uudistamaan esittävän taiteen kenttää sekä tekijöiden, sisältöjen että muotojen kannalta. Residenssiprojektien moninaisuus voi siis koskea sekä tekijöitä että aiheita, joita nostetaan esiin tai muotoja, joissa yhdistyvät vaikkapa eri taiteenlajit.  

Moninaisuuden näyttämön Vinttikamari-residenssi keskittyy vuonna 2024 sirkustaidetta moninaistaviin produktioihin tai projekteihin. Oulun teatteri haluaa olla muidenkin taidelajien kuin perinteisen puheteatterin koti ja tukea teatterialaa pienemmillä resursseilla toimivia esittävän taiteen olomuotoja.  

Vuodesta 2021

Moninaisuuden näyttämö on Oulun teatterin vuonna 2021 aloittama konsepti, joka avaa Oulun teatterin Vinttikamarin avoimen haun kautta vapaan kentän ammattimaisten ryhmien ja tekijöiden käyttöön kerran vuodessa. Residenssiprojektien moninaisuus voi koskea sekä tekijöitä että aiheita, joita nostetaan esiin tai muotoja, joissa yhdistyvät vaikkapa eri taiteenlajit. 

Maksimissaan kahdeksan viikkoa kestävän residenssijakson lopputuloksen tulee olla jokin yleisön kanssa jaettava tilanne: esimerkiksi valmis esitys, demo, prosessikuvaus, keskustelutilaisuus tai tapahtuma. 

Moninaisuuden näyttämölle voivat hakea kaikki vapaan kentän ammattilaiset: tekijät, tekijäryhmät ja organisaatiot. Valinnan tekee teatterin työryhmä taiteellisen johtajan johdolla. Moninaisuuden näyttämölle ei ole asetettu taloudellisia tavoitteita, eivätkä sen tekijät tule olemaan työsuhteessa Oulun teatteriin. Vinttikamari on pieni näyttämö, jonka tekniset mahdollisuudet ovat vaatimattomat. Projekteissa kannattaa siis painottaa sisältöjä ja ihmisiä, ei teknistä toteutusta.

Hakuohjeet

Milloin voi hakea?

Hakuaika 30.10.–26.11.2023. Valittu produktio julkistetaan maaliskuussa 2024. Lisätietoja antaa tuotantopäällikkö Sari Tanner, p. 044 703 7113 ja sari.tanner@oulunteatteri.fi

Kuka voi hakea?

Moninaisuuden näyttämölle voivat hakea kaikki vapaan kentän ammattilaiset: tekijät, tekijäryhmät ja organisaatiot. Vuoden 2024 haku keskittyy sirkustaiteeseen, joten toivomme avoimessa haussa siis ehdotuksia erityisesti ammattimaisilta sirkustaiteilijoilta ja sirkusryhmiltä. 

Miten Moninaisuuden näyttämölle haetaan?

1) täyttämällä hakulomake tämän sivun lopussa,
2) liittämällä mukaan projektisuunnitelma, jonka tulee mahtua yhdelle A4:lle sekä
3) liittämällä mukaan hakijoiden cv:t ja perustiedot hakevasta ryhmästä tai organisaatiosta. 

Projektisuunnitelmasta tulee käydä selkeästi ilmi se, miten hanke moninaistaa suomalaista esittävän taiteen kenttää.  

Mitä Oulun teatteri tarjoaa Moninaisuuden näyttämölle valitu(i)lle?

– Vinttikamarin tilan käyttöön kahdeksaksi viikoksi touko-kesäkuussa (juhannukseen asti) ja elokuussa. Ajankohta sovitaan valitun ryhmän kanssa helmikuussa 2024. 
– Esityksen ensiesitys/tapahtuma on 15.8.2024 Oulun Taiteiden Yössä ja mahdolliset muut esitykset sen jälkeen.
– Perehdytyksen teatterin tiloihin ja esitystilaan näyttämötyöntekijältä aloituspäivänä.
– Valo- ja ääniteknikon perehdytyksen tilan käyttöön yhdeksi aloituspäiväksi ja yhdeksi konsultointipäiväksi.
– Valvovan henkilön esityskerroiksi = 2–4 esitystä
– Tiedotusyhteistyötä ja maininnan nettisivuilla.
– Pukuhuonetilan ja taukotilan.
– Mahdollisuuksien mukaan yhden teatterin asunnon työryhmän käyttöön. 

 Mitä Oulun teatteri ei tarjoa? 

– Matkoja
– Majoitusta enempää kuin yhden teatterin asunnon (1–2 henkeä)
– Palkkaa tai päivärahoja residenssin ajalta  

Millainen tila Vinttikamari on?
  • Vinttikamari on Oulun teatterin pienin näyttämö, black box, jonne mahtuu 70 katsojaa. 
    Koska Vinttikamarin tekniset mahdollisuudet ovat vaatimattomat, projekteissa kannattaa painottaa sisältöjä ja ihmisiä, ei teknistä toteutusta. 
  • Lavan koko: 5 x 7 m
  • Vapaa korkeus: 4 m 60 cm
  • Koko katon korkeus: 5 m 90 cm
  • Kattoristikon maksimikuorma: 150 kg/m2
  • Muuta: tilassa on puulattia ja korkea koko seinän peili, jonka saa verholla peittoon, teatterilla on tanssimattoja, tilassa ei ole lattia- tai seinäkiinnityksiä. 

Videopelejä ja performanssia

Vuoden 2023 teos oli Adventures of Harriharri — Episode III -videopeliesitys, jossa pelin päähahmo Harriharri taisteli sosiaalisen syrjäyttämisen voimia vastaan integroituakseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Harold Hejazin ideopeliesityksen kerronta käytti vuorovaikutteisen elokuvan sekä improvisoidun rapin ja laulun keinoja.

Moninaisuuden näyttämön ensimmäinen teos oli elokuussa 2022 esitetty Lullabies for the Weary. Tanssia, performanssia ja äänitaidetta yhdistävä esitysprojekti kutsui katsojat teoksen sisälle lepäämään. Työryhmään kuuluivat queer-äänitaiteilija Maija Holopainen, equadorilainen tanssitaiteilija ja -pedagogi Mercedes Balarezo ja liike- ja esitystaiteilija Anna Olkinuora.