PikiTalk kysyy lokakuussa, miksi naiset häpeävät 

Julkaistu

PikiTalkissa perjantaina 6. lokakuuta pureudutaan siihen, miksi naiset niin usein häpeävät. Keskustelemassa ovat poliitikko Anneli Jäätteenmäki, teologi, kulttuurihistorioitsija Satu Saarinen, projektipäällikkö Priyanka Sood ja psykologi, psykoterapeutti Elina Reenkola. 

Syksyn toinen PikiTalk ammentaa aiheensa Tommi Kinnusen romaaniin perustuvasta näytelmästä Ei kertonut katuvansa, jossa viisi naista matkaa läpi poltetun Lapin toisen maailmansodan loputtua. Matkan aikana heille selviää, että Suomen sotilasliittolaisuudesta pitää maksaa hinta, ja sen hinnan maksavat naiset. 

“Historiallinen häpeä antaa illan keskustelullemme mielenkiintoiset raamit. Saksalaisiin liitettyjen naisten asema on pitkään ollut vaiettu ja hiljaisesti kärsitty trauma. Tuomme keskustelun myös nykypäivään ja pohdimme, mitä naiset häpeävät tänä päivänä”, sanoo Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen. 

Lokakuun PikiTalkissa siirrytään uuteen aikaan. Loppuvuoden PikiTalkit nimittäin koetaan Post-Kabaree-show’n lavasteissa, jotka on suunnitellut Oulun teatterin lavastaja Kalle Nurminen. Pikisalin keskelle on rakennettu kabaree-karuselli, jonka ympärillä katsojat pääsevät seuraamaan keskustelua ja Ei kertonut katuvansa –produktion katkelmia. 

“Häpeä sitoo valtavasti henkisiä voimavaroja ja sillä on suuria ylisukupolvisia vaikutuksia. On hienoa päästä puhumaan häpeästä selviämisestä näiden näkemyksellisten naisten kanssa”, sanoo Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi. 

Syksyn toinen PikiTalk on osa Ylen Hyvin sanottu –festivaalia ja PikiTalk striimataan Yle Areenassa. Striimi näkyy tuttuun tapaan myös Mun Oulun verkkosivulla.  

PikiTalk on kolmessa kaudessa löytänyt yleisönsä ja Pikisaliin mahtuu noin 150 henkilöä. Olemme nyt avanneet teatterille myös mahdollisuuden seurata PikiTalkia uudesta teatteriravintola Auliksesta, mikäli kaikki halukkaat eivät mahdu Pikisaliin. Aulis on rakennettu yhtä viihtyisäksi ja rennoksi tilaksi kuin Pikisali. Suoraa lähetystä näytelmän pätkineen voi siis seurata teatteritalolla kahdesta eri tilasta. Auliksen musiikista vastaa dj NiceRice. 

Pikisalissa ja Auliksessa vietetään samalla myös Oulun teatterin uuden teatteriravintola Auliksen avajaisviikkoa ja luvassa on avajaisviikon tarjouksena muun muassa lasillinen kuohuviiniä 5 euron hintaan.

Keskustelemassa neljä näkemyksellistä naista

Anneli Jäätteenmäki toimi pääministerinä vuonna 2003 ja oli ensimmäinen nainen tässä virassa. Kansanedustajana hän toimi vuosina 1987–2004 ja europarlamentaarikkona 2004–2019. Nykyisin Jäätteenmäki toimii Lapuan kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kun hän palasi politiikkaan kunnallisvaaleissa 2021 saaden ylivoimaisesti eniten ääniä Lapualla. 

Satu Saarinen on teologi ja kulttuurihistorioitsija, jota kiinnostavat sota- ja jälleenrakennusajan sukupuolihistoria, lapsuudenhistoria ja mentaalisen jälleenrakennuksen teemat. Tuoreessa Annikin sota ja rauha -kirjassaan hän pohtii yksityisen ja yleisen historian suhdetta, sekä sitä, miten mennyt elää meissä. Saarinen on Oulun tuomiorovasti.  

Projektipäällikkö Priyanka Sood on viimeisen 20 vuoden aikana työskennellyt Intiassa, Japanissa ja Suomessa. Hän on hyvin perehtynyt osallisuuden eri muotoihin ja ihmisoikeuskysymyksiin. Intiasta Priyankalla on kokemusta vähemmistöjen oikeuksien edistämisestä järjestöissä ja ministeriössä. Suomessa Sood on työskentelyt muun muassa pakolaisten sosiaalityöntekijänä, kotoutumistyön kehittäjänä ja edustuksellisen osallisuuden parissa. Priyanka on saanut Oulun kaupungilta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön palkinnon ja on ollut kansallisella tasolla vaikuttamassa yhdenvertaisuus-, antirasismi- ja työelämän monimuotoisuusohjelmiin. 

Psykologi ja psykoterapeutti Elina Reenkola on vastaanotollaan kohdannut lamaannuttavaa häpeää monilla ja on kirjoittanut kirjan häpeästä. Aiheesta hän pitänyt luentoja Suomessa ja puhunut siitä kansainvälisissä kongresseissa Euroopassa. 

PikiTalkeissa illan virittäjinä toimivat Oulun kaupungin viestintäjohtaja Mikko Salmi ja Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen 

MITÄ: PikiTalk on yhteiskunnallista keskustelua after work -tyylillä
MISSÄ: Oulun teatterin Pikisalissa ja striimi Mun Oulun verkkosivulla ja Yle Areenassa
MILLOIN: Perjantaina 6.10. PikiTalk käynnistyy kello 16 dj John Collingwoodin musiikilla ja Pikisalin baarin after work -tarjouksilla. Noin tunnin kestävä dialogi alkaa kello 17.
HUOM: Tilaisuus on maksuton eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. PikiTalkia voi seurata myös teatteriravintola Auliksesta.  

PikiTalk järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin viestinnän kanssa. 

 

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun