Festivaali

Teatterifestivaali tarjoaa ikkunoita erilaisiin maailmoihin lapsille ja nuorille

Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaali on tuonut jo yli 40 vuotta teatteritaiteen iloa lapsille ja nuorille. Teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio on myös festivaalin johtaja.

Ensimmäinen festivaali järjestettiin Oulussa vuonna 1982. Oulun teatteri on toiminut festivaalin pääjärjestäjänä vuodesta 1993, ja se on vakiintunut osa teatterin joka kevään toimintaa. Vuonna 2021 vietettiin festivaalin 40-vuotisjuhlia.

Festivaalilla on kaksisuuntainen tavoite: tarjota nuorta katsojaa ja kokijaa arvostavia ikkunoita erilaisiin maailmoihin ja ajattelutapoihin sekä tarjota lasten ja nuorten teatterin tekijöille ikkuna, josta kurkistaa takaisin: katsojiin, yhteisöön, toisiin tekijöihin, kaupunkiin ja maailmaan.

Jane! Jane! Jane! -näytelmän esityskuva.
Teatteri Jurkan Jane! Jane! Jane! nähtiin Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaalilla pienellä näyttämöllä keväällä 2023.

Esillä esittävän taiteen kirjo sirkuksesta tanssiin ja musikaaleihin

Tapahtuma esittelee ammattilaisten tekemää lasten ja nuorten esittävää taidetta laajasti: festivaalilla nähdään vuosittain 15–20 eri produktiota, joista järjestetään tapahtuman aikana noin 50 näytäntöä. Perinteisen puheteatterin lisäksi esillä on esittävän taiteen koko kirjo nukketeatterista tanssiin, sirkuksesta musikaaleihin ja balettiin.

Pääohjelmistoa tukemaan suunnitellaan vuosittain oheisohjelmisto, joka sisältää vaihtelevasti erilaisia ilmaistapahtumia, työpajoja, keskustelutilaisuuksia, luentoja, koulutusta ja näyttelyitä. Vuosien varrella on esimerkiksi tehty taideteoksia ampumalla värikuulilla sopivalle alustalle ja järjestetty avajaisten yhteydessä lasten Hyvänmielenosoitus.

Festivaali järjestetään aina monimuotoisessa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Pääkumppaneina ovat muuan muassa Kulttuuritalo Valve, JoJo – Oulun Tanssin Keskus, Balettikoulu Sinikello, Flow Productions ja Akseli Klonk. Festivaali haluaa satsata koko alueen kulttuuritoimintaan ja arvostaa laajaa yhteistyötä sekä ammattilaisten asiantuntemusta eri esittävän taiteen aloista.

Alansa vanhin festivaali

Festivaali on valtakunnallisesti merkittävä: se on alansa vanhin ja yksi koko Euroopan suurimmista festivaaleista nuorelle yleisölle. Sen vaikutuspiiri ja työkenttä ovat laajat, koska tapahtuma on ainoa teatterifestivaali lapsille ja nuorille koko Pohjois-Suomen alueella.

Festivaalilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten teatterin esiintuomisessa ja kehittämisessä. Taidekasvatuksellisten pyrkimysten ja kulttuurisen hyvinvoinnin edistämisen lisäksi festivaali tukee lapsille ja nuorille tarkoitetun esittävän taiteen asemaa sekä edistää alan taiteilijoiden työllistymistä ja tarjoaa heille näkyvyyttä ja verkostoitumista.

Tapahtumalle myönnettiin Lasten ja nuorten teatteriteko -palkinto arvostetussa teatterialan Thalia-gaalassa, Helsingin Svenska Teaternissa 11.3.2012. Sitä kiitettiin ansiokkaasta ja monipuolisesta lasten ja nuorten kulttuurin esittelystä ja edistämisestä pitkän historiansa aikana.

Siirry sivun alkuun