Lullabies for the Weary Moninaisuuden näyttämön ensimmäinen produktio

Työryhmä Olkinuora-Holopainen-Balarezon Lullabies for the Weary on valittu Oulun teatterin Moninaisuuden näyttämön ensimmäiseksi produktioksi. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa toteutettava Moninaisuuden näyttämö luovuttaa Oulun teatterin Vinttikamari-näyttämön kerran vuodessa esittävän taiteen moninaisuutta edistävälle työryhmälle, tekijöille ja esitystapahtumalle.

Lullabies for the Weary on tanssia, performanssia ja äänitaidetta yhdistävä esitysprojekti, jonka sisälle kokija pääsee lepäämään. Projektin lähtökohtana on ajatus siitä, miten yhteiskuntamme olisi kestävämpi ja tasa-arvoisempi, jos se rakennettaisiin levolle, armeliaisuudelle ja yhteisöllisyydelle.

Työryhmä rakentaa Vinttikamariin osallistavan demoesityksen, joka kutsuu yleisön nauttimaan yhteisistä päiväunista. Työryhmään kuuluvat queer-äänitaiteilija Maija Holopainen, equadorilainen tanssitaiteilija ja -pedagogi Mercedes Balarezo ja liike- ja esitystaiteilija Anna Olkinuora.

”Sekä työryhmässä että heidän esitysideassaan toteutuu moninaisuus monella eri tasolla: Tekijät edustavat eri taiteen lajeja, kansallisuuksia ja sukupuolia, ja he työskentelevät suomeksi, englanniksi ja espanjaksi. Lisäksi heidän esitysideansa on sellainen, että sen kokeminen on mahdollista myös esimerkiksi ei-suomenkieliselle tai näkörajoitteiselle”, kertoo teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio valintaperusteista.

”Lisäksi on hienoa mahdollistaa produktio tekijöille, joista suurin osa on hankkinut esittävän taiteen alan koulutuksensa muualta kuin Suomesta. Tällaisten tekijöiden kynnys päästä suomalaisen ammattiteatterin piiriin saattaa usein olla aika korkea, koska kotimaista korkeakoulutusta arvostetaan niin paljon”, Lehmuskallio lisää.

Moninaisuuden näyttämölle tuli yhteensä 22 kovatasoista, kiinnostavaa ja esittävän taiteen tulevaisuuteen valoa luovaa hakemusta, joista valittiin toteutettavaksi yksi. Raatiin kuuluivat Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio, ohjaaja Heta Haanperä, dramaturgi Jukka Heinänen sekä Oulun kaupungin monikulttuurisen työn koordinaattori Priyanka Sood.

”Yhteiskunta on moninainen. Sen takia on tärkeää, että moninaisuus heijastuu myös taiteen maailmaan. Oulun teatteri on lähtenyt rohkeasti luomaan teatterista tilaa, jossa monet meistä voivat löytää itseä tai itselle jotain. On ollut opettavaa ja innostavaa olla mukana teatterin asiantuntijoiden kanssa yhdessä valitsemassa projektia Moninaisuuden näyttämöön. Lähestymistapa oli erilainen, mutta tavoite sama, eli teatterin tulisi olla kaikkien teatteri”, kertoo Sood.