Syksyn ohjelmisto on julkaistu

Julkaistu

Syksyn ohjelmisto on erinomainen läpileikkaus siitä, mitä kaikkea haluamme nykyään teatterina olla.”

Oulun teatterin syksyn ohjelmisto koostuu suuren näyttämön teoksista Ei kertonut katuvansa ja Ihmemaa Oz sekä pienellä näyttämöllä nähtävästä Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?klassikosta ja Pikisalin Post-Kabaree-uutuudesta.

Oulun teatterin syksy herättää minussa valtavasti iloa paitsi sisältöjensä, myös muotojensa puolesta. Teemme klassikkoa ja täysin uutta, romaanisovitusta ja harjoitusprosessin aikana syntyvää, koko perheelle ja pikkujoulun nälkäiselle sekä kimpassa esimerkiksi nykysirkusryhmä Agit-Cirkin, Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion, koreografien Jenni Nikolajeffin ja Milla Virtasen sekä kanadalaisen taiteilijan Harold Hejazin kanssa”, kuvailee taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Ohjelmistossa jatkavat keväältä Pienen hauen pyydystys ja Kuolema Venetsiassa.

”Syksyn ohjelmisto on keväältä jatkavine produktioineen ja vierailu- ja oheisohjelmineen erinomainen läpileikkaus siitä, mitä kaikkea haluamme nykyään teatterina olla”, Lehmuskallio lisää.

 

Markkinointikuva
Oulun teatteri – Ei kertonut katuvansa. Kuvassa Merja Pietilä. Kuva Kaisa Tiri.

Suurella näyttämöllä romaanisovituksia

Ei kertonut katuvansa perustuu Tommi Kinnusen menestysromaaniin ja Oulun teatteriin sen dramatisoi Susanna Airaksinen ja ohjaa Piia Peltola. Eletään vuotta 1945 ja toinen maailmansota on loppumassa. Viisi naista matkaa saksalaisten tukikohdasta kotiin läpi poltetun lapin. Maisema avautuu painajaismaisen avarana. Nälkä kaihertaa, väsymys painaa. Oma mieli ei jätä rauhaan. Menneisyyden miehet työntyvät esiin ja vaativat vastauksia. Karmea kävelyretki onkin lopulta matka omaksi itseksi, omien valintojen herraksi.

Olemme tuntemattoman äärellä, kun historiaa kerrotaankin niiden kannalta, jotka eivät ole miehiä päättävissä asemissa tai rintamalla. Oulussa on töissä huikeita näyttämötaiteilijoita, joten matkastamme tulee takuulla mielenkiintoinen!”, Peltola kuvailee.

Rooleissa ovat Merja Pietilä, Heli Haapalainen, Tuula Väänänen, Annika Aapalahti, Anne Syysmaa, Pentti Korhonen, Antti Laukkarinen (vierailija), Timo Pesonen, Aki Pelkonen, Mirjami Kukkola, Jaana Kahra, Elina Korhonen, Sami Lalou ja Henri Halkola.

Ei kertonut katuvansa. Ohjaus Piia Peltola. Ensi-ilta 26.8.2023 suurella näyttämöllä. Alkuperäisteos Tommi Kinnunen. Näyttämösovitus Susanna Airaksinen. Lavastus Tinja Salmi. Pukusuunnittelu Pasi Räbinä. Koreografia Jenni Nikolajeff. Valosuunnittelu Olivia Pohjola. Äänisuunnittelu Jukka Lappalainen. Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Eija Juutistenaho.

 

Markkinointikuva
Oulun teatteri – Ihmemaa Oz. Kuva: Taustan teos Jyrki Seppä, hahmot ja kuvankäsittely Kaisa Tiri.

L. Frank Baumin klassikkoteokseen perustuva Ihmemaa Oz kertoo Dorothy-tytön matkasta Smaragdikaupungin viisaan ja mahtavan Oz-velhon luokse pyytämään apua kotimatkaansa varten. Matkan varrella tytön mukaan liittyvät Linnunpelätin, Peltimetsuri ja Leijona, joilla kaikilla on oma toiveensa Ozin velholle. Smaragdikaupunkiin saapuessa kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä näyttää ja vaikein on vielä edessä.

Halusin tuoda Oulun teatterin lavalle klassikkon, jonka lähtökohtana on leikkisä seikkailusatu mielikuvituksellisten olentojen seurassa. Esityksen tarinankerronnassa hahmot suorittavat annettua tehtävää ja etsivät tarvitsemiansa ominaisuuksia itselleen. Matkan lopussa kuitenkin huomataan, että pelkkä matka oli itsessään arvokas”, ohjaaja Heta Haanperä kuvailee.

Ihmemaa Oz on värikäs mielikuvitusmatka yllätyksellisten näyttämökuvien ja roolihahmojen seurassa. Menestysteokset Billy Elliotin ja Taikahuilun ohjannut Haanperä luo koko perheelle satuklassikon perinteisen teatterikerronnan keinoin.

Toivon, että Ihmemaa Oz innostaa mielikuvitusmaailmoiden keksimiseen ja satuihin heittäytymiseen. Esitys on toivottavasti iloinen saari arjen keskellä. Teatteriretki jää myös muistoksi, joka toivottavasti luo yhteyttä teatteriin tuovaa äitiä, isää, mummia, kummia tai naapurin tätiä kohtaan.”

Rooleissa nähdään Asta Sveholm, Janne Raudaskoski, Henri Tuominen, Sami Lalou, Mirjami Kukkola, Pentti Korhonen, Annika Aapalahti, Aki Pelkonen ja Annina Rokka.

Ihmemaa Oz. Ohjaus ja sovitus Heta Haanperä. Ensi-ilta 11.11.2023 suurella näyttämöllä. Ikäsuositus 6+. Käsikirjoitus L. Frank Baumin alkuperäisteoksen pohjalta Anne Rautiainen. Käännös Tuomas Nevanlinna. Lavastus Jyrki Seppä. Pukusuunnittelu Riitta Raunio. Äänisuunnittelu Jari Niemi. Valosuunnittelu Mika Ryynänen. Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Eija Juutistenaho. Koreografi Milla Virtanen.

 

Markkinointikuva
Oulun teatteri – Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? Kuvassa Annina Rokka, kuva Kaisa Tiri.
Puku-, kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Jaana Kurttila

Klassikkoa pienellä näyttämöllä ja täysin uutta Pikisalissa

Kuka pelkää Virginia Woolfia? on Edward Albeen klassikkonäytelmäteksti vuodelta 1962. Se kertoo vanhemman yliopistopariskunta Marthan ja Georgen aamuyön jatkojuhlista, joihin heille vieraiksi saapuu nuorempi pariskunta Nick ja Honey.

Teos on puheteatterin 180-sivuinen järkäle ja näyttelijöiden juhlaa neljän erinomaisesti ja säälimättömästi kirjoitetun roolinsa takia”, kertoo produktion ohjaaja Alma Lehmuskallio.

Yhden yön aikana monenlaiset illuusiot särkyvät, kun kohtuuton käytös, vanhat kaunat, raivokas huumori ja erilaiset pelit saavat vallan sivistyneistä ihmisistä.

Näytelmän kirjoitusaikana elettiin Yhdysvalloissa voimakkainta ydinperheideaalin aikaa, jossa naisen tehtäväksi jäi huolehtia aviomiehestä, kodista ja lapsista. Albeen teksti on voimakas kritiikki tätä ideaalia kohtaan, ja se näyttää kirkkaasti, miten katkeraksi ihminen muuttuu, jos hän ei pääse elämässään toteuttamaan itseään. Näytelmän henkilöiden puheet ja toiminta olisivat omassa olohuoneessa pelkästään kauheita, mutta näyttämöllä onneksi myös kauhistuttavan hauskoja”, kuvailee Lehmuskallio.

Rooleissa nähdään Annina Rokka, Janne Raudaskoski, Henri Tuominen ja Asta Sveholm.

Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? Ohjaus Alma Lehmuskallio. Ensi-ilta 25.8.2023 pienellä näyttämöllä. Näytelmäteksti Edward Albee. Suomennos Reita Lounatvuori. Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Kyllönen. Puku-, kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Jaana Kurttila. Äänisuunnittelu Antti Lindholm.

 

Markkinointikuva
Oulun teatteri – Post-Kabaree. Kuvassa Tuula Väänänen ja Henri Halkola. Kuva Kaisa Tiri, logo Joel Härkönen.
Lavastus ja pukusuunnittelu Kalle Nurminen
Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Veera Anttila

Post-Kabaree on Joel Härkösen ohjaama, yhdessä työryhmän kanssa luoma ennennäkemätön spektaakkeli 20-luvun kabareenäyttämöksi muuntuvassa Pikisalissa. Tämä kabaree rakentaa kollaasin, jonka keskellä yleisö pääsee osaksi sitä, mikä normaalisti koitetaan teatterissa pitää visusti verhojen takana.

Esitys ei näytä ainoastaan spektaakkelia, vaan paljastaa, miten se rakentuu. Lisäksi Post-Kabaree on kaikkea sitä, mitä kabareessa rakastetaan: laulua, musiikkia, tanssia, komediaa, sirkusta ja akrobatiaa – tässä illassa kaikki esittävän taiteen muodot ovat mahdollisia. Produktio toteutetaan yhdessä nykysirkusryhmä Agit-Cirkin kanssa.

Ohjaajana olen todella innoissani esityksen valmistamisen lähtökohdista: 1. pääsen työskentelemään suuren, upean esiintyjäporukan kanssa: yhdeksän näyttelijää, kaksi sirkustaiteilijaa ja muusikko! 2. lavastus- ja tilasuunnitelma on ainutlaatuinen: keskellä tilaa on karuselli, jota ympäröi 360-asteen katsomo! Odotan, että tästä tulee jotain sellaista, mitä ainakaan minä en ole koskaan ennen tehnyt saatika nähnyt!”, Härkönen tunnelmoi.

Esiintyjinä nähdään Heli Haapalainen, Henri Halkola, Elina Korhonen, Antti Laukkarinen (vierailija), Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Anne Syysmaa, Tuula Väänänen, Veli-Ville Sivén (vieraileva muusikko), Ira Oinonen (vieraileva sirkustaiteilija, Agit-Cirk) ja Jere Virta (vieraileva sirkustaiteilija, Agit-Cirk).

Post-Kabaree. Ohjaus ja esityskonsepti Joel Härkönen. Ensi-ilta 10.11.2023 Pikisalissa. Lavastus ja pukusuunnittelu Kalle Nurminen. Äänisuunnittelu, bändikapteeni Veli-Ville Sivén. Valosuunnittelu Aarne Turunen. Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Veera Anttila.

Moninaisuuden näyttämöllä videopeliesitys

Adventures of Harriharri — Episode III -videopeliesitys seuraa Harriharrin elämää Helsingissä. Harold Hejazin suunnitteleman pelin päähahmo Harriharri on juuri saapunut Suomeen ja toivoo saavansa uusia ystäviä sekä lämpimän vastaanoton uuteen kulttuuriin. Harriharri luottaa itseensä ja motivaatioonsa toimia myös osana paikallista taidemaailmaa. Kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin Strömsössä. Ponnisteluistaan huolimatta hän kohtaa jatkuvia vastoinkäymisiä pyrkiessään suomalaisen yhteiskunnan jäseneksi.

Videopeliesityksen kerronta tapahtuu vuorovaikutteisen elokuvan sekä improvisoidun rapin ja laulun keinoin. Jokainen esitys on uniikki monipelaajakokemus, sillä yleisö voi vaikuttaa pelin kulkuun. Esitys on Oulun teatterin Moninaisuuden näyttämön toinen teos.

Adventures of Harriharri — Episode III. Pelisuunnittelija ja esittäjä Harold Hejazi. Esitykset to 10.8. klo 19, pe 11.8. klo 19, la 12.8. klo 13 ja klo 19 Vinttikamarissa. Pelinkehittäjät magu & Rolands Tīss. Säveltäjä ja äänisuunnittelija Eliel Tammiharju.

Vierailevat ohjaajat

Piia Peltola on Oulussa lainassa Joensuusta, jossa hän työskentelee kiinnityksellä. Teatterikorkeakoulusta valmistunut Peltola on matkan varrella ohjannut kaikkea performanssista klassikoihin ja lastenteatterista palvelutaloihin. Teatterissa Peltolaa kiinnostaa ikuinen oppiminen ja se, miten hyvältä uudet havainnot tuntuvat aivoissa. Peltolan viimeisimpiä ohjauksia Joensuun kaupunginteatterissa ovat Hirvimetsä, Fahrenheit 451 ja Kesäyön unelma.

Joel Härkönen on helsinkiläinen teatteriohjaaja ja esityssuunnittelija ja valmistui Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi keväällä 2021. Oulun produktion jälkeen hän aloittaa kahden vuoden kiinnityksen ohjaajana Kajaanin kaupunginteatterissa. Taiteilijana Härkönen liikkuu luontevasti laajalla alueella kokeellisemman esitystaiteen ja perinteisemmän puheteatterin välissä. Ohjaajana hän pyrkii aina luomaan turvallisemman työilmapiirin, jossa jokainen teatterin työntekijä tulee nähdyksi ja kuulluksi. Härkösen ohjauksia leimaa vahva, konkreettinen suhde näyttämöön ja sitä kautta leikkiin – niissä on muun muassa rakennettu oikeasti, pesty pyykkiä oikeasti, oltu kuntosalilla oikeasti ja siivottu oikeasti. Hänen pyrkimyksensä on tehdä teoksia, joissa korostuu nyt-hetkessä oleminen ja jotka kutsuvat katsojat mukaan nauttimaan työryhmän luomista maailmoista.

Liput myynnissä nyt!

Lippuja myyvät: Oulun teatterin lipunmyynti (Kaarlenväylä 2 ja p. 0300 472 333 ( 0,51 €/min + pvm ) ) ke – la klo 12 – 19, ticketmaster.fi ja Ticketmasterin lippukaupat, joita Oulussa ovat Oulu 10:n asiointipisteet ja Prismat .

 

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun