Siltatansseissa ollaan Vilho Lammen taiteen äärellä – luvassa väreilevä kokemus

Liminkalaisen Vilho Lammen (1898–1936) maalauksista ammentava Siltatanssit saa ensi-iltansa Oulun taidemuseolla lauantaina 4. joulukuuta.

Anne Nimellin ohjaamassa Siltatansseissa esiintyvät näyttelijät Jaana Kahra, Joose Mikkonen ja Merja Pietilä.

Siltatanssit-esityksessä käydään dialogia Lammen maalausten kanssa ja niiden äärellä Vilho Lampi – Väkevä lakeus -näyttelyssä. Oleillaan taidemuseossa, syvennytään maisemiin, asetelmiin, tunnelmiin ja väreihin.

”Siltatanssit sisältää toisistaan irrallisia paloja samassa tilassa. Esitys tapahtuu näyttelytilassa, jossa katsoja voi liikkua, istua ja seistä. Katsella tauluja ja esiintyjiä – valita katseensa suunnat. Katselen itse usein näyttelyissä ja esityksissä kaikenlaista. Lamppuja, seiniä, yksityiskohtia, mitä milloinkin, toisia katsojia, esiintyjiä, teosta. Ajattelen, että se on katsojanaolijan vapaus”, ohjaaja Anne Nimell kertoo.

Teoksen työprosessiin on kuulunut muun muassa maalaamista, katseen tutkimista ja Vilho Lammen taiteeseen sekä hänen kotiseutunsa Limingan maisemiin tutustumista.

”Siltatanssit on minulle tällä hetkellä teos, joka vaalii taulujen katselemista ja uskallusta kokea. Myös sitä, kun ei koe enää näkevänsä, jos vaikka pelottaa liikaa. Yksi ajatuksista on ollut, että toista, ja itseä kohtaan voi kokea myötätuntoa ilman, että se vaatisi ymmärrystä tai kaiken kattavaa tietoa”, Nimell luonnehtii.

Siltatanssien puvut on suunnitellut Pasi Räbinä. Asut on tehty Vilho Lammen maalauksien pohjalta ja Lammen teokset siten ikään kun elävät näyttelijöiden yllä.

Halusin, että nämä ovat eläviä ja liikkuvia taideteoksia. Siltatanssit-teoksesta katsoja voi kokea elämyksellisyyttä ja Vilho Lammen maalauksiin uppoamista. Esitys väreilee maalauksellisena ja visuaalisena kokemuksena”, Räbinä kuvailee.

Siltatanssit
Ensi-ilta 4.12. klo 19
Oulun taidemuseo
Ohjaus Anne Nimell

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun