Loppuviikosta Oulun kaduilla nähdään uudenlaista teatteria

Mitä on yhteiskunnallinen teatteri vuonna 2022? Se on esimerkiksi tällaisia esityksiä: Kalmasiivooja, Soutajat, Kärppä meidän, Harakat ja Kamala luontokuoro, jotka ovat syntyneet Oulun teatterin, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ja Oulun ammattikorkeakoulun Yhteiskunnallista teatteria etsimässä -yhteistyöprojektissa.

Kalmasiivooja

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä esityskuva
Oulun teatteri, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu – Yhteiskunnallista teatteria etsimässä: Kalmasiivooja. Kuvassa Annina Rokka. Kuva Kaisa Tiri.

Pipsa Enqvistin ohjaama, haastattelumateriaaliin pohjautuva Kalmasiivooja-monologi avaa näkymän monille tuntemattomaan kalmasiivojan työhön, suomalaiseen kuolemisen kulttuuriin, kuolemisen eriarvoisuuteen ja asuntoihin, joissa ihmiset ovat kuolleet. Kalmasiivooja on ammattihenkilö, joka saapuu paikalle ihmisen kuoleman jälkeen ja siivoaa jäljet.

Intiimi, yhdelle katsojalle kerrallaan tehtävä noin 10 minuutin esitys tulee sinne, missä parhaillaan olet. Näyttelijä Annina Rokka soittaa sinulle ja esittää oikeilta kalmasiivojilta kerättyyn aineistoon pohjautuvan monologin.

Esitysajat ovat torstaina 1. joulukuuta kello 12–12.45 ja klo 19.15–19.45. Esitykseen ilmoittaudutaan tällä lomakkeella ja tarkempi soittoaika kerrotaan tekstiviestinä esityspäivänä.

Huom! Esitys sisältää yksityiskohtaista puhetta kuolemasta ja itsemurhasta.

 

Soutajat

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä esityskuva
Oulun teatteri, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu – Yhteiskunnallista teatteria etsimässä: Soutajat. Kuvassa Tuula Väänänen ja Pentti Korhonen. Kuva Kalle Haataja.

Emma Mattilan ohjaama Soutajat-esitysluonnos hassuttelee suurella sydämellä pyrkien kuitenkin tuomaan näkyväksi ihmisen aiheuttamaa ympäristön tuhoa. Kenellä on oikeus elää ja millä hinnalla?

Kalastaja ja hänen ystävänsä Maiva, Perämeren muikku yrittävät rantautua Oulujoen hyiselle rannalle soutuveneellään. Kumpaakin riepoo sydänjuuria vavisuttavat olemassaolon kysymykset. Maiva on lajinsa viimeinen muikku, joka potee syvää riittämättömyyden tunnetta. Kalastaja on niin ikään lajinsa viimeinen, luontokadon pyyhkäistessä kalakannat sekä esi-isät olemattomiin Itämereltä. Kaksikko yrittää pelastaa toisensa tai ennemminkin itsensä vääjäämättömältä tuholta. Kuinka Kalastajan ja Maivan käy?

Näyttelijöinä esityksessä ovat Tuula Väänänen ja Pentti Korhonen. Soutajat haikailee maapallon kantokyvyn, lähiruuan ja mestari-kisälli perinteen perään sekä taistelee tehokalastusta, suuryhtiöiden monopolia ja ihmisen mielettömyyttä vastaan.

Torstaina 1. joulukuuta kello 13–13.30 Kauppatorilla, lähellä paikkaa, josta Alexandra-laiva lähtee kesäisin. Laita esitykseen lämpimästi vaatetta ylle, talvi onneksi vielä jaksaa hyytää tässä maailman ajassa. Lauantaina saa nauttia lämpimästä tunnelmasta ja katsomosta.

 

Kamala luontokuoro

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä esityskuva
Oulun teatteri, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu – Yhteiskunnallista teatteria etsimässä: Kamala luontokuoro. Kuvassa Anne Syysmaa, Mirjami Kukkola, Timo Pesonen ja Henri Halkola. Kuva Kalle Haataja.

Kamala luontokuoro esittää valitusvirren avohakatun metsän juurella.

Kertosäe:
jo tuhannet lajit
ystäviks heit kutsumme
kaikki kuolleet ja poissa
kuolleet ja poissa
kuinka kauan on aikaa?
olemme täällä etsien rauhaa

Kamala luontokuorolainen saapuu näyttämölle raahaten mukanaan poikasensa raatoa. Ympärille kerääntyy luontokuntaa edustavia kuorolaisia. Avohakatun metsän juurella heitä vaivaa apatia ja hämmennys. Me olemme kaikki tietenkin järkyttyneitä, mutta ennen kaikkea kuitenkin yhdessä, yhteisen asian äärellä.

Torstaina 1.12. teatterin aulassa nähtävillä dokumenttielokuva Kamalasta Luontokuorosta. Dokumentti seuraa kuoroa, joka harjoittelee lauantain 3.12 suurella näyttämöllä tapahtuvaa kuorokonserttia varten. Tilavarauksissa tapahtuneen päällekkäisyyden takia harjoitukset pidettiin samassa paikassa ja samaan aikaan Oulun kaupunginvaltuuston kokouksen kanssa.

Ohjaajina Kamalassa luontokuorossa ovat Minna Lund ja Ida Kronholm ja näyttelijöinä Henri Halkola, Mirjami Kukkola, Timo Pesonen ja Anne Syysmaa.

Kärppä meidän

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä esityskuva
Oulun teatteri, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu – Yhteiskunnallista teatteria etsimässä: Kärppä meidän. Kuvassa Jaakko Kiljunen, Joose Mikkonen, Heli Haapalainen, Merja Pietilä ja Asta Sveholm. Kuva Kaisa Tiri.

Jaakko Kiljusen ohjaamassa Kärppä meidän -esitysdemossa näyttelijöinä ovat Heli Haapalainen, Joose Mikkonen, Merja Pietilä ja Asta Sveholm. 

Viiden hengen orkesteri lähtee kulkueena liikkeelle Oulun teatterilta ja kulkee Kauppurienaukiolle. Siitä orkesteri palaa teatterille. Esitys alkaa Kauppurienaukiolla noin kello 18.30 ja kestää noin 20 minuuttia.

Harakat

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä esityskuva
Oulun teatteri, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu – Yhteiskunnallista teatteria etsimässä: Harakat. Kuvassa Elina Ylisuvanto, Aki Pelkonen, Henri Tuominen ja Sami Lalou. Kuva Kaisa Tiri.

Otto Bybergin ohjaama karnevalistinen neljän hengen Harakat-kulkue-esitys sisältää pieniä aktioita kuten ranskalaisten penkomista roskiksesta, kaiken ihmettelyä ja esityslippujen jakamista. Näyttelijöinä kulkue-esityksessä ovat Sami Lalou, Aki Pelkonen, Henri Tuominen ja Elina Ylisuvanto.

Harakat raakkuvat kadulla, ohikävelevä pikkuporvari halveksuu ihmisroskaa. Ollako materiaalisesti rikas ja henkisesti köyhä, vai henkisesti rikas ja materiaalisesti köyhä, siinä pulma. Kraak Kraak!!!

Harakat ovat arvaamattomia ja onnekas saattaa bongata harakkalauman kaupungilla tällä viikolla.

Yhteiskunnallista teatteria on oltu etsimässä

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä -kurssilla on perehdytty taiteen, aktivismin ja journalismin rajapintoihin sekä näiden alustojen ja todellisuuden väliseen suhteeseen. Laajaa aihetta ja kurssilaisille ajankohtaisia kiinnostuksenkohteita on haarukoitu esiin muun muassa yleisön ja yhteisön käsitteiden, poliittisen teatterin historian, dokumenttiteatterin sekä oululaisia koskettavien aiheiden kautta. Kurssin päävastuuopettajina toimivat ohjaaja, dramaturgi Piia Peltola ja Oulun ammattikorkeakoulun viestinnän yliopettaja Satu Koho.

Kaikki viisi kurssilla tehtyä esitystä nähdään koottuna suurella näyttämöllä lauantaina 3. joulukuuta kello 18. Liput vain 10 euroa (peruslippu) ja 5 euroa (alennusryhmät). Osta liput nyt!

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä -esityskokoisuuden koko työryhmä

Ohjaaja: Piia Peltola
Ohjaaja-dramaturgi: Jukka Heinänen
Journalistien ohjaava opettaja: Satu Koho
Oulun teatterin näyttelijät: Pentti Korhonen, Aki Pelkonen, Henri Halkola, Tuula Väänänen, Heli Haapalainen, Timo Pesonen, Asta Sveholm, Henri Tuominen, Annina Rokka, Joose Mikkonen, Merja Pietilä, Mirjami Kukkola, Jaana Kahra, Sami Lalou, Anne Syysmaa, Elina Ylisuvanto
Oulun ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat: Kalle Haataja, Joel Ollikkala
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijat: Pipsa Enqvist, Ida Kronholm, Emma Mattila, Minna Lund, Jaakko Kiljunen, Otto Nyberg
Näyttämömestarit: Harri Homanen, Teno Guttorm, Vesa Huittinen
Näyttämöoperaattori: Pekka Puotiniemi
Valot: Elina Romppainen, Teemu Huotari
Äänet: Jari Niemi, Kasper Parkkinen
Tarpeisto: Maija Litmanen, Merja Häcklin
Järjestäjät: Marika Lamberg, Sanni Luttinen
Puvut: teatterin puvustosta
Puvuston päällikkö: Annastiina Kekäläinen
Apulaispuvustonhoitaja: Virpi Honkanen
Pukija-pukuhuoltaja: Maarit Korkala
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö: Riikka Forsman
AD: Kaisa Tiri
Viestintäsuunnittelija: Minna Koivunen
Viestintä- ja tapahtumakoordinaattori: Martta Häyrynen
Tuotantojärjestäjä: Camilla Konn

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun