PikiTalk

Enemmän puhetta, vähemmän teatteria

PikiTalk on Oulun teatterin ja Oulun kaupungin uusi tapahtumakonsepti, erilainen afterwork-hetki, jossa yhdistyvät syvällinen keskustelu, kiivas väittely ja pulppuava puhe. 

Syyskuusta alkaen kerran kuussa perjantaisin PikiTalk tarttuu ikuisuusteemoihin: synti, sisu, himo, hulluus. Samat teemat nähdään Oulun teatterin tulevassa ohjelmistossa. 

Olemme kutsuneet keskustelemaan mielenkiintoiset ja aiheisiin syventyneet alansa huiput. Lisäksi kaikki oululaiset ovat tervetulleita kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun.  

Syksyn PikiTalkeissa puhutaan muun muassa hengellisen väkivallan rajoista, suomalaisesta sisusta ja vaikeista valinnoista taiteessa ja urheilussa. Lisäksi teemoina ovat oman lapsen katoaminen huumeiden maailmaan ja jaksaminen, työhyvinvointi ja oravanpyörästä hyppääminen.  

Ajatuksia herättävän keskustelun lisäksi luvassa on otteita näytelmistä Synninkantajat(uusintaensi-ilta 3.9.2021), Poikani joka katosi (ensi-ilta 18.9.2021), Tahto (ensi-ilta 5.11.2021) ja Jäniksen vuosi (ensi-ilta keväällä 2022). 

Illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. 

Pikisalin ovet ja bistro aukeavat kello 16. Tule nauttimaan ennen keskustelua vaihtuvan dj:n musiikista ja ravintolan after work –tarjouksista. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17. PikiTalk on anniskelun vuoksi K–18. Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Tervetuloa sinun teatteriisi! 

Pe 10.9. klo 16, Pikisali
Tuomio vai pelastus? Missä menevät hengellisen väkivallan rajat?  

Syyskuun PikiTalkin aiheena on hengellisen väkivallan rajat, johon pureudutaan Synninkantajat-teoksen teemoista käsin. Kun näytelmä kuvaa hengellistä väkivaltaa yhdellä tavalla, PikiTalkin keskiössä on se, miten sama ilmiö voi olla toiselle auttamisen ja lempeyden väline ja taas jollekin toiselle se voi näyttäytyä väkivaltana. Pohdimme missä ilmiön rajat menevät ja miten sitä voidaan tulkita.   

Paikallisesti aihe on merkittävä, koska Oulu on lestadiolaisuuden pääpaikka Suomessa ja esillä isommin kuin muualla maassamme. Keskustelu aiheen tiimoilta on usein latautunutta ja vastakkainasettelu on läsnä. PikiTalkissa lähtökohtana on ymmärryksen lisääminen.   

Keskustelemassa kirjailija Pauliina Rauhala, tietokirjailija Maijaleena Rova ja kokemusasiantuntija Marita Terho. Illassa nähdään otteita Synninkantajat-näytelmästä. 

Maijaleena Rova on uskonyhteisöistä kirjoittanut tietokirjailija. Hänen vuonna 2016 julkaistu Uskonsota keittiössä -tietokirja kertoo vanhoislestadiolaisuudesta erkaantuneiden kokemuksista ja tarkastelee vanhoillislestadiolaisuuden opillisia ja yhteisöllisiä erityispiirteitä. Hän työstää tällä hetkellä tietokirjaa, joka käsittelee laajasti hengellisen väkivallan – ihmisoikeus- ja demokratialoukkausten – yhteisöllisiä syitä uskonyhteisöissä.  Rova on myös kokemusasiantuntija, sillä hänen lapsuudenperheensä hajosi vuosien 1960–1961 vanhoillislestadiolaisen liikkeen uskonkiistoissa.  

Pauliina Rauhala on lestadiolaisyhteisöstä kaksi romaania kirjoittanut oululaiskirjailija ja on koulutukseltaan äidinkielenopettaja. Hänen vuonna 2013 julkaistu esikoisromaaninsa Taivaslaulu on nähty näytelmänä Oulun teatterin lisäksi Tampereen Työväen Teatterissa. Vuonna 2018 ilmestynyt Synninkantajat on puolestaan sovitettu näytelmäksi Oulun teatterin lisäksi Tampereen Teatteriin. Synninkantajat-näytelmää esitetään tänä syksynä Oulun kaupunginvarikon näyttämöllä.

Kokemusasiantuntija Marita Terho on irtaantunut vanhoillilestadiolaisesta liikkeestä kahdeksan vuotta sitten. Terho on viiden 1018-vuotiaan lapsen äiti, koulutukseltaan sosionomi ja työskentelee ihmisten parissa. 

 

 

 

 

Pe 8.10. klo 16, Pikisali
Äiti täällä, mikset vastaa? Voiko päihdehelvetistä selvitä?  

Syksyn toisessa PikiTalkissa käsitellään nuorten päihteiden käyttöä ja syrjäytymistä, mikä on kasvava ongelma Oulun alueella. Oulun teatterin Poikani joka katosi -näytelmä käsittelee tätä ilmiötä huumeidenkäyttäjän läheisten näkökulmasta: häpeä, pelko ja tuska nousevat pintaan, kun vanhemmat tajuavat, että oma lapsi on huumeidenkäyttäjä.  

Millaisia valintoja vanhempien on tehtävä? Milloin oman lapsen voi hylätä? Näiden teemojen äärellä olemme lokakuun PikiTalkissa.  

Keskustelemassa Nuorten Ystävien kehittäjäasiantuntija ja dialogisen ohjauksen kouluttaja Amira Bushnaief, ohjaaja Heta Haanperä, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen ja elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttila. Illassa nähdään otteita Poikani joka katosi -näytelmästä. 

  

Pe 12.11. klo 16, Pikisali
Havuja perkele! Mistä on suomalainen tahto tehty?  

Marraskuun PikiTalkissa teemana on suomalainen sisu taiteessa ja urheilussa: mitä vaikeita valintoja näissä lajeissa on tehtävä, että menestyy? Saako taiteessakin todeta ääneen, että haluaa olla alansa paras? Mitkä asiat omassa elämässä voivat kärsiä tavoitteellisuudesta? Urheilu ja taide ovat molemmat tunne- ja taitolajeja: mikä niitä yhdistää ja mikä erottaa katsojia?  

Keskustelun innoittajana on Oulun teatterissa ensi-iltansa 5.11.2021 saava Tahto-näytelmä. Aino-Kaisa Saarisen hiihtourasta kertova näytelmä kuvaa muun muassa niitä valintoja, joita urheilija joutuu tekemään halutessaan huipulle. 

Keskustelemassa kärppälegenda Lasse Kukkonen, säveltäjä-kapellimestari Jaakko Kuusisto, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja painonnostaja Anni Vuohijoki. Illassa nähdään otteita Tahto-näytelmästä. 

Pikitalk  

Pe 10.12. klo 16, Pikisali
Nopeammin, tehokkaammin, enemmän! Onko oravanpyörässä käsijarrua?  

Vuoden viimeisen PikiTalkin aiheena on jaksaminen. Jo ennen koronapandemiaa monien jaksaminen oli työelämän hektisyyden vuoksi koetuksella ja koronakriisi etätöineen sekä sosiaalisen eristäytyneisyyksineen on pahentanut tilannetta entisestään.  

Teemaan sukelletaan keväällä 2022 Oulun teatterissa ensi-iltaan tulevan Jäniksen vuosi -näytelmän myötä. Aihe on hyvin ajankohtainen, kun yritämme nähdä tietä pois koronasta ja koronan aiheuttamisista työelämän muutoksista. 

Keskustelemassa ohjaaja Eljas Liinamaa, Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo ja psykologi Soili Poijula. Illassa nähdään otteita Jäniksen vuosi -näytelmästä. 

 

Huom! Ohjelmalisäykset mahdollisia. 

 

 

 

Siirry sivun alkuun