Diiva gästspelar på Wasa Teater och Västerbottensteatern och textas då på svenska

Julkaistu

Diiva, som baserar sig på Monika Fagerholms roman Diva, kommer att gästspela på Västerbottensteatern 29.3 och Wasa Teater 20.5. Och då kommer den svenskspråkiga publiken att kunna ta del av den finskspråkiga föreställningen med hjälp av textning på svenska.  

Diivas gästspel i Vasa och Skellefteå är en del av det tvåspråkiga samarbetsprojektet 3 Teatrar, där vi samarbetar med Wasa Teater (Vasa) och Västerbottensteatern (Skellefteå, Sverige).  Projektet finansieras av Svenska kulturfonden och Region Västerbotten.  

Projektets mål är bland annat att främja föreställningsutbyte mellan teatrarna, stärka mångfalden inom scenkonsten, utveckla publikarbetet, samt teatersamarbetet i Norden. Bland annat kommer vi att prova på olika lösningar för att kunna erbjuda teater för en språkligt sett bredare publik, bland annat genom att texta föreställningar.  

Föreställningsutbytet inleddes redan i höstas 2022 då Västerbottensteatern besökte Vasa med sin föreställning Mira – Flickan från långt borta. Och redan inkommande vecka är det Wasa Teaters tur då de besöker skolor i Skellefteå med sitt Teater i undervisningen-program Glänta. Varpå de förflyttar sig hit till Uleåborg där de spelar på Svenska Privatskolan i Uleåborg. 

Diiva (sve. Diva) 
En hyllning till tonåren 

“Jag är Diva, allt jag berättar är sant.  Slut ögonen, dröm om det vackraste som finns.  Öppna ögonen igen.  Se mig.  DivaLucia.  Tretton år, snart fjorton. BabyWonder. Hon man trodde att inte fanns.  Sorglös och vacker.  Framför allt ett barn.” 

En av Finlands internationellt mest kända författare Monika Fagerholms roman Diva (1998) är en uppväxtskildring om en flicka som går mot vuxenlivet med aptit på livet.  Det är inte bara en skildring om tonåren i en förort, utan även en bild av uppväxt, smärtsam brytningstid och förvandling, första kärleken och stora sorger.  Visst kommer vi alla ihåg det.  Tiden, då varje dag var en liten fest och en liten död.  Den brusande tidsperioden.   

Diva, dramatiserad och regisserad av Laura Mattila, är en omskakande och glädjande föreställning i sin orimlighet, med drömmar om tonåringar som klarar allt och firar alla slags flickor.   

Pjäsens uppföranderätt bevakas av Agency North.  

Laura Mattila, regissör  
Laura Mattila (f. 1990) är regissör och kommer från Åbo. Mattila som utexaminerades från teaterhögskolans regissörslinje år 2020 har bland annat regisserat Teatteri Jurkkas pjäser Buzz ja minä och Full Pull, Woyzeck.   

Dramatisering och regi: Laura Mattila 
Scenografi- och dräktplanering: Julia Jäntti 
Ljusplanering: Rauno Paananen 
Ljuspalnering: Elina Romppainen 
Hår- och maskplanering: Eija Juutistenaho 
På scenen: Annika Aapalahti, Sami Lalou, Aki Pelkonen, Anne Syysmaa och Juho Uusitalo 
Produktion: Uleåborgs teater
Längd: ca 2 h 10 minuter inklusive paus.
Åldersrekommendation 13 år. Obs! Föreställningen innehåller stroboljus och blinkande ljus.

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun