Oulun teatterin syksyn vierailuohjelmisto on julkaistu

Julkaistu

Oulun teatterin vierailut täydentävät syksyn ohjelmistoa muun muassa komedioilla, stand up -esityksillä ja tanssilla. Ouluun saapuvat muun muassa Red Nose Companyn palkittu Aleksis Kivi, Beckett-klassikko Huomenna hän tulee ja Ali Jahangirin Uusi Alku.

Komediaa tarjoavat Lari Halmeen (Melkein) kaikki minusta, Red Nose Companyn Aleksis Kivi ja Aku Hirviniemen ja Iiro Rantalan Akun ja Iiron pikkujoulushow. Turun Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Espoon Kaupunginteatterin Huomenna hän tulee on Samuel Beckettin klassikkonäytelmä, jonka lumovoimainen huumori syntyy absurdiudesta ja traagisuudesta.

Koko illan stand up -shownsa syksyyn tuovat koomikot Ali Jahangiri ja Teemu Vesterinen. Tanssia suurelle näyttämölle saadaan Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran Gravity-teoksen myötä. Vierailuohjelmistossa nähdään myös Seela Sellan ja Esko Roineen Rakkauskirjeitä sekä Teatteri Aurore B:n Everstinna-monologi, jonka liput tulevat myyntiin myöhemmin.

Pidän todella paljon esityksistä, joiden parissa voi sekä viihtyä että sivistyä. Aleksis Kivessä voi sekä nauraa rätkättää että oppia yllättäviä asioita kansalliskirjailijastamme, Huomenna hän tulee -esityksessä taas nauttia mielettömistä näyttelijäsuorituksista ja samalla yrittää ymmärtää, mistä esitys oikein kertoo. Ali Jahangirin ja Teemu Vesterisen stand up -komiikka ei kummallakaan synny helpon tai halvan naurunkalastelun kautta”, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

 

Akun ja Iiron pikkujoulushow

Komediaa syksyn täydeltä

 (Melkein) kaikki minusta on Lari Halmeen komediallinen monologi, joka kertoo parisuhteesta ja näyttelijän ammatista. Näytelmässä käsitellään kepeästi vakavia aiheita, kuten ammatillisia haaveita ja pettymyksiä, elämän mitan rajallisuutta ja kohtaamisen vaikeutta parisuhteessa. Kahden vuosikymmenen ajan roolista toiseen kaahannut näyttelijä etsii itseään ja pohtii olemassaolon universaaleja kysymyksiä. Hukassa ovat myös vaimo, intohimo, mielenrauha ja villi nuoruus. Monologiesityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Marika Vapaavuori. Pikisalissa 9.9.

Vuoden teatteri 2023 -voittajan Red Nose Companyn Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2022 saanut esitys liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa rakkaudesta kuolemaan, eksistentialismista rahaan ja luonnosta nykymaailman ongelmiin. Klovneriaesitys nostaa esiin myös kirjailijan vähemmän tunnettuja puolia sekä ihmisiä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla. Sydämellisessä ja älykkäässä kavalkadissa näyttelijäduo Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, haitaristi Niko Kumpuvaara ja Avantin jousikvartetti johdattavat katsojansa lennokkaal¯le retkelle läpi koko Aleksis Kiven elämän ja teosten. Suurella näyttämöllä 15.11. ja 16.11.

Aku Hirviniemen ja Iiro Rantalan tähdittämässä Akun ja Iiron pikkujoulushow’ssa juhlatuulella oleva Marja Tyrni tarjoilee rutisevaa kinkkua, ja Sorvankylän seurakunnan pastori Usko Eevertti Luttinen valjastaa saarnassa pakinansa. Myös paalutusurakoista haaveileva valvova rakennusmestari Harjakaisen Timo piipahtaa kertomassa kuumimmat pikkujouluvinkkinsä – firman piikkiin tietenkin! Iiron käsittelyssä tututkin joululaulut saavat aivan uuden ilmeen. Suurella näyttämöllä 30.11.

Stand upia muutoksesta ja traumoista

Ali Jahangiri – Uusi Alku. Kuva Nadi Hammouda

Uusi Alku on Ali Jahangirin tuore koko illan stand up -show, jonka punaisena lankana on muutos ja uuden aloittaminen. Esitys sisältää ennen kuulumattomia hulvattomia tarinoita Alin pandemian ajanvastoinkäymisistä, kauppiasuran aloittamisen hauskoista sattumista ja ilosta, jonka uusi alku voi elämään tuoda. Suurella näyttämöllä 14.10.

Teemu Vesterisen stand up -keikan pääaiheena on trauma. Jokaiselle on tapahtunut jotain traumaattista, isoa tai pientä. Vesterinen vitsailee ja faktailee traumatisoitumisesta, sen hoidosta sekä siitä miten trauma vaikuttaa arjessa ihmiseen ja sitä kautta koko konkkaronkkaan. Peliin pannaan myös koomikon omat kokemukset hauskasti ja suoraan. Pikisalissa 15.9. ja la 16.9.

Rakkauskirjeitä palaa suurelle näyttämölle

Seela Sellan ja Esko Roineen Rakkauskirjeitä palaa suurelle näyttämölle. Nopeasti keväällä loppuunmyydyssä näytelmässä lapsuudenystävät Andrew ja Melissa pitävät toisiinsa yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla kirjeitä. He elävät tahoillaan elämäänsä, rakentavat uraa ja parisuhteita, keski-ikäistyvät ja vanhenevat. Toisinaan jompikumpi ehdottaa tapaamista. Suurella näyttämöllä 19.10. klo 19.

Teatteri Aurore B:n Everstinna on Tuula Väisäsen monologidramatisointi Rosa Liksomin palkitusta kirjasta. Everstinna on yhden yön sisäinen monologi, jossa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan Everstiin johtaa hänet natsien sisäpiireihin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa. Esitystä on kiitetty erityisesti Virpi Peitson intensiivisestä tulkinnasta ja monimerkityksellisyydestä. Oulun valtakunnallisessa monologikipailussa helmikuussa 2023 esitys palkittiin sekä yleisön suosikkina että raadin valitsemana voittajana. Suurella näyttämöllä 19.11. Liput tulevat myyntiin myöhemmin.

Samuel Beckettin Huomenna hän tulee. Kuvassa näyttelijät Mika Nuojua ja Martti Suosalo.

Nobel-palkitun Samuel Beckettin Huomenna hän tuleeklassikkonäytelmä on yksi länsimaisen kirjallisuuden kulmakivistä, nyt Reita Lounatvuoren uutena käännöksenä. Beckett oli suuri music hallin, mykkäfilmin, Chaplinin ja Buster Keatonin ystävä. Tämä näkyy Martti Suosalon ja Mika Nuojuan tähdittämässä näytelmässä, jossa tasapainotellaan koomisen ja traagisen välisellä nuoralla. Skaala on laaja, kun päättömästä slapstickistä mennään heittämällä olemassaolomme traagisiin peruskysymyksiin ja takaisin. Suurella näyttämöllä 22.11. klo 13 ja klo 18.

Helsinki Dance Companyn ja Kinetic Orchestran Gravity on 50-minuuttinen, nopeatempoinen ja liikkeellisesti sykähdyttävä esitys kahdeksalle virtuoottiselle tanssijalle. Gravity jatkaa koreografi Jarkko Mandelinin äärimmäisen fyysisten ja liikkeeseen keskittyvien teosten jatkumoa. Tanssijat lentävät ilmassa, kantavat, nostavat ja saavat toisensa kiinni sulauttaen saumattomasti akrobaattista partnerointia osaksi teoksen liikekieltä Kinetic Orchestralle tunnusomaisella tyylillä. Vauhdin ja rytmin voimakas manipulointi, nykivät liikkeet sekä pysähdykset ja romahdukset, jotka nopeasti katkovat yhä kiihtyviä liikejaksoja, tuovat Gravityyn todellisen tuntuman painovoimasta ja sen rajoitteista. Vierailun tuottavat yhteistyössä JoJo – Oulun Tanssin Keskus ja Oulun teatteri ja esitys on osa OuDance-festivaalin ohjelmistoa. Suurella näyttämöllä 14.9.

Liput ovat myynnissä nyt!

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun