Nainen baskeri päässä katsoo suurennuslasin läpi

Oulun teatteri, Teak ja Oamk yhteistyöhön yhteiskunnallisen teatterin teemalla

Oulun teatteri, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu (Teak) ja Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) etsivät yhdessä yhteiskunnallista teatteria marras-joulukuussa projektissa, joka koostuu Teakin ohjauksen ja dramaturgian maisteriopiskelijoille sekä Oamkin journalistiopiskelijoille suunnatusta kurssista sekä kurssin yhteydessä yhdessä Oulun teatterin henkilökunnan kanssa tehdyistä esityksistä. Projekti huipentuu minifestivaaliin joulukuussa ympäri Oulua.

”Mikään, mitä me Oulun teatterissa teemme, ei ole irrallaan ympäröivästä yhteisöstä ja yhteiskunnasta, ja meidän näyttämöillämme myös luodaan todellisuutta. Laitoin tämän projektin liikkeelle, koska haluan että pysymme yhä avoimempana sille, mitä kaikkea teatteri voi olla, ja miten sen yhteiskunnallista tehtävää voisi toteuttaa. Toivon, että Yhteiskunnallisen teatterin minifestivaalin aikana Oulu näyttää esitysten myötä hiukan erilaiselta, ja että projektista jää toimintaamme pysyviä jälkiä. Yhtenä lähtökohtana meillä on ollut myös tutustua tulevaisuuden tekijöihin sekä madaltaa heidän kynnystään tehdä uutta luovia esitysehdotuksia vakiintuneille teattereille”, summaa taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Teatterikorkeakoulun ohjaajantaiteen professori Saana Lavaste kertoo, että heillä on paljon hyviä ja innostavia kokemuksia siitä, kun ammattiteatterirakenteet toimivat oppimisympäristönä heidän opiskelijoilleen.

”Usein nämä yhteistyöideat kuitenkin lähtevät meiltä professoreilta ja silloin vaatii paljon työtä löytää kentältä sopiva ja samasta asiasta innostunut yhteistyökumppani. Siksi oli todella tervetullutta, että Alma toimi nyt pelinavaajana”, Lavaste iloitsee.

Yhteiskunnallisuus teatterissa kiinnostaa tällä hetkellä opiskelijoita kovasti.

Yhteiskunnalliset ja poliittiset kysymykset tulevat erilaiseen valoon Helsingin ja Teatterikorkeakoulun sekä toisaalta Oulun ja sen kaupunginteatterin konteksteissa. Tämä kokemus on erittäin hyödyllinen maisteriopiskelijoillemme ja opettaa heitä soveltamaan omaa taiteellista ja yhteiskunnallista ajatteluaan todellisiin ammatillisiin tilanteisiin – vieläpä ”oikean” yleisön edessä”, Lavaste kuvailee.

Yhteistyöprojekti on Teatterikorkeakoulun opiskelijoille kallisarvoinen ja opintojen sisällä harvinainen mahdollisuus työskennellä ammattinäyttelijöiden kanssa.

Monelle opiskelijallemme tämä on ylipäätään ensimmäinen tutustuminen kaupunginteatterirakenteeseen ammatillisen työn näkökulmasta”, kertoo Lavaste.

Taiteen, aktivismin ja journalismin rajapintojen tutkiskelua

Yhteiskunnallista teatteria etsimässä -kurssilla perehdytään taiteen, aktivismin ja journalismin rajapintoihin sekä näiden alustojen ja todellisuuden väliseen suhteeseen. Laajaa aihetta ja kurssilaisille ajankohtaisia kiinnostuksenkohteita haarukoidaan esiin muun muassa yleisön ja yhteisön käsitteiden, poliittisen teatterin historian, dokumenttiteatterin sekä oululaisia koskettavien aiheiden kautta. Kurssin päävastuuopettajina toimivat ohjaaja, dramaturgi Piia Peltola ja Oulun ammattikorkeakoulun viestinnän yliopettaja Satu Koho.

Kurssilla valmistetaan pienryhmissä kaksi yhtä tärkeää versiota samasta pienoisesityksestä: teatteritilan ulkopuolelle ja Oulun teatterin suurelle näyttämölle. Teatterin näyttelijät toimivat kurssin osallistujina ja esiintyjinä, ja näyttämölle tuotettavat pienoisesitykset toteutetaan henkilökunnan avustuksella.

Luentoja pitävät ja ryhmien esitysdemojen valmistumista tukevat Peltolan ja Kohon lisäksi näyttelijä, artivisti Marleena Halonen, joka opettaa artivismia ja artivistin työkaluja sekä teatteriohjaaja, käsikirjoittaja Juha Jokela, joka opettaa yhteiskunnallista kulmaa perusteatterin kontekstissa.

Yhteiskunnallisen teatterin minifestivaali Oulussa 1.–3.12.2022. Maksuttomia esityksiä ympäri Oulua 1.–2.12. ja Yhteiskunnallista teatteria etsimässä -esityskokonaisuus suurella näyttämöllä 3.12. klo 18.