Oulun teatterin Alma Lehmuskalliolle ja Anu-Maarit Moilaselle Olavi Veistäjä -palkinto

OUlun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio
Julkaistu

Lehmuskallio ja Moilanen ovat iloisia ja otettuja palkinnosta ja näkevät Oulun teatterin tulevaisuuden myönteisenä viimeaikaisista haasteista huolimatta. 

Oulun teatterin työpari taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio ja toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen sekä freelance-taiteilija Pirjo Liiri-Majava saivat Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjä -palkinnon Tampereen Teatterikesän avajaisissa tiistaina 3. elokuuta.  

Olavi Veistäjän palkinto jaetaan valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta ja ajankohtaisesta teatteriteosta. Palkintoperusteluissa mainitaan muun muassa seuraavaa:  

Alma Lehmuskallio ryhtyi uutena taiteellisena johtajana määrätietoisesti edistämään Oulun teatterissa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita. Lehmuskallion ensimmäinen oma ohjaus Oulun teatterin johtajana oli Kaboom ja kuvittelun voima, joka oli koko perheelle suunnattu teos leikin tärkeydestä ja oman elämänpolun löytämisestä. Esitys yhdisti vahvasti sekä talon henkilökunnan että loi teatteriin monitaiteisen maailman yhdistäen nykysirkusta, liikettä ja tanssia. 

Anu-Maarit Moilanen työskentelee Oulun teatterissa mahdollistajana, jolle taidelaitos ei näyttäydy erillisenä kuplana, vaan tärkeänä ja vaikuttavana osana yhteiskuntaa. Moilanen näkee teatterin merkityksen laaja-alaisena: tärkeänä yhteiskunnallisten aiheiden käsittelijänä, paikallisten yritysten yhteistyökumppanina ja moniammatillisena työllistäjänä. 

“Tunnistamme toistemme vahvuudet”

Alma Lehmuskallio ja Anu-Maarit Moilanen ovat iloisia ja otettuja palkinnosta. 

”On älyttömän mukavaa tulla tunnustetuksi nimenomaan työparina, sillä teatterin tekeminen on yhteistyötä”, kommentoi Lehmuskallio. 

“Yhteistyö on alusta alkaen ollut luontevaa ja tunnistamme hyvin toistemme vahvuudet”, jatkaa Moilanen.  

Lehmuskallion ja Moilasen töiden aloitusta Oulun teatterilla ovat leimanneet lukuisat haasteet. Viimeisimpänä Ahti-myrskyn aiheuttamat tuhot ja teatteritalon remontti laittavat syksyn esityskalenterin uusiksi. 

Vastoinkäymisistä huolimatta Lehmuskallio ja Moilanen näkevät Oulun teatterin tulevaisuuden erittäin myönteisenä. 

“Meillä on töissä ihanat ja taitavat ihmiset kaikilla osastoilla. Vaikka meiltä tällä hetkellä puuttuukin Ahti-myrskyn viemä katto ja sen kastelema suuren näyttämön lattia, niin tekemisen intoa ja osaamista meiltä ei puutu. Olen aivan höttösissäni tulevista produktioista. Palkinto on kaunis ele koko talon tulevaisuuteen suuntautuvalle katseelle”, Lehmuskallio kommentoi teatterin tulevaisuutta.

Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen ja taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio

Yhteinen visio

Kaksikolla on yhteinen visio Oulun teatterista ja heidän on hyvä työskennellä yhdessä.  

Alma Lehmuskallio aloitti taiteellisena johtajana tammikuussa 2020 ja ryhtyi määrätietoisesti uudistamaan taiteellista ohjelmistoa, parantamaan työhyvinvointia ja edistämään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita. Hänen johdollaan Oulun teatteriin on perustettu tasa-arvotoimikunta, jonka tarkoituksena on parantaa teatterin yhdenvertaisuutta henkilöstön, ohjelmiston ja katsojien näkökulmista sekä taata, että työympäristö Oulun teatterissa on syrjimätön. 

Anu-Maarit Moilanen aloitti toimitusjohtajana elokuussa 2020 ja hänen keskeinen tavoitteensa on teatterin ja taiteen saavutettavuuden parantaminen sekä myynnin ja markkinoinnin kehittäminen.  

Moilasen tavoitteena on, että Oulun teatteri jalkautuu entistä vahvemmin Oulun alueella ja tekee yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Lisäksi hän kokee teatterin merkittävänä työnantajana. 

“Teatteri on kaikille. Meillä työskentelee henkilöitä 45:llä nimikkeellä ja ammattien kirjo on valtava. Teatteri on työpaikka esimerkiksi kampaajille, ääni- ja valotyön osaajille, erikoisammattimiehille, pukuhuoltajille, siistijöille, näyttämötyöntekijöille, järjestäjä-kuiskaajille ja virastomestareille. Talossamme on valtava määrä eri alojen erikoisosaamista”, Moilanen kertoo ja jatkaa: 

“Teatteri on haastava laji. Esityskaudella meillä tehdään kuusipäiväistä työviikkoa kahdessa osassa. Työ on meille valtava voimavara, mutta vaatii tekijöiltään valtavaa sitoutumista. Iso kiitos kaikille teatterilaisille siitä.” 

Työlleen omistautunut lavastaja ja pukusuunnittelija

Toinen palkittu Pirjo Liiri-Majava on freelancerina työskentelevä lavastaja ja pukusuunnittelija. Työlleen omistautuneen suunnittelijan visualisoinnit ovat taideteoksia jokaisen yksityiskohdan viimeistelyä myöten. Pukusuunnittelijana hänen teatteripukunsa nousevat aina esiin itse teoksen ehdoilla, herkästi näyttämöteoksen kokonaisuutta rakentaen. 

Viime vuosina hän on suunnitellut muun muassa puvut Tampereen Työväen Teatterin Billy Elliot -musikaaliin sekä lavastuksen ja puvut Adalmiinan helmi –teokseen ja puvut Helsingin Kaupunginteatterin Pieni merenneito –musikaaliin. 

 

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahasto perustuu Tampereen Teatterikerhon, Aamulehden, Olavi Veistäjän ja Tampereen kaupungin lahjoituksiin. Rahaston tarkoituksena on jakaa Olavi Veistäjä -palkintoja joka toinen vuosi valtakunnallisesti merkittävistä teatteriteoista sekä edistää teatteritaidetta. 

Palkintolautakuntaan kuuluivat johtaja Martti Silvennoinen (pj.), kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen, vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu, toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen ja teatterinjohtaja Mikko Kanninen. 

 Kuvat: Kaisa Tiri

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun