”Tyttöyden käsitteleminen näyttämöllä tuntuu tärkeältä, mutta myös haastavalta”

Julkaistu

Laura Mattilan dramatisoima ja ohjaama Diiva-näytelmä on tarina teini-iästä lähiössä, mutta myös kuva kasvusta, kipeästä murroksesta ja muodonmuutoksesta, ensirakkaudesta ja suurista suruista. Diivan ensi-iltaa vietetään lauantaina 19. maaliskuuta Oulun teatterin pienellä näyttämöllä.

Monika Fagerholmin samannimiseen romaaniin perustuva Diiva haaveilee kaikkivoipaisista teineistä ja juhlii kaikenlaisia tyttöjä. Aihe on ohjaaja Laura Mattilalle tärkeä.

En itse ollut koskaan mikään perinteinen tyttö. Ensimmäisen luokan luokkakuvassa olen kyykyssä eturivissä, oranssissa minihameessa ja oransseissa sukkahousuissa, haarat levällään. Rehellisesti sanottuna en edelleenkään osaa istua mekossa sivistyneesti, sillä lailla kuin pitäisi. Siksi tyttöyden käsitteleminen näyttämöllä tuntuu minulle henkilökohtaisesti tärkeältä, mutta myös haastavalta, pelottavaltakin”, Mattila kertoo.

Tyttöjen maailmaan sukeltaminen tuntuu merkitykselliseltä ensimmäistä ohjausta Oulun teatterissa tekevälle Mattilalle.

”Miten riemuita tyttöydestä täysin rinnoin ja toisaalta laventaa tyttöyden käsitettä niin, että se kattaa mitä erilaisempia tyttöjä? Itse olen imenyt Teatterikorkeakoulun opetuksesta kehotuksen mennä aina sitä kohti, mikä itseä pelottaa. Vain sellaisten asioiden käsitteleminen on lopulta tarpeeksi merkittävää. Diivan näyttämöllistämisessä ei kuitenkaan ole kyse vain omasta henkilökohtaisesta halusta. Tuntuu tärkeältä, että poikia ja miehen mallia käsittelevän Billy Elliotin rinnalla pienellä näyttämöllä sukelletaan tyttöjen maailmaan. Hienoa ohjelmasuunnittelua Almalta!”, Mattila kehuu.

Oulun teatteri – Diiva. Kuvassa Aki Pelkonen, Juho Uusitalo, Anne Syysmaa, Annika Aapalahti ja Janne Raudaskoski. Kuva Kati Leinonen.

Näytelmässä Diivaa, 13-vuotiasta tyttöä näyttelevät Annika Aapalahti, Aki Pelkonen, Janne Raudaskoski, Anne Syysmaa ja Juho Uusitalo. Mattila kutsuu heitä mielettömäksi kattaukseksi näyttelijöitä.

On tuntunut etuoikeutetulta istua katsomossa ja ihmetellä, miten kaikki näyttelijät heittäytyvät pää edellä leikkimään Diivaa, omasta iästä ja sukupuolesta viis. Näyttelijöiden vilpitön into tuli ihan puun takaa. Kai minä oletin kuitenkin, että pitäisi pitempään perustella, miksi täällä kaikki näyttelee yhtäkkiä teinityttöjä. Kun tähän yhdistetään vielä suunnittelijoiden visionäärinen panos ja pandemian jälkeen avautuvat katsomot, eihän tässä ohjaaja voi kuin nöyränä ihmetellä”, Mattila iloitsee.

Laura Mattila (s. 1990) on parhaillaan Oulussa asuva Turusta kotoisin oleva ohjaaja. Teatterikorkeakoulun ohjaajalinjalta vuonna 2020 valmistunut Mattila on ohjannut muun muassa Teatteri Jurkkaan näytelmät Buzz ja minä sekä Full Pull, Woyzeck.

DIIVA
Ensi-ilta la 19.3.2022 klo 19
Pieni näyttämö
Dramatisointi ja ohjaus: Laura Mattila
Lavastus ja pukusuunnittelu: Julia Jäntti
Äänisuunnittelu: Rauno Paananen
Valosuunnittelu: Elina Romppainen
Kampaus- ja maskisuunnittelu: Eija Juutistenaho
Näyttämöllä: Annika Aapalahti, Aki Pelkonen, Janne Raudaskoski, Anne Syysmaa ja Juho Uusitalo

Uutista päivitetty 10.3.2022: Diivan ensi-iltaa siirretty päivällä lauantaille 19.3.2022.

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun