Ohjelmisto

Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalin logo ja päivämäärät ja värikkäitä tarroja

Tervetuloa Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaaleille
28.3.–1.4.2023!

 

Haltiattarien rohkeuskoulu -näytelmän kuva.

Suomen Komediateatteri
Haltiattarien Rohkeuskoulu
Ikäsuositus 2+

Vauhdikkaat haltiattaret Viola ja Olivia toivottavat erityisesti perheen pienimmät haltiatarten uuteen kotiin. Asia on ihan yksinkertainen. Se on nimittäin sellainen, että haltiattaret olivat etsineet uutta kotia jo tovin, mutta vasta nyt löytyi tarpeeksi pieni eli juuri sopiva näyttämö erittäin tärkeään tarkoitukseen. Koti, joka ei ole liian suuri, ei liian pimeä, eikä liian äänekäs. Tänne avautuu Haltiattarien Rohkeuskoulu, jossa lapset pääsevät vuorovaikutukseen lystikkäiden hahmojen kanssa.


Oi ihana Panama -näytelmän esityskuva.

Lappeenrannan kaupunginteatteri
Oi ihana Panama
Ikäsuositus 2+

Tarina siitä, kuinka ihanaa on unelmoida ja kaivata kaukaisuuteen sekä siitä, miten tärkeää on ystävyys, koti ja turvallinen arki. Pikku Karhun ja Pikku Tiikerin seikkailu vie kaverukset matkalle, jonka päämäärä yllättää. Janoschin lämminhenkiset, elämän erilaisia tuntoja käsittelevät lastenkirjat ja niiden hahmot ovat viehättäneet lukijoita jo 1960-luvulta saakka. Oi ihana Panama -tarinaankin sisältyy pohdittavaa niin lapselle kuin aikuiselle.


Tiitiäisen metsä -näytelmän esityskuva.

Kuopion kaupunginteatteri
Tiitiäisen metsä
Ikäsuositus 2+

Perustuu Kirsi Kunnaksen samannimiseen kirjaan ja mukaan on otettu mausteita hänen muistakin teoksista. Metsäistä menoa, pienen hiiren hiukahduksia ja siilin tuhinaa. Höpsö Peikko ja pikkulikka Marjamittuinen vievät pienet ja suuret katsojat seikkailulle metsän vuodenaikojen läpi. Tapaamme runon taikavoimin monia metsän eläimiä, kilttejä kummituksia ja kuusenlatvassa nukkuvan Tiitiäisen, metsäläisen, tuon tutun pienen menninkäisen.


Vampyyrivaarin tarinoita -näytelmän esityskuva. Kuva Pekka Elomaa

Teatteri Hevosenkenkä
Vampyyrivaarin tarinoita
Ikäsuositus 3+

Vampyyrivaari Yrjö von Drakkula vie ystävänsä Britan ja meidät katsojat tutustumaan kartanonsa salaisuuksiin. Tapaamme lohikäärme Sytkäsen, joka hoitaa keskuslämmityksen, näemme luurankojen iloisen tanssin ja, mikä tärkeintä, ratkaisemme kaappikellon arvoituksen. Kuka laittoi puuroa kellon koneistoon ja miksi? Hauskassa ja vauhdikkaassa esityksessä on yhdistetty tarinoita Mauri Kunnaksen kirjoista Vampyyrivaarin tarinoita sekä Majatalon väki ja kaappikellon kummitukset.


Akseli Klonk
Iloiset aapiskuvat
Ikäsuositus 3+

Kuvallinen liiketeatterinäytelmä yhdelle tanssijalle. Aleksander Lindebergin klassikkokuvakirjaan Iloiset aapiskuvat (WSOY, 1965) perustuvassa näytelmässä yhdistyvät tanssillinen liike, Mikko Karjalaisen ihastuttava musiikki ja Lindebergin Rudolf Koivu -palkitut kuvat. Esityksen aikana kirjainten taika tulee katsojille tutuksi tanssin, ilma-akrobatian ja laulun siivittämänä.


Akseli Klonk
Tät-tät-tää, sanoi prinsessoista ruusuisimman polkupyö-rää
Ikäsuositus 3+

Tät-tät-tää on toiminnallisen hauska itsepäisyysnäytelmä. Näytelmästä ei puutu tanssiaskeleita ja musiikkia korvilta… tai ehkä puolikas askel ja yksi nuotti…


Paavo Virtanen ja pimeys -näytelmän esityskuva.

Tanssiteatteri Raatikko
Paavo Virtanen ja pimeys
Ikäsuositus 3+

Lähde mukaan seikkailuun, joka saa aikaiseksi jännityksen väristyksiä ja iloista naurua! Esitys vie katsojat veljesten Paavon ja Pertun mukana talviseen seikkailuun. Kotipolku alkaa illan hämärtyessä näyttää tuntemattomalta, ja salaperäiset varjot laittavat veljesten mielikuvituksen laukkaamaan.


Teatterikerhon jäseniä.

Oulun teatteri
Seikkailullinen teatterikierros
Ikäsuositus 4+

Billy Elliotissa mukana olleet nuoret haluavat jakaa teatterirakkautensa ja ilahduttaa festivaalilla käyviä lapsikatsojia pienellä teatteriseikkailulla. Seikkailu sijoittuu teatterin jännittäville käytäville ja tiloihin, joista katsojat eivät edes tiedä. Seikkailu alkaa siitä, kun teatterissa liikkuu kummaa väkeä. Avaruusaateliset ovat eksyneet teatteriin ja polttoainekin on avaruusaluksesta loppunut. Ryhmän tehtävä on löytää teatteriin kadonneet avaruusmatkalaiset ja auttaa heitä kotimatkalle.


Pikku Prinssi -esityksen kaksi tanssijaa.

Balettikoulu Sinikello
Pikku Prinssi
Ikäsuositus 4+

Antoine de Saint-Exupéryn lastenkirjaklassikkoon Pikku Prinssi perustuva kokoperheen baletti. Kaunis filosofinen satu pienestä avaruuden matkaajasta ja pakkolaskun tehneestä lentäjästä, ystävyydestä ja aikuisten keksimistä oudoista säännöistä. Yli 200 Balettikoulu Sinikellon edistyneintä oppilasta herättää hurmaavan tarinan eloon näyttämöllä.


Maukan ja Väykän höntti päivä -näytelmän esityskuva. Kuvaaja Sanna Breilin

Musiikkiteatteri Kapsäkki
Maukan ja Väykän höntti päivä
Ikäsuositus 4+

Maukka ja Väykkä uudessa seikkailussa! Maukan ja Väykän päivä muuttuu jännittäväksi, kun Väykkä yllättäen joutuu kohtaamaan ylitsepääsemättömän pelontunteen. Maukka virittyy tapansa mukaan heti ääriasentoon yrittäessään keksiä ratkaisua: Kärpäsestä tulee härkänen ja hyttysestä kissa pistoksissa.


Kadonnut-esityksen kuva. Kuva Jouni Ihalainen.

Agit-Cirk
Kadonnut
Ikäsuositus 5+

Kadonnut on koko perheen kaunis, hauska ja toisinaan hivenen vakavakin sanaton nykysirkusteos. Herkät tasapainot ja ihmeellinen pariakrobatia herättelevät ajattelemaan, kuinka tärkeää on välittää toisesta ja arvostaa jokaisen omaa erityistä tapaa loistaa. Kadonnut kahmaisee sinut mukaan sisäisen valonsa ja toisensa kadottaneiden sirkustaiteilijoiden muistojen ja toiveiden maailmaan, jossa uskomaton on jokapäiväistä. Matka sirkusseurueen kanssa vie sinut hersyvän naurun, pienten kommellusten ja muutamien piilotettujen kyynelten poluille, joiden päässä kajastaa yhteinen loisto.


Aarresaari-näytelmän esityskuva. Kuva Tero Vihavainen.

Musiikkiteatteri Kapsäkki
Aarresaari
Ikäsuositus 7+

Aarresaari on kaikkien merirosvoseikkailujen esiäiti, isoisä ja alkuräjähdys. Kaikkien tuntemat papukaijat, puujalat ja pääkalloliput ovat kotoisin nimenomaan tämän teoksen sivuilta. Seikkailu nytkähtää liikkeelle, kun nuori majantalonpitäjän poika Jim Hawkings saa sattuman oikusta käsiinsä vanhan merirosvokapteeni Flintin aarrekartan ja yhdessä vanhan patruunan ja kunniallisen tohtori Liveseyn kanssa he lähtevät aarrejahtiin. Karttaa havittelee tietenkin myös merten kauheimmat merirosvot…


Peter Pan menee pieleen esityskuva

Oulun teatteri
Peter Pan menee pieleen
Ikäsuositus 7+

Peter Pan menee pieleen kertoo harrastajateatteriseurueesta, jonka Peter Pan -esityksen ensi-illassa menee poskelleen ihan kaikki. Nana-koiran näyttelijä ei mahdu sisään koiranluukusta, lentovaijerit pettävät kriittisellä hetkellä eikä Mikä-mikä-maan maisema suostu pysähtymään. Helinä-keiju yrittää taikapölyllään peittää sen, että kulisseissa paikataan oveen törmännyttä nenää. Teatteriseurueen ihmissuhteet läikkyvät Peter Panin tarinan läpi, eikä kukaan takuulla kasva aikuiseksi.


Antigone-esityksen työryhmä.

Oulun teatterin Nuorten näyttämö
Antigone
Ikäsuositus 10+

Antigone ei pysty hymyilemään ja vilkuttamaan kansalle siskonsa rinnalla. Hän haluaa noudattaa omaa moraaliaan ja haudata veljensä. Vaikka sitten oman asemansa, tulevaisuutensa ja jopa henkensä uhalla. Jean Anouilh on sovittanut Sofokleen klassikon Ranskan natsimiehityksen aikana. Nuorten näyttämö tarttuu antiikin tarinaan tämän päivän maailmassa ja kysyy, minkä puolesta kannattaa elää ja kuolla, ketä pitää kuunnella ja mihin suuntaan katsoa.


Pienen hauen pyydystys markkinointikuva

Oulun teatteri
Pienen hauen pyydystys
Ikäsuositus 12+

Pienen hauen pyydystys perustuu Juhani Karilan palkittuun menestysromaaniin. Tarinan päähenkilö Elina matkustaa kerran vuodessa synnyinseudulleen Itä-Lappiin kalastamaan hauen tutusta lammesta. Hauki on saatava ylös lammesta ennen kesäkuun 18. päivää, sillä Elinan elämä riippuu siitä. Kuitenkin, tällä kertaa Elinan siima katkeaa ja hauen saaminen ylös lammesta alkaa vaikuttaa monestakin syystä mahdottomalta. Samaan aikaan rikostutkija Janatuinen on tullut Elinan perässä Itä-Lappiin, sillä epäilee tätä vakavasta rikoksesta…


Seksiesityksen esityskuva. Kuva Mitro Härkonen.

Unga Teatern
Seksiesitys
Ikäsuositus 12+

Seksiesitys on 12–16-vuotiaille nuorille suunnattu monologi seksuaalisuudesta. Anatomian sijaan esitys lähestyy seksuaalisuutta filosofisesti: Mistä seksuaalisuus tulee ja miksi elämä haluaa jatkua? Mitä sille tapahtuu, kun se tukahdutetaan? Miksi seksuaalisuuteen liittyy niin paljon häpeää ja sääntöjä? Esitys on mukaanottava ja huomioi sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden.


Jane! Jane! Jane! -näytelmän esityskuva.

Teatteri Jurkka
Jane! Jane! Jane!
Ikäsuositus 13+

Kun aerobic-kuningatar ja Oscar-palkittu näyttelijä Jane Fonda ilmestyy yhtäkkiä näytelmän päähenkilön seuraan, tämän elämä menee sekaisin. On kuin itse jumala olisi tullut nostamaan hänet ylös tarkoituksettoman elämän syövereistä. Mistä Hollywood-tähtien kanssa voi edes jutella?


Jalat Ilmassa -esityksen kuva.

Turun kaupunginteatteri ja RepoKouki Oy
Jalat ilmassa
Ikäsuositus 13+

Jalat ilmassa on riipaisevan rehellinen kertomus siitä, miten kiusaaminen jättää kiusattuun haavat, jotka eivät parane koulun päätyttyä. Monologi näyttää, millaista on kantaa häpeän taakkaa ja miten tärkeä voi olla toisen ihmisen hyväksyvä katse matkalla pois painajaisesta. Aaron matka on vielä kesken, mutta tien päässä näkyy valoa. Itsensä rakastaminen ei ehkä ole helppoa, mutta kannattaa sitä silti kokeilla. Tämä esitys ei opeta, vaan kertoo rehellisesti yhden tarinan kiusaamisesta ja sen jättämistä kipeistä ja syvistä jäljistä.


Akseli Klonk
Prinssi Charlesin tunne
Ikäsuositus 13+

Näytelmä perustuu Liv Strömquistin Prins Charles känsla -sarjakuvaan. Suomeksi teoksen on julkaissut kustannusosakeyhtiö Sammakko nimellä Prinssi Charlesin tunne (2017). Strömquistin sarjakuvien tapaan näytelmä on visuaalinen ja purevan humoristinen elämys, joka kyseenalaistaa riemukkaasti länsimaisen yhteiskunnan rakkauskäsityksiä kysymällä, onko rakkauden aina oltava kärsimystä. Miksi naisten vihaaminen naurattaa? Ja, kuten eurodance-artisti Haddaway osuvasti kysyi: what is love? Pohjois-Pohjanmaan rahasto on tukenut työryhmän työskentelyä.


Akseli Klonk
Herra Ylpön taulukauppa
Ikäsuositus 14+

Tanssiteos Herra Ylpön tauluista. Muusikista vastaavat HIM:in ja Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeiden rumpali Jukka Kröger ja FM2000-yhtyeen Antti Junttila. Tanssijana teoksessa Anna-Leena Järvi.


Oheisohjelmisto

kuvitettu naishenkilö

Oulun teatteri
Open Stage
Ikäsuositus 13+

Pikisalissa perjantaina 31.3. klo 18
Vapaa pääsy

Suoltaako mielesi ihmeellisiä ideoita tai pursuaako pöytälaatikkosi nerokasta runoutta? Oletko synnynnäinen lavaeläin tai haluatko voittaa esiintymiskammosi? Tässä on tilaisuutesi!

Luvassa voi olla musiikkia, monologia, sirkusta, stand uppia, tanssia, runoutta, räppiä, puheenpartta, improa tai ilmakitarointia. Vain mielikuvitus on rajana! Tule itse lavalle tai katsomoon kannustamaan. Lava on vapaa!

Voit tulla vaan paikan päälle esiintymään tai jos kaipaat rohkaisua tai haluat kehitellä mielestäsi kenties hulluakin ideaa, ota rohkeasti yhteyttä Oulun teatterin yleisötyöntekijä Elina Ylisuvantoon: elina.ylisuvanto@gmail.com.


Suomen Diakoniaopisto
Tarinoiden nurkka​

Suomen Diakoniaopiston Oulun kampuksen opiskelijoiden Tarinoiden nurkka tuo luovuuden iloa kaiken ikäisille. Tarinoiden nurkassa tähdet alkavat elää monitaiteisesti. Luvassa on opiskelijoiden ohjaamia luovia hetkiä esimerkiksi kädentaitojen, liikkeen ja musiikin parissa. Lisäksi jokainen osallistuja pääsee jättämään jälkensä yhteisölliseen taideteokseen.​

Tervetuloa seikkailemaan tähtitaivaalle!

Suuren näyttämön lämpiössä
ke 29.3. klo 8.30–10 & 17–19.30
to 30.3. klo 8.30–11.30 & 17–18.30


Oulun yliopisto
Satu- ja leikkiteltta

Oulun teatterin ala-aulassa sijaitsevassa teltassa Oulun yliopiston varhaiskasvatuksen opiskelijat leikittävät lapsia ja lukevat satuja festivaalilla!

Varhaiskasvatuksen opiskelijat nukettavat eläinkäsinukkien kanssa ja tekevät sanataide- ja draamaharjoitteita miniesityksinä teltassa vierailijoille. Miniesityksissä nuket puhuvat, laulavat, liikkuvat ja toimivat yhdessä mukavissa tunnelmissa. Mukana on myös runoa ja lastenkirjallisuutta. Kaikki toiminta tapahtuu Pritney-ponihahmon inspiroimana ja vapaassa, luovassa tilassa. Lämpimästi tervetuloa!

ti 28.3. klo 17–18.30
ke 29.3. klo 8.30–10 ja klo 17–19.30
to 30.3. klo 8.30–11.30 ja klo 17–18.30
la 1.4. klo 14–19


Oulun teatteri
Yleisötyön seminaari
Pikisalissa perjantaina  31.3. klo 10–14

Puheenvuoroja nuorten osallisuudesta ja osallistamisesta kulttuurin keinoin. Mukana muun muassa Oulun yliopiston draamakasvatuksen lehtori Hannu Heikkinen, Taidetestaajat-koordinaattori Aino Häli, edustajat nuorisopalveluiden digitaalisen nuorisotyön kehittämisprojekti Peliliikkeestä sekä Oulun teatterin kummikouluista, Oulun yleisötyöryhmästä Heli Metsäpelto ja Leena Pälli sekä Oulun teatterista näyttelijä, yleisötyöntekijä Elina Ylisuvanto. Ja tärkeimpänä tietenkin nuorten omat puheenvuorot!

Ilmoittautuminen 27.3.2023 saakka. Huom. Seminaari on maksuton, paikkoja rajoitettu määrä.

Ilmoittaudu tästä!

Lämpimästi tervetuloa!

 

Siirry sivun alkuun