Päivä 1.

Harmaa ja tihkusateinen taivas. Kolea oululainen tuuli. Lähestyvän talven kohme. Luonnonvoimat ovat läsnä, kun astun bussista ulos ja lähden kävelemään teatteria kohti. Sisällä näen valoja ja liikettä. Astun sisään ja minut valtaa lämpö ja innostumista tihkuva ilmapiiri. Jotain hienoa on syntymässä.

Tänään alkaa tapahtumakokonaisuus Yhteiskunnallista teatteri etsimässä. Oulun teatterin, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen ja dramaturgian opiskelijoiden sekä Oulun ammattikorkeakoulun journalistiopiskelijoiden yhteistyöprojekti, jossa pyritään tutkimaan mitä on yhteiskunnallinen teatteri nykypäivänä ja millaista se voisi olla. Miten politiikka, journalismi sekä yhteiskunnallinen keskustelu luovat taidetta ympärilleen ja miten se saadaan tuotua lavalle? Yhteistyönä tuotetulla kurssilla tutkitaan yhteiskunnallisia aiheita, perehdytään taiteen ja journalismin rajoihin ja liittymiskohtiin oululaisten aiheiden kautta.

Nyt ensimmäisenä päivänä olemme tutustuneet kurssin sisältöön ja miettineet tapahtuman teemoitusta. Hyppy uuteen ja tuntemattomaan jännittää vieläkin, mutta olen toiveikas ja innoissani yhteistyöstämme. Tutustuimme teatteritaloon, sen moninaisiin tiloihin ja mahdollisiin esityksissä käytettäviin miljöisiin. Päivän päätteeksi me journalistiopiskelijat järjestimme teatterikorkeakoulun opiskelijoille kävelykierroksen Oulussa. Kiersimme muutaman tunnin ajan kaupunkia, puhuimme Oulusta ja oululaisille merkittävistä teemoista. Hupisaaret, keskustan kävelykadut ja monet ”keskeneräiset projektit” ovat kaikki yhteiskunnallisen teatterin elementtejä.

Mihin aiheisiin helsinkiläiset tarttuvat? Mikä on Oulussa yhteiskunnallisesti kiinnostavaa ja merkittävää? Millaista dokumenttiteatteria tästä yhteistyöstä syntyy? Se selviää seuraavan kolmen viikon aikana ja huipentuu Yhteiskunnallista teatteria etsimässä -festarikokonaisuuteen! Olen ihan täpinöissäni.

Kalle Haataja
YTE-tuottaja

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun