Lisää puhetta teatterista – Oulun teatteri lanseeraa Näyttämöraadin

Taidekritiikkien määrä on merkittävästi vähentynyt ja toisaalta vertaisarvioinnin merkitys on someaikana kasvanut. Oulun teatteri haluaakin lisätä puhetta taiteesta rennolla ja uudella tavalla. Tavoitteena on nostaa esille erilaisista taustoista tulevien katsojien taidekokemuksia ja madaltaa näin teatterin kokemisen kynnystä.

Oulun teatteri lanseeraa Näyttämöraadin, johon on kutsuttu oululaisia eri aloilta. Oulun teatterin Näyttämöraadin muodostavat äidinkielen opettaja ja kaupunginhallituksen jäsen Jessi Jokelainen, viestinnän ammattilainen Ville Koivuniemi, kirjailija Antti Leikas, vientipäällikkö Teija Ruokamo, tuomiorovasti Satu Saarinen, parturi-kampaamoyrittäjä ja teatteriharrastaja Kasim Cevirel sekä lukiolainen Jenna Sundell.

Katsojien ei tarvitse olla taiteen ammattilaisia kokeakseen ja arvioidakseen teatterielämystä. Jokainen, joka osaa esimerkiksi katsoa TV-sarjoja tai elokuvia, omaa valmiudet kokea myös teatteria. Haluamme olla kaikkien teatteri ja kuulla, mitä ihmiset ajattelivat salissa istuessaan”, toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen taustoittaa.

Näyttämöraati on riippumaton teatterielämyksen kokija ja arvioitsija. Arvioitsijoille ei makseta palkkaa, mutta he saavat kutsun Oulun teatterin ensi-iltoihin tulevan vuoden aikana. Teatteri ei oleta arvioitsijoiden suhtautuvan myönteisesti esityksiin, vaan aidosti pohtivan näytelmien sisältöjä ja omia kokemuksiaan.

Kerrontatavat vaihtelevat blogikirjoituksista twiitteihin ja Tiktok-videoista Instagram-päivityksiin. Seuraa sosiaalisessa mediassa aihetunnistetta #Näyttämöraati.

Näyttämöraati aloittaa toimintansa marraskuun ensi-illoista eli ensimmäiset kokemukset tulevat näytelmistä Vanhempainilta ja Peter Pan menee pieleen.

Näyttämöraadissa monipuolinen joukko oululaisia

Antti Leikas on oululainen kirjailija, viestintäammattilainen ja Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja. Teatterin maaginen maailma puraisi ensi kerran savolaissyntyistä Leikasta Kuopiossa 1970-luvulla, kun hän näki teatterin pyörivällä päänäyttämöllä lastennäytelmän Pontus Pii.

Nykyään arvostan esityksissä erityisesti tsehovilaisia paukahtavia lopetuksia ja taitavia tanssiaskeleita.

Ville Koivuniemi on kolmen lapsen isä, viestinnä n ammattilainen sekä kaikkiruokainen politiikan, kulttuurin ja viihteen penkkiurheilija.

”Teatteriesityksissä minua viehättää se, miten kaikki toimii tarkasti yhteen kuin sveitsiläinen kello, mutta jättää silti tilaa näyttelijöiden hetkessä elämiselle. Olen käynyt teatterissa turhan harvoin, mutta vannonut aina esityksen jälkeen muuttavan tapani.”

Teija Ruokamo on kansainvälistä kauppaa työkseen tekevä avojalakanen oululainen.

Teatteri on lähellä sydäntä, mutta kynnys lähteä näytöksiin Oulun reunamilta on välillä ollut korkealla.

 

Satu Saarinen on teologi ja kulttuurihistorioitsija, ja työskentelee Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana eli tuomiorovastina.

”Teatterin lumo ja voima on pitänyt minua otteessaan lapsesta asti. Tästä kiitos kodin ja koulun vaikutteille! Kaupunginteatteri ja monien teatteriseurueiden vierailu kotikunnassa teki sen, että saatiin olla kulttuurinkuluttajina tasavertaisia etelän serkkujen kanssa. Eläköön maakuntateatterit! Kulttuuri kuuluu kaikille.”

Kasim Cevirel on 33-vuotias Ofelian isä ja teatterin rakastaja. Hän on tehnyt teatteria lapsesta saakka ja toiminut parturi-kampaamoyrittäjänä kymmenen vuoden ajan.

”Uusien maailmojen luominen, tunteiden käsitteleminen ja mielipiteiden tuominen esille teatterin keinoilla luovat merkityksellisiä kokemuksia kaikille.”

Jessi Jokelainen on Oulun kaupunginhallituksen jäsen (vas.) sekä äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettaja. Hän keskustelee aktiivisesti somessa syvällisyyksistä ja pinnallisuuksista – politiikasta, koulutuksesta, kierrätysmuodista ja meemeistä.

”Teatteri on mulle vähän kuin kuntosali – kovin säännöllisesti ei tule käytyä ja lähteminen on nihkeää, mutta aina käynnin jälkeen mietin haltioituneena, että miksenhän käy useammin.”

Jenna Sundell on kuusitoistavuotias lukiolainen, joka rakastaa kirjoittamista ja kauniita sanoja.

”Suhtaudun teatterimaailmaan innokkaan uteliaasti, esiripun takaa varovasti kurkistaen.”   

 

 

Näyttämöraati on Oulun teatterin kokoama, riippumaton joukko mielenkiintoisia oululaisia, jotka kertovat omin sanoin teatterikokemuksistaan eri kanavissa. Teatteri haluaa lisätä puhetta taiteen kokemisesta rennolla otteella.