Kevät 2024 on täynnä rakkautta Oulun teatterissa

Oulun teatterin kevään 2024 ensi-illat ovat Aki Kaurismäen elokuvaan perustuva Varjoja paratiisissa ja Liv Strömquistin sarjakuvasta inspiroitunut Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan.

Varjoja paratiisissa on sydämellinen ja yllätyksellinen rakkaustarina, jonka kantaesityksen Oulun teatteriin ohjaa ja dramatisoi Jarno Kuosa.

Jarno on tehnyt kaksi hienoa Kaurismäki-sovitusta eri teattereihin, ja tykkään kovasti hänen tavastaan kääntää tunnistettava kaurismäkeläisyys omalle näyttämökielelle, joka sisältää paitsi pienen ihmisen kokoisen tarinan, myös kauniita visuaalisia ja simultaanisia näyttämökuvia. Kaurismäen dialogi on niukkaa, ja se jättää hyvin tilaa erilaisille teatterillisille keinoille”, kuvailee taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Näytelmä kertoo roskakuski Nikanderista ja kaupankassalla työskentelevästä Ilonasta, jotka kohtaavat toisensa ja rakastuvat. Varjoja paratiisissa on vilpitön ja voimakas tarina hyväsydämisistä ihmisistä varjojen keskellä. Se näyttää arjen ja vaatimattoman elämän kauneuden.

”Kaurismäen maailmassa minua viehättävät hänen tarkka kykynsä kuvata arkea ja tunnistettavia ihmisen toiveita ja haluja sekä sitä, mitä ihmiset elämältä odottavat. Hän kuvaa näitä lempeästi ja lämpimästi hymyillen huumorin kautta unohtamatta elämän syvempää ja tummempaa pohjavirettä, joka tekee tietynlaisia surunkyllästämää kauneutta tarinoihin”, ohjaaja Jarno Kuosa tunnelmoi.

Jarno Kuosa (s.1979) on helsinkiläinen ohjaaja, joka valmistui Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta 2011. Kuosa on ohjannut lukuisissa teattereissa ympäri Suomea. Tämän lisäksi hän on ohjannut useita audiodraamoja Ylen radioteatterissa, ja hänet on palkittu muun muassa pohjoismaisella draamapalkinnolla. Kuosan ohjaustöissä näkyy ihmisläheinen ja huumorilla höystetty näyttämötodellisuus, joka on audiovisuaalisesti näyttävää ja kaunista.

Varjoja paratiisissa. Ensi-ilta 2.3.2024 suurella näyttämöllä. Ohjaus ja sovitus Jarno Kuosa. Alkuperäiselokuva Aki Kaurismäki. Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Kyllönen. Pukusuunnittelu Pasi Räbinä. Äänisuunnittelu Antti Lindholm. Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Eija Juutistenaho.

Rooleissa ovat Henri Halkola, Elina Korhonen, Pentti Korhonen, Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Annina Rokka, Asta Sveholm, Henri Tuominen ja Tuula Väänänen.

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan markkinointikuva
Oulun teatteri – Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan. Kuvassa Annika Aapalahti, kuva Kaisa Tiri.

Komedia rakkauden syvimmän olemuksen etsimisestä

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan on voimakkaan visuaalinen komedia rakkaudesta, sitoutumiskammosta ja onnettoman rakkauden yli pääsemisestä. Teos perustuu Liv Strömquistin samannimiseen sarjakuvaan vuodelta 2019.

Pidän aivan älyttömästi ruotsalaisen Strömquistin sarjakuvista, joissa yhdistyvät tieteelliset tutkimukset ja populaarikulttuuri, ronski ja itseironinen huumori sekä riehakkaan feministinen ote. Lukijana ja katsojana on ihanaa, kun samaan aikaan sekä sivistyy että viihtyy. Haluan tarjota Oulun teatterissa tilaa myös aivan uusille teatterintekijöille, ja odotan kovasti uuden sukupolven ohjaajan Onan ja työryhmän näyttämötulkintaa Strömquistin herkullisesta teoksesta”, kommentoi Alma Lehmuskallio.

Ona Korpirannan ohjaus ja dramatisointi tuo sarjakuvan ja universaalin aiheen, eli rakkauden, näyttämölle raikkaalla tavalla. Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan ei anna vastauksia, vaan tarjoaa näkökulmia. Kyseessä on Suomen kantaesitys Liv Strömquistin sarjakuvasta ja Korpirannan ensimmäinen ohjaus Oulun teatteriin.

Esitys tarkastelee myöhäiskapitalistisen ajan romantiikkaa ja rakkautta tutkimuksellisella ja humoristisella otteella käyttäen apunaan tieteellisiä teorioita sekä historiallisia ja populaarikulttuurin henkilöitä Leonardo DiCapriosta Antiikin filosofeihin.

Ona Korpiranta (s. 1993) on helsinkiläissyntyinen ohjaaja ja näytelmäkirjailija, jonka sydäntä lähellä ovat uudet näytelmät ja moderni draama. Teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2021 valmistunut Korpiranta on ohjannut ja kirjoittanut Q-teatteriin näytelmän Sinä päivänä kun Luoja teki isän ja ohjannut Turun kaupunginteatteriin näytelmän Solaris.

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan. Ensi-ilta 1.3.2024 pienellä näyttämöllä. Ohjaus ja sovitus Ona Korpiranta. Alkuperäissarjakuva Liv Strömquist. Lavastus Kalle Nurminen. Pukusuunnittelu Onerva Luoma. Valosuunnittelu Olivia Pohjola. Äänisuunnittelu Antti Kainulainen. Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Eija Juutistenaho.

Rooleissa nähdään Annika Aapalahti, Heli Haapalainen, Jaana Kahra, Mirjami Kukkola, Sami Lalou, Aki Pelkonen, Janne Raudaskoski ja Anne Syysmaa.

Oulun teatterin kevään ohjelmistossa jatkavat syksyltä Ei kertonut katuvansa ja Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? sekä keväällä 2023 loppuunmyyty Taikahuilu-ooppera.

Liput ensi-iltanäytelmien ensimmäisiin esityksiin ovat nyt myynnissä!

Loput esitykset tulevat myyntiin ja kevään 2024 vierailuesitykset julkaistaan myöhemmin.