”Tämän vuosituhannen paras kotimainen näytelmä”– Patriarkan ensi-ilta 27.8.2022

Julkaistu

Juha Jokelan Patriarkka on kuvaus sukupolvelta toiselle periytyvästä rakastamisen vaikeudesta. Patriarkan ensi-iltaa vietetään lauantaina 27. elokuuta Oulun teatterin suurella näyttämöllä.

Oulun teatterin syksyn ensimmäinen suuren näyttämö ensi-ilta on Juha Jokelan Patriarkka, jonka ohjaa oululaisille tuttu ohjaaja Sakari Hokkanen. Häneltä on aiemmin nähty Pauliina Rauhalan romaaniin pohjannut Synninkantajat, joka oli sekä yleisö- että arvostelumenestys.

Patriarkan kantaesitys oli vuonna 2012. Maailma on muuttunut sen jälkeen monilla ennakoimattomilla tavoilla. Se saa tietyt Patriarkan teemat tuntumaan polttavan ajankohtaisilta”, Hokkanen kertoo.

Hokkanen on haaveillut Patriarkan ohjaamisesta jo vuosia. Hän luki näytelmän ensi kertaa kolmekymppisenä taideopiskelijana ja vaikuttui Jokelan ihmiskuvauksen tarkkuudesta.

Nyt nelikymppisenä perheenisänä koen hyvin läheiseksi näytelmän kuvauksen sukupolvelta toiselle periytyvästä rakastamisen vaikeudesta. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Patriarkka on paras tällä vuosituhannella kirjoitettu kotimainen näytelmä”, Hokkanen kuvailee.

Juha Jokelalta on Oulun teatterissa aiemmin nähty muun muassa hänen esikoinäytelmänsä Mobile Horror, joka pyöri Oulun teatterissa neljän vuoden ajan.

Sakari Hokkanen (s. 1978) on Tampereella asuva ohjaaja ja käsikirjoittaja. Teatterikorkeakoulun ohjaajalinjalta valmistuttuaan Hokkanen on ohjannut ja kirjoittanut näytelmiä useisiin suomalaisiin ammattiteattereihin.

PATRIARKKA

Heimo Harju viettää leppoisia eläkepäiviä vaimonsa Virpin kanssa Normandiassa. Eräänä päivänä hän tajuaa, ettei sittenkään ole valmis vetäytymään. Mittavan uran politiikan ja liike-elämän palveluksessa tehnyt Heimo haluaa vielä yhden elämän. Hän päättää palata takaisin Suomeen. Kotiinpaluu nostaa esiin asioita, joiden kohtaamiselta Heimo ja Virpi ovat ulkomailla säästyneet. Perheen sisäinen sukupolvien kuilu osoittautuu luultua syvemmäksi.

Ensi-ilta la 27.8.2022 klo 19
Suuri näyttämö
Ohjaus: Sakari Hokkanen
Lavastus ja valosuunnittelu: Jukka Kyllönen
Pukusuunnittelu: Maarit Kalmakurki
Äänisuunnittelu: Jari Niemi
Kampaus- ja maskisuunnittelu: Reetta Rohkimainen
Videosuunnittelu: Tuomo Kalajanniska
Näyttämöllä: Pentti Korhonen, Mirjami Kukkola, Timo Pesonen, Annika Aapalahti, Heli Haapalainen, Henri Halkola, Timo Reinikka, Jaana Kahra, Juho Uusitalo ja Asta Sveholm

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun