”Työryhmä laittanut likoon henkilökohtaisen ymmärryksensä ihmisyydestä”

Oulun teatterin syksyn ensimmäinen suuren näyttämön ensi-ilta on Tommi Kinnusen romaaniin perustuva Ei kertonut katuvansa. Lauantaina 26. elokuuta ensi-illan saavan näytelmän ohjaa Piia Peltola.

Ei kertonut katuvansa perustuu Tommi Kinnusen menestysromaaniin. Eletään vuotta 1945 ja toinen maailmansota on loppumassa. Viisi matkalaista kulkee kävellen saksalaisten tukikohdasta kotiin läpi poltetun lapin. Matkan aikana heille selviää, minkä hinnan he joutuvat maksamaan sodanaikaisesta työskentelystään Saksan puolella.

Ohjaaja Piia Peltolalle Ei kertonut katuvansa on ollut kiinnostava projekti, koska hän ei ole aiemmin ohjannut historiallisia teoksia.

Alkoi kiinnostaa, miten minä tekisin historiallisen näytelmän. Tämä on ollut mielenkiintoinen haaste ja vaatinut aiheeseen perehtymistä. Yllätyin, miten henkilökohtaisesti henkilöiden tarinat koskettavat ja tuovat mieleen salattuja aiheita omasta sukutaustasta”, Peltola kertoo.

Peltola on fantastisia unikuvia maalaileva ohjaaja. Luvassa on karmeita ja groteskeja mielentiloja, vaikuttavaa äänimaisemaa sekä avaruudessaan armotonta maastoa.

Työryhmän kanssa olemme etsineet maailmanmyllerrysten tiimellyksestä ihmisyksilöiden todentuntuista kokemusta”, Peltola kertoo.

Ei kertonut katuvansa -työryhmään kuuluvat muun muassa pukusuunnittelija Pasi Räbinä (vas.), ohjaaja Piia Peltola, äänisuunnittelija Jukka Lappalainen, valosuunnittelija Olivia Pohjola ja lavastaja Tinja Salmi (alarivissä). Kuva: Kaisa Tiri

Piia Peltola on Oulussa lainassa Joensuun kaupunginteatterista, jossa hän työskentelee kiinnityksellä. Teatterikorkeakoulusta valmistunut Peltola on tähänastisen uransa aikana ohjannut kaikkea performanssista klassikoihin ja lastenteatterista palvelutaloihin. Teatterissa Peltolaa kiinnostaa ikuinen oppiminen ja se, miten hyvältä uudet havainnot tuntuvat aivoissa.

Oulun osaava suuren näyttämön ketju ja huikea näyttelijäensemble ovat laittaneet likoon kaiken taitonsa, ja vielä enemmän: henkilökohtaisen ymmärryksensä ihmisyydestä”, Peltola kuvailee työskentelyään Oulun teatterissa.

Ei kertonut katuvansa

Ensi-ilta 26.8.2023
Suuri näyttämö
Kesto noin 2 tuntia 30 minuuttia sisältäen väliajan.

Alkuperäisteos: Tommi Kinnunen
Näytelmäkäsikirjoitus: Susanna Airaksinen
Ohjaus: Piia Peltola
Lavastus: Tinja Salmi
Pukusuunnittelu: Pasi Räbinä
Koreografia: Jenni Nikolajeff
Valosuunnittelu: Olivia Pohjola
Äänisuunnittelu ja sävellykset: Jukka Lappalainen
Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Eija Juutistenaho

Rooleissa: Merja Pietilä, Heli Haapalainen, Anne Syysmaa, Annika Aapalahti, Tuula Väänänen, Pentti Korhonen, Antti Laukkarinen, Timo Pesonen, Aki Pelkonen, Mirjami Kukkola, Jaana Kahra, Elina Korhonen, Sami Lalou ja Henri Halkola