Nainen baskeri päässä katsoo suurennuslasin läpi

”Olen odottanut paljon, että pääsen kokeilemaan yhteiskunnallisen teatterin muotoa” – Uudenlaista teatteria tulossa

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä (YTE) -taideprojekti käynnistyi maanantaina 14. marraskuuta Oulun teatterilla. Projektin puitteissa valmistetaan viisi esitystä, joiden on tarkoitus tarkastella viime aikoina oululaisia puhuttaneita aiheita ja mahdollisesti avata niistä yhteiskunnallista keskustelua.

Esitykset pyrkivät vuorovaikutukseen oululaisen todellisuuden kanssa ja esitykset toteutetaan 1.–3.12. teatterin ulkopuolelle sekä Oulun teatterin suurelle näyttämölle. Esitysten aiheet ja ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Ohjaajaopiskelija Ida Kronholm teatterikorkeakoulusta on innoissaan kurssin alkamisesta.

”Olen odottanut paljon, että pääsen kokeilemaan yhteiskunnallisen teatterin muotoa näin ammattilaisen ensamblen kanssa. Me emme aina pääse koulussa tekemään tällä tavalla, niin se on innostavaa olla tällaisella kurssilla. Yhteiskunnallinen teatteri on itselle lähellä sydäntä, ja se on paljon sitä mitä olen tehnyt ja haluan tehdä.” 

Kronholm kertoo, että on todella kiinnostavaa työskennellä Oulussa ja täysin uudella paikkakunnalla. Hän odottaa erityisesti, että pääsee Oulun teatterin näyttelijöiden kanssa tutkimaan mitä yhteiskunnallinen teatteri voisi olla.

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä on kolmen viikon projekti, johon osallistuvat Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjauksen ja dramaturgian opiskelijat sekä Oulun ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat. Projektin näyttelijät tulevat Oulun teatterista. Päävastuuopettajina toimivat ohjaaja, dramaturgi Piia Peltola ja Oulun ammattikorkeakoulun viestinnän yliopettaja Satu Koho.

Projekti huipentuu 1.–3.12. esittäviin yhteiskunnallisiin pientuotantoihin, joita esitetään teatteritalon ulkopuolella ja teatterin suurella näyttämöllä.