Pieni näyttämö täyttyy vahvasta visuaalisuudesta ja liikkeestä – Kuolema Venetsiassa -ensi-ilta 10.3.2023

Julkaistu

Thomas Mannin novelliin pohjautuva Kuolema Venetsiassa saa ensi-iltansa Oulun teatterin pienellä näyttämöllä perjantaina 10. maaliskuuta. Kyseessä on Oulun teatterin ja kansainvälisessä nosteessa olevan Carl Knif Companyn ensimmäinen yhteinen teos.

Carl Knifin ohjaama Kuolema Venetsiassa kertoo vahvan visuaalisuuden ja liikkeen keinoin tarinan asemansa vakiinnuttaneesta kirjailija Gustav von Aschenbachista, joka tajuaa juuttuneensa paikoilleen. Tarinassa päähenkilö käy läpi omaa identiteettiään ja rutiinejaan suhteessa eri ihmisiin, joita hän kohtaa matkan aikana. Muut hahmot toimivat hänelle peileinä, joihin hän katsoo ja niin hän näkee eri asioita itsestään. Teos kertoo muun muassa vanhenemisesta ja kuolemanpelosta.

Minusta on ollut ihanaa saada työskennellä näin vahvan ja tarkan tekstin parissa. On ollut mielenkiintoista pohtia yhdessä näyttelijöiden kanssa teoksen päähenkilön käsitystä itsestään sekä taiteilijaroolistaan. Olemme Mannin luomasta päähenkilöstä löytäneet paljon asioita, joihin on helppo samaistua”, ohjaaja-koreografi Knif kertoo.

Venetsia herää eloon Oulun teatterin pienellä näyttämöllä liikkeen, näyttelijäntyön ja esitystä varten sävelletyn musiikin keinoin. Esityksen visuaalinen maailma ammentaa Luchino Viscontin taianomaisesta elokuvaversiosta. Lavastuksesta ja pukusuunnittelusta vastaa Karoliina Koiso-Kanttila, valosuunnittelusta Elina Romppainen, äänisuunnittelusta ja säveltämisestä Janne Hast ja kampaus- ja maskeeraussuunnittelusta Eija Juutistenaho.

On ollut ilo jatkaa yhteistyötä tuttujen suunnittelijoiden Karoliinan ja Jannen kanssa sekä samalla tutustua Oulun teatterin suunnittelijoihin Elinaan ja Eijaan. Yhteistuotannot ovat arvokkaita monella tavalla, myös sillä tavalla, että erilaiset työtavat ja näkökulmat kohtaavat ja voimme oppia toisiltamme, vaikuttua”, Knif kuvailee.

Helsinkiläinen koreografi ja ohjaaja Carl Knif valmistui tanssijaksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitokselta vuonna 2000 ja työskenneltyään yli vuosikymmenen freelance-tanssijana ja koreografina hän perusti vuonna 2012 oman tanssiryhmänsä Carl Knif Companyn. Knifin teoksille tunnusomaista on omaleimainen liikeilmaisu sekä lämmin ja omaperäinen huumori. Knifin teokset ovat kiertäneet kansainvälisesti ja niitä on nähty yli kymmenessä maassa.

Oulun teatteri ja Carl Knif Company ovat molemmat ehdolla Vuoden Teatteri 2023 -palkinnonsaajaksi.

KUOLEMA VENETSIASSA
Ensi-ilta 10.3.2023
Pieni näyttämö
Kesto noin 1 tunti 30 minuuttia

Alkuperäisteos : Thomas Mann
Näyttämösovitus Michael Baranin dramatisoinnin pohjalta: Jukka Heinänen ja Carl Knif
Ohjaus ja koreografia: Carl Knif
Lavastus ja pukusuunnittelu: Karoliina Koiso-Kanttila
Valosuunnittelu: Elina Romppainen
Äänisuunnittelu ja sävellys: Janne Hast
Kampaus- ja maskeerausssuunnittelu: Eija Juutistenaho
Näyttämöllä: Pentti Korhonen, Merja Pietilä, Joose Mikkonen, Tuula Väänänen, Miika Alatupa, Anne Pajunen

 

 

 

 

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun