Virtuaaliohjelmisto 2021

Lasten ja nuorten teatterifestivaali järjestetään tänäkin vuonna koronarajoitusten takia normaalia pienimuotoisempana, virtuaalisena tapahtumana. Kevään festivaalien kantavana teemana oli vallankumous eli nyt annetaan lasten ja nuorten äänten kuulua! Jotta festarit eivät tänäkään vuonna jäisi koronan alle, olemme kehitelleet viikon ajaksi kivaa, pientä ohjelmaa ja tekemistä yhdessä perheen kesken.

Viikon ohjelmisto löytyy kootusti tältä sivulta. Sisällöt ja linkit videoihin päivitetään festivaaliviikon aikana. Ohjelmistomuutokset ovat mahdollisia. HUOM! Akseli Klonkin livetallenteet ovat katsottavissa vain sunnuntaihin 18.4. saakka! 

TIISTAI 6.4.

#Hyvänmielenilmaus!

Festivaaliviikko avataan käyntiin tiistaina 6.4. virtuaalisella Hyvänmielenilmauksella. Myllytullin koulun 3A, 4A ja 5A sekä 8 A ja B –luokkien opiskelijat ovat taiteilleet upeita vallankumousaiheen pohjalta ideoituja kuvia heille tärkeistä aiheista. Lisäksi teatterin oma henkilökunta on lähettänyt iloisia hyvänmielenterveisiä. Näitä kuvia jaamme avajaistunnelmissa tiistaina teatterin sosiaalisen median kanavissa.

Hyvänmielenilmaukseen voi osallistua myös kotisohvalta käsin, julkaisemalla omia hyvänmielensisältöjä somessa aihetunnisteella #hyvänmielenilmaus.

Myllytullin koulun 8A ja B -luokkien upeat teokset löydät täältä.
Teatterin taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion hyvänmielenterveiset voit katsoa täältä.
Teatterin henkilökunnan hyvänmielenilmaukset ovat katsottavissa täältä.
Myllytullin koulun 3A, 4A ja 5A vallankumousviirit löytyvät täältä.

Keisarin uudet vaatteet

Viikon ensimmäinen satu on H.C. Andersenin Keisarin uudet vaatteet. Lukijana toimii näyttelijä Annina Rokka. Kuunnelkaa satu täältä ja pohtikaa sen pohjalta yhdessä seuraavia kysymyksiä:

  1. Mistä satu kertoi?
  2. Kuka tai ketkä olivat sadun päähenkilöt?
  3. Onko tarinalla joku opetus? Mitä kuuntelija voisi siitä oppia?
  4. Miksi petkuttajat valehtelevat keisarille?
  5. Tekevätkö petkuttajat väärin valehdellessaan? Olisiko petkuttajille pitänyt seurata jotain huijauksesta?
  6. Miten ja miksi tarinan valhe lähtee leviämään? Miten valhe saadaan katkaistua?
  7. Oletko sinä joskus valehdellut? Miksi valehtelit? Mitä siitä seurasi?
  8. Mistä voi tietää, mikä on totta ja mikä ei ole totta? Mistä valheen voi tunnistaa?

KESKIVIIKKO 7.4.

Akseli Klonk: Maailman Ympäri 80 päivässä -lukuharjoitus

Keskiviikkona klo 13 Akseli Klonkin Facebook-livestä voi seurata Maailman Ympäri 80 päivässä -näytelmän lukuharjoituksia. Näytelmä nähdään kesällä Hupisaarten teatterilla. Katso lukuharjoituksen livetallenne täältä.

Muurahainen lääkärissä

Tänään rentoudutaan satuhieronnalla! Keskiviikon satu on Zacharias Topeliuksen Muurahainen lääkärissä, lukijana ohjaaja Heta Haanperä. Kuunnelkaa yhdessä tämän päivän satuvideo teatterin YouTube-kanavalta. Toistakaa kuunnelma uudestaan, mutta tällä kertaa vanhempi kosketuskuvittaa lapsen selkään, käsiin ja/tai jalkoihin tarinan tapahtumia. Yleensä lapsi on satuhieronnan aikana makuullaan, mutta voi myös istua, jos se tuntuu mukavammalta.

Vanhempi: Valitse sadusta erityisesti sellaiset kohdat ja tapahtumat mitä on helppo kosketuskuvittaa. Muista myös aloittaa ja lopettaa satuhieronta laskemalla molemmat kädet rauhallisesti hetkeksi selän päälle vierekkäin. Kädet kertovat hierottavalle ”Nyt aloitan” ja ”Nyt lopetan”. Rentouttavia satuhierontahetkiä!

TORSTAI 8.4. 

Lasten vallankumous! – Kysymyksiä päättäjille

Vallankumousteeman innoittamana tämän vuoden teatterifestivaalille oli ohjelmistoon mukaan suunniteltu Lasten vaalipaneeli -tilaisuus, jossa puhevalta on lapsilla ja nuorilla. Aikuisten tehtävänä on vastata siihen, mitä he tekevät lasten ja nuorten tulevaisuuden eteen ja miten Oulun kaupungin päätöksenteossa kuuluu heidän äänensä.

Vaikka tilaisuutta ei päästykään järjestämään, haluamme näiden lasten ja nuorten äänet kuuluviin ja siksi olemme julkaisseet lasten ja nuorten kysymykset teatterin YouTubessa! Kuuntele lapsia ja nuoria askarruttavat kysymykset ja pohdinnat täältä.

Hybris – Ja kuinkas sitten kävikään?

Viime vuoden Nuorten näyttämön esityksessä oli tarkoitus yhdistää antiikin kuolemattomat tarinat ja nuorten esiintyjien energia. Vaan kuinkas sitten kävikään? Kohtalo puuttui peliin ja homma loppui kuin seinään. Yhdessä tekeminen vaihtui eristyksen ihmettelemiseen. Sama porukka aloitti homman tänä keväänä uudestaan, mutta tälläkään kertaa ei yleisöesityksiin saakka päästy. Jotta harkat ja nuorten panos ei menisi ihan harakoille, haluamme jakaa otteita harkoista ja Hybriksestä näin virtuaalisesti!

Hybris – Maailmankaikkeus

Katso Hybris-näytelmän monologikohtaus Maailmankaikkeus täältä.

Tuhma-Jussi

Nyt on aika laittaa etätyöt ja koulujutut hetkeksi sivuun, nostaa pyllyt penkistä ja ryhtyä jaloittelemaan. Pidetään yhdessä koko perheen taukojumppa!

Torstain satuvideo on H.C. Andersenin Tuhma-Jussi, lukijana näyttelijä Timo Pesonen. Katsokaa yhdessä tämän päivän satu ja sen jälkeen keksikää yhdessä taukojumppa sadun innoittamana! Millainen jumppaliike on kävelevä kilipukki? Miten onnistuu ojasta nostettu lieju -venytys? Kukin perheen jäsenistä keksii vuorollaan yhden jumppaliikkeen, jonka kaikki sitten yhdessä toistaa. Voitte tehdä niin monta toistoa ja kierrosta kun on tarpeen. Muistakaa jumpata kaikki kehon osat!

PERJANTAI 9.4. 

Akseli Klonk: Matkalla Myllylle -livetallenne

Matka myllylle. Kuva Tiina Wallin.

Tänään nähdään Akseli Klonkin -livetallenne Matkalla myllylle -esityksestä. Tallenne on toteutettu vuonna 2020 yhteistyössä ValveLiven kanssa. Esitys sopii 2-102-vuotiaille.

Matkalla Myllylle on kansansatuun pohjautuva tarina pojasta, jonka äiti lähettää matkaan hakemaan vakallista jauhoja. Ihastuttavassa välineteatteriesityksessä satu kerrotaan kirjoja apuna käyttäen. Huom! Tallenne on katsottavissa sunnuntaihin 18.4. saakka. Katso Matkalla myllylle -livetallenne täältä.

Se on totinen tosi

Työ- ja kouluviikon päätteeksi päästetään luovuus valloilleen! Perjantain satuna toimii Andersenin kirjoittama Se on totinen tosi, lukijana näyttelijä Joose Mikkonen. Kuunnelkaa satu läpi ja sen jälkeen jakakaa roolit ja näytelkää satu yhdessä. Halutessanne voitte myös esittää sadun nukketeatterina.

Voitte improvisoida ihan omia repliikkejä, tarinoita, juonenkäänteitä tai vaikka oman loppuratkaisun! Rekvisiitan käyttö on myös suositeltavaa. Voitte myös tehdä niin, että ensin lapset näyttelevät vanhemmille ja sitten toisin päin. Nyt on lupa heittäytyä!

LAUANTAI 10.4.

Akseli Klonk: Satu Klivetallenne

Satu K. Kuva Tiina Wallin.

Festivaaliviikko huipentuu Akseli Klonkin Satu K-esitykseen. Esityksen livetallenne on toteutettu vuonna 2020 yhteistyössä ValveLiven kanssa osana Lumotut sanat -sanataideviikkojen ohjelmistoa. Esitys sopii 6-106-vuotiaille. Katso Satu K:n tallenne täältä.

Satu K pohjautuu sanataiteilija Timo Harjun Satu kameleontille ja muita satuja sinulle -kirjaan (Ensi- ja turvakotien liitto, 2017).  Tallenteen lisäksi nähtävissä on Harjun haastattelu, joka sekin on julkaistu alun perin osana Lumottujen sanojen ohjelmistoa. Kuuntele Harjun haastattelu täältä.

Huom! Tallenne ja haastattelu ovat katsottavissa sunnuntaihin 18.4. saakka.

Todellinen prinsessa – kuuntele ja osallistu kilpailuun!

Festivaaliviikon viimeinen satuvideo on H.C. Andersenin Todellinen prinsessa, lukijana näyttelijä Merja Pietilä. Kuuntele satu ja sen jälkeen piirrä, maalaa tai askartele kuva, jossa prinsessa nukkuu sängyssään monen erilaisen patjan päällä ja alimmaisen patjan alla on pieni herne! Käytä niitä välineitä, joita kotoa löydät (tussit, puuvärit, maalaus, liidut, askartelu, muovailuvaha, lelut…). Nyt saa olla luova, kaikki ratkaisut ovat oikein ja yhtä hyviä!

Lähetä tekemäsi kuva meille osoitteeseen tiedottaja@oulunteatteri.fi sunnuntaihin 2.5.2021 mennessä! Osallistujien kesken arvomme lippuja Kaboom ja kuvittelun voiman syksyn esityksiin!

Siirry sivun alkuun