Taikahuilu-ooppera Oulun teatterissa tammikuussa 2023

Kuvassa Rumon Gamba, Heta Haanperä ja Jaakko Kuusisto
Julkaistu

Wolfgang Amadeus Mozartin Taikahuilu saa ensi-iltansa Oulun teatterin suurella näyttämöllä 13.1.2023. Oopperan ohjaa Heta Haanperä, joka ohjasi Oulussa viimeksi Neljäntienristeys-oopperan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Taikahuilu on yksi maailman rakastetuimmista ja yksi musiikinhistorian tunnetuimmista oopperoista. Taikahuilun kummallinen tarina satumetsineen, valepukuineen, metsänolentoineen, noitineen, mystisine veljeskuntineen, lohikäärmeineen, prinsseineen ja prinsessoineen on kaikessa höpsöydessään humanistinen ja ihmisläheinen teos.

Taikahuilun sanoma on sävelissä ja rakkaudessa siihen, miten hyvää ja kaunista ihminen voi synnyttää. Taikahuilun soitto avaa ihmisen erityisen kyvyn kuvitella maailmoita, luoda uusia tarinoita ja uskoa satuihin”, Haanperä kuvaa.

Wolfgang Amadeus Mozartin säveltämä Taikahuilu toi jo ensi-illassaan syyskuussa 1791 musiikin teatterirakennukseen Wienin esikaupunkiin lähelle ihmisiä – pois hoveista ja kirkoista. Sen jälkeen Mozart sukelsi pysyvästi kaikkien ihmisten sydämiin.

Nyt jos koskaan tarvitsemme tätä ihmisestä kumpuavaa iloa ja toivoa, jota koko Taikahuilu-ooppera edustaa. Raskas ja keveä, herkkä ja vakava vuorottelee Mozartin sävellyksessä, kuin elämä itse, joka kutsuu ja viekoittelee kuulijaansa mukaan leikkiin”, Haanperä luonnehtii.

Oopperan orkesterina on tuttuun tapaan Oulu Sinfonia ja Taikahuilun kapellimestareina toimivat orkesterin ylikapellimestari Rumon Gamba ja taiteellinen partneri Jaakko Kuusisto.

Taikahuilu päätettiin tehdä kahden kapellimestarin voimin, koska näytöksiä on paljon ja ooppera on meille molemmille läheinen taidemuoto. Tuntuu luontevalta tehdä yhteistyötä oopperan osalta ja tarvittaessa voimme sijaistaa toisiamme”, Gamba ja Kuusisto kertovat.

Teoksen visuaalisuudesta vastaa Oulun teatterin paljon kiitosta saanut kolmikko, joka vastasi myös Fidelion suunnittelusta vuonna 2020. Lavastuksen suunnittelee Kalle Nurminen, pukusuunnittelu on Pasi Räbinän käsialaa ja valosuunnittelusta vastaa Jukka Kyllönen.

Oopperan esityksiä on 15 ja esityskieli on suomi. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi. Taikahuilun koko roolitus ja yhteistyökumppanit julkaistaan ja lipunmyynti aloitetaan huhtikuussa 2022.

Oopperan toimintamallista

Oulun teatteri jatkaa Oulun pitkää oopperatraditiota tuomalla näyttämölle erikokoisia oopperaproduktioita joka vuosi. Joka kolmas vuosi tehdään oma oopperatuotanto, suurempi oopperaproduktio, jossa orkesterina on Oulu Sinfonia. Välivuosina oopperatoimintaa tehdään pienemmillä vierailutuotannoilla tai pienemmillä yhteistuotannoilla, joissa myös Oulu Sinfonia on tarvittaessa mukana.

Olemme todella iloissamme voidessamme jatkaa Oulun kunniakasta oopperaperinnettä, mutta teatterin tiukentuneet resurssit eivät riitä jokavuotiseen suureen oopperatuotantoon, koska haluamme täyttää kaupunginteatterin velvollisuuden tehdä monipuolista ohjelmistoa, eli myös muita suurtuotantoja, kuten musikaaleja, taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio kertoo.

Taikahuilun solistitehtäviin etsitään laulajia

Oulun teatteri ja Oulu Sinfonia etsivät laulajia solistitehtäviin avoimella haulla, sillä osa oopperan rooleista täytetään koelaulujen kautta. Koelaulut järjestetään Oulun teatterilla 29.9. Hakuohjeet löytyvät teatterin nettisivuilta.

Hakijoilta edellytetään ammattilaisuutta tai vahvaa laulutaiteen harrastuneisuutta sekä kokemusta esitystoiminnasta.

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun