En päässyt Juliaksi huipentaa Oulun teatterin syyskauden 

Julkaistu

Oulun teatterin syyskausi huipentuu Alma Lehmuskallion ohjaamaan En päässyt Juliaksi –näytelmään, joka saa ensi-iltansa pienellä näyttämöllä lauantaina 11. joulukuuta. 

Jukka Heinäsen työryhmän työskentelyn pohjalta käsikirjoittamassa kantaesityksessä näyttelijäkonkari Tuula Väänänen saa vastanäyttelijäkseen Oulun teatterissa ensimmäistä kertaa näyttelevän Pyry Äikään 

Vanhemman näyttelijän muistot, haaveet ja kivut risteävät näyttämöllä nuoremman näyttelijän roolin etsinnän, haaveiden ja kipujen kanssa. Tosi ja fiktio makaavat esityksessä iloisesti päällekkäin. 

Olemme tehneet esityksen ilman valmista näytelmäkäsikirjoitusta. Prosessityöskentelyn ehdottomia iloja ovat tekemisen vapaus, hävettävienkin ideoiden kokeilumahdollisuus ja yhdessä tekemisen riemu. Pidän kovasti siitä, että ideat syntyvät näyttämöltä, ei paperilta käsin, ja niitä joudutaan pohtimaan, ratkaisemaan ja löytämään yhdessä”, Alma Lehmuskallio kertoo. 

En päässyt Juliaksi käsittelee luopumista, toista mahdollisuutta ja yhteyden löytämisen tarvetta. Väänäsen ja Äikään välille virittyvät kysymykset näyttelemisestä, henkilökohtaisuudesta, muutoksesta ja työn merkityksestä. 

Esityksessä keskiöön asettuvat näyttelijät ja kysymys siitä, mitä näytteleminen on. On ollut yhtä juhlaa seurata harjoituksissa kahden eri-ikäisen näyttelijän vastaansanomatonta heittäytymistä, käsittämätöntä taitoa ja näyttämöllistä älyä. He laittavat itsensä peliin tavalla, jota on ollut etuoikeus päästä todistamaan”, Lehmuskallio luonnehtii. 

Pyry Äikää on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015 ja hän on näytellyt aiemmin muun muassa freelancerina Ryhmäteatterissa ja Turun kaupunginteatterissa sekä televisiosarjoissa Konttori, Paras vuosi ikinä ja Aikuiset.  

Ensi-ilta saa tulla, kun tulee. Ihanaa on ollut Tuulan kaltaisen mestarin kanssa etsiskellä yhdessä, välillä erehtyä ja sitten taas edetä. Sillä olemmeko me eri sukupolvea, ei ole meidän kahden kesken ollut mitään väliä. Löytämisen teema minulla enemmän näyttämöllä on ollut mielessä, kuin vaikkapa erot”, Äikää kertoo tunnelmistaan ensi-illan lähestyessä. 

Tuula Väänänen on työskennellyt Oulun teatterissa vuodesta 1995 lähtien ja on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 1988. 

Koen kunnia-asiana päästä näyttelemään nuoren ja lahjakkaan Pyry Äikään kanssa. Hän sekä haastaa että kohtelee minua kuin kukkaa kämmenellä. Pyry on näyttelijänä sellainen, joka tukee ja haluaa tuoda toisen vahvuudet esiin. Hänen kanssaan on hyvä lähteä kohti esityksiä”, summaa Väänänen.  

En päässyt Juliaksi 
Ensi-ilta la 11.12.2021 klo 19
Pieni näyttämö
Ohjaus Alma Lehmuskallio
Näyttämöllä Tuula Väänänen ja Pyry Äikää

Osta liput kätevimmin Ticketmasterin verkkosivuilta.

 

 

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun