Larivaaran oikeusjuttu osoittaa Kari-Pekka Toivosen johtamisen ongelmat

Oulun teatteri
Julkaistu

Oulun käräjäoikeus teki Merja Larivaaran ja Oulun kaupunginteatterin välisen sopimusriidan Seniorisoppaa koskevassa asiassa päätöksen teatterin hyväksi. Teatteri ei joudu maksamaan Larivaaralle korvauksia peruuntuneista esityksistä.

Sen sijaan ohjaajasopimusta koskevassa riidassa oikeus päätti Larivaaran hyväksi, joskin pienentäen teatterille tuomittua korvausta. Teatteri tuomittiin päätöksen mukaan korvaamaan Larivaaralle vajaat 15 000 euroa. Teatterin johdon mielestä päätös ei huomioi silloisen taiteellisen johtajan Kari-Pekka Toivosen toimintaa hyvän hallintotavan näkökulmasta.

”Olemme tältä osin pettyneitä oikeuden päätökseen. Oikeuden päätöksen perusteet osoittavat Toivosen epäterveen hallintotavan kaudellaan. Joudumme selvittämään, onko hänen osaltaan tapahtunut toimivaltuuksien ylittämistä”, Oulun teatterin hallituksen puheenjohtaja Matti Karhula toteaa.

Tapaus liittyy keväällä 2018 syntyneeseen tilanteeseen, jossa Merja Larivaara ja hänen puolisonsa, teatterin silloinen taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen sopivat keskenään, että Oulun teatterissa näyttelijäsopimuksella oleva Larivaara ohjaa näytelmän Vihainen leski vierailevana ohjaajana.

Larivaara sai teatterilta samaan aikaan näyttelijän palkkaa, mutta hän näytteli vuonna 2018 ainoastaan teoksessa Näköala sillalta. Vuonna 2019 Larivaara ei tehnyt yhtään roolia näyttelijänä.

”Teatterin johto ja henkilöstö ovat kokeneet epäoikeudenmukaisena sen omavaltaisen toiminnan, jota Larivaara ja Toivonen täällä ollessaan harjoittivat omaksi edukseen. Toivosen aikana työilmapiiri teatterilla oli kuormittava”, Karhula sanoo.

Kari-Pekka Toivonen väitti Merja Larivaaran kanssa kahdenkeskisesti tekemäänsä työsopimusta Oulun teatteria sitovaksi. Oulun kaupunkikonsernin ohjeet ja hyvä hallintotapa kuitenkin edellyttävät, että teatterin toimitusjohtaja hyväksyy tällaiset sopimukset.

”Toiminnassaan teatteri noudattaa Oulun kaupunkikonsernin ohjeita ja hyvää hallintotapaa. Vierailevien ohjaajien rekrytoinnissa ja palkkaamisessa toimitaan Oulun teatteri Oy:n yhtiöjärjestyksen, hallituksen työjärjestyksen, johtajasopimusten ja toimintaohjeiden mukaisesti. Emme voi sallia eettisesti arveluttavaa, hyvän johtamis- ja hallintotavan vastaista toimintaa teatterissa”, Karhula sanoo.

Käräjäoikeuden päätöksestä voi valittaa kuukauden sisällä hovioikeuteen.

 

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun