Taikahuilussa loistaa nuori solistikaarti – ensi-ilta tammikuussa 2023

Julkaistu

Tammikuussa 2023 ensi-iltansa saava Taikahuilu tuo Oulun teatterin näyttämölle nousukiidossa olevia nuoria laulajia ja jo pitkän uran alalla tehneitä solisteja. 

Oulun teatterin Taikahuilu-oopperan rooleihin on valittu kotimaisen solistitaivaan kirkkaimmat tulevat tähdet. Heidän rinnallaan nähdään lukuisia oopperarooleja tehneitä laulajia, joista useimmat ovat myös Oulun teatterin oopperaproduktioista vuosien varrelta tuttuja.

Taikahuilun päärooleissa laulavat sopraano Johanna Isokoski (Pamina) ja tenori Tuomas Miettola (Tamino). Isokoski (s. 1990) on säväyttänyt solistina valoisan kauniilla ja korkealla bel canto -tyyppisellä, kevyesti liikkuvalla sopraanollaan, ja hänet on valittu vuonna 2019 Pro Musica -säätiön Vuoden nuoreksi muusikoksi. Isokoski on vieraillut solistina muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, Åbo Svenska Teaterissa ja Vaasan kaupunginteatterissa. Miettola (s. 1994) on laulanut solistina muun muassa Suomen Kansallisoopperassa ja Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Pori Sinfoniettan sekä Joensuun kaupunginorkesterin solistina.

Muina nuorina kykyinä nähdään Yön kuningattarena koloratuurisopraano Marika Hölttä (s. 1991), Papagenona baritoni Tomi Punkeri (s. 1991) ja Papagenana Sadelilja Larimo (s. 2001). Muissa rooleissa kuullaan Sarastrona bassobaritoni Niklas Spångberg, Monostatoksena tenori Aki Alamikkotervo, ja kolmena naisena kuullaan sopraano Laura Pyrrö (Ensimmäinen nainen) sekä oululaiset mezzosopraano Virpi Räisänen (Toinen nainen) sekä sopraano Outi Aine (Kolmas nainen).

Lisää oululaista väriä oopperaan tuovat konsertti- ja liedlaulajana tunnettu baritoni Juhani Alakärppä kaitsijapappina, useissa Oulun teatterin oopperoissa nähty Jaakko Kuusela toisena haarniskoituna ja ensimmäisenä pappina sekä Aki Saarela ensimmäisenä haarniskoituna ja toisena pappina.

Kolmen pojan rooleissa laulavat Oulun seudun koululaiset Ilona Heikkilä, Touko Hukkanen, Aslak Kipinä, Greta Koldits ja Iivari Peltoniemi sekä Oulun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Anniina Tuomela. Heidät koulutetaan rooleihinsa yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

Taikahuilu kuvitus
Taikahuilun kuvituksen on luonut Oulun teatterin Jussi Hukkanen.

Taikahuilun musiikki on sekoitus äärimmäistä kauneutta, fantasiaa, pimeyttä ja riemua

Taikahuilun ohjaajana on monista musikaali- ja oopperatuonnoista kiitelty Heta Haanperä. Taikahuilun johtavat Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba ja Neljäntienristeys-oopperan kantaesityksen vuonna 2017 Oulussa johtanut Erkki Lasonpalo, joka korvaa Jaakko Kuusiston.

On ilo yhdistää Oulu Sinfonia ja nämä lahjakkaat laulajat, joista usealla on paikallisia kytköksiä. Mozart sävelsi Taikahuilun ”viihteeksi kaikille”, joten on hienoa tuoda ooppera paikallisen yleisön nautittavaksi”, kapellimestari Rumon Gamba kuvailee.

Taikahuilun orkesterina toimii Oulu Sinfonia, ja kuorona Oulun kamarikuoro sekä Cassiopeia. Oopperan yhteistyössä ovat mukana myös Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun oopperayhdistys ry.

On ilo tehdä Taikahuilu yhteistyössä Oulu Sinfonian ja oululaisten kuorojen kanssa. Ooppera on aina yhteinen oululainen ponnistus”, ohjaaja Heta Haanperä sanoo.

Tämän oopperan musiikki edustaa Mozartin upeinta ja monimuotoisinta tuotantoa. Musiikki on sekoitus äärimmäistä kauneutta, fantasiaa, pimeyttä ja riemua”, Rumon Gamba luonnehtii.

Helmikuussa edesmenneen Jaakko Kuusiston rooli Taikahuilun alkusuunnittelussa on ollut merkittävä.

Jaakko oli mukana työryhmässä käynnistämässä produktiota ja luomassa visiota. Hän halusi tästä oopperasta leikkisän sadun”, Haanperä kertoo.

Wolfgang Amadeus Mozartin säveltämä Taikahuilu on yksi maailman rakastetuimmista oopperoista. Oulun teatteri nostaa klassikkoteoksen näyttämölle teatterisadun keinoin. Teoksen visuaalisuudesta vastaa Oulun teatterin paljon kiitosta saanut kolmikko, joka vastasi myös Fidelion suunnittelusta vuonna 2020. Lavastuksen suunnittelee Kalle Nurminen, pukusuunnittelu on Pasi Räbinän käsialaa ja valosuunnittelusta vastaa Jukka Kyllönen.

Oopperan esityskieli on suomi ja libretto on Juhani Koiviston vuonna 2016 Kansallisoopperaan laatima. Oulun teatterin Taikahuilua varten hän on päivittänyt suomennostaan.

Liput nyt myynnissä

Taikahuilu-oopperan ensi-ilta on 13. tammikuuta 2023 ja liput ovat nyt myynnissä Oulun teatterin myyntipalvelussa ja Ticketmasterissa.

Taikahuilu-oopperassa suuren näyttämän katsomo on jaettu kahteen erihintaiseen paikkakategoriaan. Keskikatsomon parhaat paikat kuuluvat A-kategoriaan ja paikat aivan edessä, sivuilla ja takana kuuluvat hiukan edullisempaan B-kategoriaan.

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun