Yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden kehittämishanke New Theatre Helsinki rantautuu Oulun teatteriin maaliskuussa

Julkaistu

Yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta esittävän taiteen kentällä kehittävä New Theatre Helsinki -hanke tuo pop up -ohjelmakokonaisuuden Oulun teatteriin ja Oulun taidemuseolle maaliskuussa.

New Theatre Helsinki pop up koostuu monikielisestä Sivullinen – The Stranger -teatteriesityksestä Oulun teatterissa 17.–18.3., Siivoojat-videoinstallaatiosta Oulun taidemuseolla 7.–19.3. sekä keskusteluista ja oppilaitosyhteistyöstä.

New Theatre Helsingin vierailu on osa Oulun teatterin moninaisuustyötä, jossa pyrimme tarjoamaan katsojille entistä monimuotoisempia ihmis- ja maailmankuvia sekä tekijöille mahdollisuuksien tasa-arvoa.

New Theatre Helsinki tekee kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta näkyväksi esittävän taiteen sisällöissä, tekijöissä ja yleisöissä. Meillä on Oulun teatterissa hyvin samankaltainen kehitystavoite, ja on ilo tuoda NTH:n pop up -tapahtuma teatteriimme. Heidän Sivullinen – The Stranger -esityksessään pohditaan hyvin ajankohtaista yhteisöön kuulumisen kokemusta, keitä kaikkia se koskee ja millä ehdoilla”, summaa taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Vuonna 2020 käynnistynyttä New Theatre Helsinki -hanketta vetävät European theatre collective ja fyysisen teatterin eri muotoja yhdistelevä Teatteri Metamorfoosi. Hanke tuo lavoille uusia narratiiveja ja tekijöitä, ja kurottaa kohti laajempaa yleisötyötä.

Hankkeen pitkän tähtäimen missiona on perustaa Helsinkiin uusi esityskeskus, joka on omistettu esittävän taiteen kulttuuriselle ja kielelliselle moninaisuudelle. Matkalla uuteen esityskeskukseen New Theatre Helsinki järjestää avoimia keskusteluja, kohtaamisia, työpajoja ja esityksiä vaihtuvissa tiloissa ja kumppaniteattereissa.

Monikielinen teos tuo näyttämölle vieraantumisen ja vieraannuttamisen teemoja

Oulun teatterin Pikisalissa 17.–18. maaliskuuta nähtävä Teatteri Metamorfoosin Sivullinen – The Stranger -esitys käsittelee vieraantumisen ja vieraannuttamisen teemoja.

Albert Camus’n romaaniin pohjautuva esitys on metromatka Tapiolasta Mellunmäkeen. Matkan aikana Amira, Alina ja Anna reflektoivat omia kokemuksiaan ja metromatkan aikana kohtaamaansa Helsingin sosiaalista, ekonomista ja rodullista törmäyskurssia Sivullisen tarinaan. Esityksen hahmot huomaavat, että vaikka he ovat suomalaisia Suomessa, he ovat silti sivullisia, ulkomaalaisia. Esityksen kielet ovat suomi, englanti ja venäjä.

Sivullisen on ohjannut Helsingissä asuva italiansveitsiläinen teatteriohjaaja, pedagogi ja tutkija Davide Giovanzana. Hänen taiteellinen työnsä perustuu polymorfiseen teatterin, tanssin, sirkustaiteen ja visuaalisten elementtien yhdistämiseen.

Teoksen näyttelijöinä ovat tamperelaistunut näyttelijä Yasmin Ahsanullah, joka valmistui näyttelijäksi Englannista vuonna 2016 ja on sen jälkeen toiminut freelancer-näyttelijänä sekä Englannissa että Suomessa, säveltäjä, muusikko ja esiintyjä Maija Ruuskanen, jonka musiikkia voi parhaillaan kuulla Musiikkiteatteri Kapsäkin, Teatteri Metamorfoosin ja Espoon kaupunginteatterin ohjelmistoissa sekä helsinkiläinen freelance-näyttelijä Anastasia Trizna, jonka taiteellinen työskentely muodostuu monista eri suuntauksista, kuten musiikista, draama-, dokumentti-, tanssi- ja fyysisestä teatterista sekä televisio- ja elokuvatuotannoista.

Oulun taidemuseolla on nähtävissä 7.–19. maaliskuuta teatterillinen videoinstallaatio Siivoojat, joka perustuu Post Theatre Collectiven esitykseen Siivoojat. Esitys sai ensi-iltansa Aleksanterin Teatterissa vuonna 2021 ja sen on ohjannut David Kozma. Teos käsittelee dokumenttiteatterin ja fiktiivisen tarinankerronnan keinoin siivoojina työskentelevien maahanmuuttajien kokemuksia ja yhteiskunnallista asemaa Suomessa.

Osta liput Sivullinen-esitykseen kätevimmin Ticketmasterista!

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun