Billyt löytyivät Oulusta – hymyt lava-aseena 

Kimi ja Aslak teatterin portailla
Julkaistu

Oulu muuttuu tehdaskaupungiksi maaliskuussa 2022, kun Billy Elliot –musikaali valtaa Oulun teatterin suuren näyttämön. Billy Elliotina nähdään oululaiset Aslak Kipinä ja Kimi Lumme. 

Billy Elliot –musikaalin roolivalinnat on tehty. Billy Elliotina nähdään oululaiset Aslak Kipinä, 13 ja Kimi Lumme, 11. Heidät valittiin Billy-koulun kahdeksan pojan joukosta, ja he olivat itse yllättyneitä valinnasta. 

Tuntui tosi siistiltä, kun siellä oli kuitenkin monta tyyppiä, jotka olisivat voineet olla Billejä ja just meidät valittiin”, Aslak Kipinä tuumaa. 

Määkään en yhtään osannut miettiä, että mikä voisin olla. Toivoin koko ajan, että olisin Billy, mutta kaikki olisivat olleet hyviä. Kun ensin kerrottiin joitain rooleja ja sitten kerrottiin Billyt, niin mulla tuli heti semmoinen, että ooo mää pääsin -fiilis”, kertoo Kimi Lumme. 

Lumme on harrastanut balettia kolmevuotiaasta alkaen Balettikoulu Sinikellossa ja on esiintynyt jo aikaisemmin teatterin suurella näyttämöllä balettikoulun esityksissä. Kipinä on puolestaan laulanut Ynnin Poikien kuorossa viisi vuotta ja ollut mukana tiernapojissa neljä vuotta. Molemmilla on siis esiintymiskokemusta jo ennestään. 

”Aslak ja Kimi ovat keskittymiskykyisiä ja ihanan valoisia poikia. Heitä yhdistää kurinalainen harjoittelu ja innostus saamaansa haastetta kohtaan. Hymy on molempien poikien lava-ase”, ohjaaja Heta Haanperä paljastaa ja jatkaa: 

”Billyn rooli on ammattilaisen rooli. Billyn näyttelijä kertoo tunteita ja käänteitä sisältävän tarinan, jossa näyttämötyön lisäksi täytyy tanssia ja laulaa. Billyn esiintyjä vetää tarinaa ja on lavalla kahta kohtausta lukuun ottamatta koko ajan. Isot tanssinumerot ja huikeat laulut ovat suuria haasteita aikuisellekin esiintyjälle.” 

Oulun teatteri – Billy Elliot. Kuvassa Kimi Lumme ja Aslak Kipinä, kuva Kaisa Tiri

Jokaiselle Billy-koululaiselle löytyi osuva rooli

Roolivalinnat suoritettiin kahdessa vaiheessa. Keväällä koe-esiintymisten perusteella valittiin lapset Billy-kouluun, jossa lapset harjoittelivat kevään aikana harrastaen laulua ja tanssia. Kevät tiivistyi kesäkuiseen Billy-leiriin, jonka jälkeen roolivalinnat tehtiin. Billy-koulun kaikki 30 lasta ovat mukana esityksessä.  

Heta Haanperä kertoo, että roolivalinnat ovat ohjaajalle aina silloisen esityksen konkretisoimista ja valintojen myötä tarina alkaa saamaan ääriviivoja. 

“Kevään leirijaksolla Aslak ja Kimi löysivät Billy Elliotin roolin harjoituksissa ja täydensivät ennakkosuunnittelua omalla persoonallaan. Ohjaajana sain vahvan tunteen siitä, että Billyn rooli on juuri näiden poikien kokoinen. Näytelmässä on riemukkaita kohtauksia ja rooleja myös muilla mukana olevilla. Kaikilla esiintyjillä riittää intoa”, Haanperä kuvailee. 

Michaelin roolia näyttelevät Touko Hukkanen ja Iivari Peltoniemi. Muissa lapsirooleissa nähdään Debbie Wilkinsonina Sienna Karjala ja Anniina Konttila, Kevininä ja Jamesina Vertti Torvikoski ja Tuomo Tolvanen sekä Little Johnnyna Blake Burrow ja Tuure Korja 

Meidän Billy Elliotissamme kulminoituu uskallus kasvaa ulos ympäröivän yhteisön ahtaista raameista ja rohkeus tehdä tiensä sellaiseksi kuin sydän sanoo. Tämän vuoksi roolivalinnat myötäilevät teoksen sanoman välittymistä: nämä lapset näissä rooleissa piirtävät osuvimmin kunkin tehtävän ydinolemassaolon ja paikkansa yhdessä luomassamme maailmassa”, koreografi Petri Kauppinen kertoo. 

Musikaalissa nähtävä balettiluokka koostuu Balettikoulu Sinikellon oppilaista valituista tanssijoista, jotka ovat osa Billy-koulua. Ryhmässä on 20 tanssijaa, jotka muodostavat musikaalissa kymmenen hengen balettiluokan. Kaksoismiehitys ja kiertävä paikkasysteemi mahdollistavat esiintyjien vuorottelun esityskaudella. Ryhmään kuuluvat Adele Eric, Aino Ervasti, Viivi Lilian Gröhn, Aino Juntunen, Iiris Haarala, Neea Heikkinen, Helmi Heikkilä, Heljä Hukkanen, Sanna Hyvönen, Riikka Jokikokko, Vilma Kervinen, Elle Kesti, Bettina Kovacs, Liinu Leppänen, Lila Lumme, Vilja Nevala, Kerttu Siitonen, Ilona Sorvoja, Ella Tolonen ja Erika Vainikainen.

lapsia tanssimassa
Billy-leirillä kesäkuussa Billy-koululaiset pääsivät harjoittelemaan tanssia, laulua ja näyttelemistä intensiivisestä. Kuva: Kaisa Tiri

Tanssitaiteilija Jussi Suomalainen nähdään aikuisen Billyn roolissa

JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen tanssijat musikaaliin on valittu yhdessä Oulun teatterin kanssa. Tanssija Jussi Suomalainen (s. 1992) on valittu aikuisen Billy Elliotin rooliin ja hän tekee myös muita pienempiä rooleja. Tanssijat Saku Tonteri (s. 1994) ja Roope Ryöppy (s. 1993) tekevät teoksessa useita rooleja. 

Koreografi Petri Kauppinen kertoo, että musikaalien tanssijavalinnat ovat tyyppivalintoja eli tanssijoiden tulee soveltua kehollisesti kaivoskaupungin yhteisön jäseniksi. Sen lisäksi on kyse esiintyjän laadullisista ja ilmaisullisista ominaisuuksista. 

“Nämä tanssijat tekevät esityksessä useita rooleja, joten heidän tulee olla myös muuntautumiskykyisiä. Lisäksi tässä Billy Elliot -valinnassa painottuivat näyttämöllisen läsnäolemisen taidot, musikaalisuus ja luonteva pyrkimys yhteistoiminnallisuuteen”, Kauppinen taustoittaa. 

Jussi Suomalainen on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi vuonna 2019 Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta ja Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta vuonna 2014. Hän on työskennellyt tanssijana muun muassa koreografien Sanna Silvennoinen, Joona Halonen ja Jorma Uotinen teoksissa. 

Aloittaessani tanssimaan 16-vuotiaana Billy Elliotin tarina inspiroi ja motivoi minua omassa harrastuksessani, joten on hienoa päästä nyt esittämään aikuisen Billyn roolia näyttämöllä. Olen myös innoissani päästessäni tutustumaan Ouluun paremmin kaupunkina ja kokemaan toivottavasti kunnollisen talven”, Espoossa asuva Suomalainen fiilistelee. 

Saku Tonteri on valmistunut Oulun ammattikorkeakoulusta vuonna 2018 tanssinopettajaksi ja hän oli tanssijana Oulun teatterin My Fair Ladyssa 2017–2018. Roope Ryöppy opiskelee Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajan tutkinto-ohjelmassa ja hän on muun muassa näytellyt Sorjonen-televisiosarjassa. 

Harjoitustahti tiivistyy

Huhtikuussa alkanut Billy-koulu pyörii näyttämöharjoitusten alkuun saakka Oulun ammattikorkeakoululla kolme kertaa viikossa.  

Tanssi- ja laulutunneilla opiskellaan omien kehollisten taitojen kehittämistä. Tämän lisäksi lapset harjoittelevat musikaalin koreografiakohtauksia niin, että tansseista tulee jo jonkinlainen hahmo ja kokemuspinta ennen näyttämöharjoitusten alkamista”, Kauppinen kertoo ja jatkaa:  

Harjoituksissa on havaittavissa kehitystä, intoa, leikkiä, riemua ja keskittymiseen kasvua. Ihailtavaa on todistaa tämän sukupolven kyvykkyys tsempata toinen toisiaan ja iloita toisen onnistumisen puolesta. Tässä on jotain, mistä aikuiset saisivat ottaa opikseen. 

Oulun teatterin näyttelijöistä Billy Elliotin päärooleissa ovat Janne Raudaskoski Jackie Elliotina, Juho Uusitalo Tony Elliotina, Aki Pelkonen Georgena, Elina Korhonen Mrs. Wilkinsonina, Annina Rokka isoäitinä ja Anne Syysmaa Billy Elliotin edesmenneenä äitinä. Mukana ovat myös Anneli NiskanenAntti LaunonenTimo ReinikkaTimo Pesonen ja Pentti Korhonen. 

Näyttämöharjoitukset koko näyttelijäkokoonpanon kesken alkavat lokakuun lopussa. 

On todella hienoa päästä koko porukalla musikaalin kimppuun. Erityisesti lapset odottavat jo teatterille pääsyä todella kuumeisesti”, Kauppinen tunnelmoi. 

Oulun teatterin musikaali toteutetaan tuotantoyhteistyössä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen, Balettikoulu Sinikellon ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa. Musiikkituotanto yhteistyössä MD Companyn kanssa. 

Billy Elliotin ensi-illat ovat perjantaina 21.1.2022 klo 19 (Kimin miehitys) ja lauantaina 22.1.2022 (Aslakin miehitys). Osta liput täältä!

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun