Toiveooppera vihdoin Oulun teatterissa ­– Taikahuilun ensi-ilta 13.1.2023 

Oulun teatterin kevätkausi käynnistyy Heta Haanperän ohjaamalla Mozartin Taikahuilu-oopperalla perjantaina 13. tammikuuta. Tämä rakastettu ja yksi maailman tunnetuimmista oopperoista nähdään ensimmäistä kertaa Oulun teatterissa.

”Mozartin Taikahuilu on ollut pitkään teatterimme unelma, ja yleisöltäkin se on ollut jokavuotinen toiveooppera. Tämä vuodenvaihde maailman tapahtumien keskellä on juuri oikea kevyen ja toivoa antavan oopperan ajankohdaksi. Vaikka teos ei missään tapauksessa ole helppo tuoda näyttämölle, on satuun sukeltaminen tuntunut mielekkäältä ja tärkeältä”, kertoo Haanperä.

Oopperan päärooleissa laulavat Johanna Isokoski (Pamina) ja Tuomas Miettola (Tamino). Muissa rooleissa laulavat muun muassa Marika Hölttä Yön kuningattarena, Niklas Spångberg Sarastrona, Tomi Punkeri Papagenona, Sadelilja Larimo Papagenana ja Aki Alamikkotervo Monostatoksena.

Taikahuilu on suuri oululainen yhteistuotanto, jonka orkesterina toimii Oulu Sinfonia, ja kuorona Oulun Kamarikuoro sekä Cassiopeia. Kapellimestareina toimivat Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba ja suomalaiskapellimestari Erkki Lasonpalo.

”Ooppera tuo teatteriin solistien ja kuoron mukana uusia ihmisiä ympäri Suomea. Tämän ensemblen koen unelmatiimiksi. Meillä on intoa, suurta lahjakkuutta, kokemusta ja ensikertalaisuutta. Oopperan tekeminen on tiivistä tiukan aikataulun ja monen elementin yhdistämisen kautta. Olemme saaneet luotua yhteisen maailman, jonka osasista syntyy lumo, josta olemme jo rakennusvaiheessa saaneet nauttia”, Haanperä kuvailee.

Taikahuilua esitetään 13.1.–18.2. ja esityksiä on 15. Oopperan esityskielenä on suomi ja oopperassa on tekstitykset suomeksi sekä englanniksi. Oopperan yhteistyössä ovat mukana myös Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun oopperayhdistys ry.

TAIKAHUILU
Ensi-ilta 13.1.2023
Suuri näyttämö

Musiikki: Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto: Emanuel Schikaneder
Suomennos: Juhani Koivisto
Kapellimestarit : Rumon Gamba, Erkki Lasonpalo
Ohjaus: Heta Haanperä
Lavastus: Kalle Nurminen
Puku-, kampaus- ja maskeeraussuunnittelu: Pasi Räbinä
Valosuunnittelu: Jukka Kyllönen
Äänisuunnittelu: Rauno Paananen
Kuoronjohto ja korrepetiittori: Kristian Heberg
Musiikkijärjestäjä: Pasi Hiltula
Ohjaajan assistentti: Heta Lehmussaari
Koreografia: Essi Hiltunen, Jatta Palmunen
Orkesteri: Oulu Sinfonia
Kuoro: Oulun Kamarikuoro, Cassiopeia

ROOLEISSA

Johanna Isokoski, sopraano – Pamina
Tuomas Miettola, tenori – Tamino
Tomi Punkeri, baritoni – Papageno
Marika Hölttä, sopraano – Yön kuningatar
Sadelilja Larimo, sopraano – Papagena
Niklas Spångberg, basso – Sarastro
Aki Alamikkotervo, tenori – Monostatos
Juhani Alakärppä, basso – Kaitsijapappi
Aki Saarela, tenori – Toinen pappi, ensimmäinen haarniskoitu
Jaakko Kuusela, basso – Ensimmäinen pappi, toinen haarniskoitu
Silja Aalto, sopraano – I nainen
Essi Luttinen, sopraano – II nainen
Outi Aine, sopraano – III nainen

Ilona Heikkilä, sopraano – Kolme poikaa
Greta Koldits, sopraano – Kolme poikaa
Aslak Kipinä, sopraano – Kolme poikaa
Touko Hukkanen, sopraano – Kolme poikaa
Anniina Tuomela, sopraano – Kolme poikaa
Iivari Peltoniemi, sopraano – Kolme poikaa

Pekka Kurttila – Orja
Panu Mölsä – Orja
Jan Schwenzwer – Orja