näyttelijä Henri Tuominen, mustavlkokuva

Teatteri pitää Henri Tuomisen elossa

Sievistä kotoisin oleva näyttelijä Henri Tuominen aloittaa Oulun teatterissa elokuussa ja on iloinen päästessään työskentelemään tuttuun kaupunkiin lähelle kotiseutua.

Näyttelijä Henri Tuominen, 32, jäi kertakokeilusta kiinni teatterin maailmaan. Hänen teatteria harrastava serkkunsa kyseli Tuomista useampaan otteeseen mukaan kansalaisopiston teatterikerhoon, mutta aikaa uudelle harrastukselle ei löytynyt. Vasta lopetettuaan jääkiekon 17-vuotiaana sieviläisnuori uskaltautui kokeilemaan teatteria. 

Teatteri imaisi mukaan niin pahasti, että jäin sille tielle ihan heti. Sen jälkeen olen tehnyt teatteria tähän päivään asti.” 

Tuominen muistaa tarkasti ensimmäisen esiintymisensä ja hetken ennen esityksen alkamista. Esirippu on alhaalla. Hän seisoo ainoana lavalla sen takana. Yleisön äänet kuuluvat verhon taakse. Kun verho avautuu, adrenaliini alkaa virrata.  

Tuohon hetkeen kiteytyy paljon, miksi hän tekee teatteria. Vaikka Tuominen toteaa esiintymisen edelleen jännittävän. 

Teatterikorkeakoulusta vuonna 2017 valmistunut näyttelijä kokee, että mitä enemmän on päässyt teatteria tekemään, syitä sille on tullut enemmän. 

Tärkeää on leikki: pääsee leikkimään ja pelleilemään lavalla. Teatteri on minulle se itseilmaisun muoto, joka minua tavallaan pitää elossa ja toimintakykyisenä. Se antaa minulle ihan hirveästi. 

Oulun murteen kuuleminen saa läikähtämään sydämessä

Henri Tuominen aloittaa näyttelijänä Oulun teatterissa elokuussa. Lähelle kotiseutua Sieviä muuttaminen on mieluista. Hän on käynyt Oulussa paljon nuoruudessa ja kaupungissa on ystäviä. 

Oulu on paikka, joka on jättänyt hyviä muistoja ja hyvää energiaa. Tosi hyvillä fiiliksillä tulen ja koen, että Oulu antaa energiaa. Meille on perheenä iso asia päästä lähemmäs kotia. 

Oulun murrekin Tuomiselta jo luonnistuu. Hän sai Teatterikorkeakoulun murrekurssilla kuulla, että Oulun murre on sama kuin Sievissä puhuttu murre. Ainoa ero niillä on nää-sana, jota ei käytetä Sievissä. 

Jos täällä Lahdessa kuulee Oulun murretta, aina läikähtää sydämessä ja se vie lapsuuden nostalgisiin tunnelmiin.” 

Tuomista koskettaa nykyään pohjoisen ihmiset, oululaisuus ja se, että elämisen rytmi on hitaampaa kuin Etelä-Suomessa.  

Tuleva näytelmä aiheena omakohtainen

Vaikka Oulu on kaupunkina tuttu, Oulun teatteri on tulevalle oululaiselle oudompi. Teatteritalo on hänelle tuttu nimittäin vain aulan verran. Näyttelijä muistelee käyneensä Oulun teatterin aulassa  ylioppilasteatterifestivaalien aikaan ollessaan Jyväskylän ylioppilasteatterissa.  

Saattaa olla, että olen esiintynyt siellä kerran. Minulla on hämärä kuva siitä, mutta en kuollaksenikaan muista tarkemmin.” 

Asia korjaantuu ja tiiviimpi suhde Oulun teatterin näyttämöihin syntyy syksyllä, kun Tuominen nähdään muun muassa Veikko Nuutisen Vanhempainilta-näytelmässä. Tutustuminen teokseen on parhaillaan käynnissä ja näytelmän aihe on hänelle hyvinkin omakohtainen. 

Juuri luen sitä toistamiseen. Herättää jo tosi paljon positiivisia viboja ja vaikuttaa hienolta tekstiltä. Vanhemmuus ja lapsen kasvattaminen on teemana läheinen juuri nyt, sillä minulla on kaksi pientä lasta ja vaimo opiskelee varhaiskasvatuksen opettajaksi.”

Lahdesta Helsingin kautta Lahteen

Henri Tuominen pääsi Teatterikorkeakouluun neljännellä kerralla. Sitä ennen hän opiskeli kaksi vuotta Lahden kansanopistossa, mikä oli loistava pohja Teatterikorkeakoululle. Kansanopistossa hän näki, millainen teatteri alana on. 

Sain Lahdesta pohjan, että olin valmis Teakille ja sen opetukselle. Koin olevani onnekas, että pääsin Teakiin sisään ja olin tosi motivoitunut opiskelija. Oli kiva saada sieltä kaikki se, mitä sieltä sai: työkaluja työelämään. Tykkäsin ihan hirveästi opiskelusta siellä.” 

Teatterikorkeakoulusta hän valmistui vuonna 2017, ja siitä puolen vuoden päästä hän palasi Lahteen. Hän sai kiinnityksen Lahden kaupunginteatteriin, jossa on viihtynyt hyvin. 

Toivoin, että pääsisi repertuaariteatteriin ja tekemään monenlaista sekä testaamaan oppimiani taitoja. Olen saanut sitä, mitä olen tilannut ja päässyt tutustumaan työelämään.” 

Seuraava etappi odottaa Oulun teatterissa, tervetuloa Ouluun Henri! 

Henri Tuominen nähdään syksyllä 2022 Yksi askel eteenpäin -produktiossa, jonka ensi-ilta on perjantaina 26. elokuuta ja Vanhempainilta-näytelmässä, jonka ensi-ilta on perjantaina 11. marraskuuta.