Tuomas Rinta-Panttila halusi ohjata Lauluja harmaan meren laidalta -näytelmän juuri Ouluun – ensi-ilta 19.3.2022

Ihmisiä meressä
Julkaistu

Oulun teatterin suuren näyttämön ensi-iltakevättä jatkaa Tuomas Rinta-Panttilan ohjaama Lauluja harmaan meren laidalta -näytelmä, joka saa ensi-iltansa lauantaina 19. maaliskuuta.

Pipsa Lonkan Lauluja harmaan meren laidalta on komedia ihmisistä meren armoilla syrjäisessä kylässä, miksei vaikkapa peräpohjalaisessa sellaisessa. Teoksen huumori ei ehkä ole ilmeisintä laatua, pikemminkin sitä voisi luonnehtia hiljaiseksi komediaksi, jossa on välittävä tunnelma.

Kontekstin tarinaan luo merennousu, laajemmin ilmastonmuutos. Vaikka konteksti on hyytävä, näytelmässä on lämpöä. Esitys pysähtyy katsomaan kylän asukkaiden arkisia hetkiä – hyvin lempeällä katseella. Se ei saarnaa tai vaadi, pikemminkin toteaa ja näyttää.

Tuomas Rinta-Panttila halusi ohjata Lauluja harmaan meren laidalta -näytelmän juuri Ouluun. Kuva: Ilkka Saastamoinen

Ajattelin, että kyseinen teksti täytyy tehdä alueelle, jossa meri on vahvasti läsnä ihmisten elämässä ja pikkukylämäinen asuminen ihmisille tuttua tai ainakin muistissa. Siksi siis itsestäänselvästi Oulu. Pipsa Lonka on onnistunut tallentamaan tekstiinsä hetkiä, jotka oitis resonoivat suhteessa omiin muistoihini lapsuudestani Kurikan Panttilan kylässä, ja ajattelen että nämä hetket ovat syvästi jaettavia kaikille meille maaseudun kasvateille. Toisaalta merennousu paaluttaa teoksen tiukasti nykyaikaan”, Rinta-Panttila luonnehtii.

Näytelmä näyttää meille meidät. Oman tilanteemme tällä hetkellä, tässä maailman ajassa. Tilanne ei laajasti katsottuna ole kovin ruusuinen, mutta silti tässä elellään. Toimitetaan arkisia asioita, nauretaan ja nautitaan, mutta myös kohdataan hankaluuksia. Ja yritetään selvitä niistä. Tavataan ystäviä, sillä yksinhän ei kannata jäädä. Ja toisesta huolehtiminen, toisen kohtaaminen ja lohdun saaminen on Lauluja harmaan meren laidalta -esityksen keskeinen sisältö. Katastrofinkin keskelle meillä on toisemme.

Voi olla vaarallista sanoa, että kaikki järjestyy, kunhan vain pidämme huolta toisistamme ja olemme empaattisia. Niinhän se ei mene, vaaditaan paljon aktiivista toimintaa, jotta emme kaikki joutuisi evakoiksi meren nousun tieltä, kuten esityksen kyläläiset. Mutta empatia ja toisesta huolehtiminen voi helpottaa oloa haastavassa ja epävarmassa tilanteessa huomattavasti. Silloin ei ainakaan ole yksin ajatustensa kanssa”, Rinta-Panttila pohtii.

Tuomas Rinta-Panttila on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 2003 ja ohjaajaksi vuonna 2019. Näyttelemistä hän ei ole kokonaan hylännyt, mutta nauttii tällä hetkellä enemmän ohjaamisesta. Hänen ohjauksiaan on nähty muun muassa Teatteri Takomossa, Kansallisteatterissa ja Vaasan kaupunginteatterissa.

Viime kesänä hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa Bouvard ja Pécuchet valittiin Tampereen teatterikesän pääohjelmistoon ja tänä keväänä hänen niin ikään kirjoittamansa ja ohjaamansa Bapsilarometri nähdään Oulun lasten ja nuorten teatterifestivaaleilla.

LAULUJA HARMAAN MEREN LAIDALTA
Ensi-ilta la 19.3.2022 klo 19
Suuri näyttämö
Ohjaus: Tuomas Rinta-Panttila
Lavastus ja valosuunnittelu: Jukka Kyllönen
Pukusuunnittelu: Maria Sirén
Äänisuunnittelu: Jukka Lappalainen
Näyttämöllä: Heli Haapalainen, Jaana Kahra, Mirjami Kukkola, Henri Halkola, Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Timo Reinikka ja Tuula Väänänen

Osta liput kätevimmin Ticketmasterin verkkosivuilta!

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun