”Emme ole täällä sammuttamassa valoja, vaan sytyttämässä niitä.”

Oulun kaupunginhallitus on leikkaamassa Oulun teatterille myönnettävästä toiminta-avustuksesta puoli miljoonaa euroa ensi vuodelta. Kokonaisuutena lähes viidenneksen leikkautuminen teatterin rahoituksesta johtaisi henkilöstön laajoihin irtisanomisiin.

”Leikkaus on käsittämätön ja Oulun kaupungin kulttuuristrategian vastainen. Se vaarantaa paitsi teatterin tulevaisuuden, myös Oulun kulttuuripääkaupunkihaun. Kaupunginhallituksen esitys valtuustolle tuli eilen teatterin johdolle täytenä yllätyksenä”, Oulun teatterin toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen toteaa.

Toimitusjohtaja Anu-Maarit Moilanen.

Oulun kaupunginhallitus on esittämässä, että Oulun teatterille myönnettävästä toiminta-avustuksesta leikataan 500 000 euroa ensi vuodelta. Leikkauksella on seurannaisvaikutus myös esittävän taiteen valtionosuuteen, mikä tarkoittaisi yhteensä yli 700 000 euron leikkausta vuodelle 2021. Valtionapu laskisi kaupungin tuen pienentymisen myötä vuosiksi.

”Oulun teatteri on selviämässä koronavuodesta tiukan talouskurin, koko henkilöstön kuukauden lomautuksen ja valtion ylimääräisen avun turvin. Valtio on ymmärtänyt hyvin sen ahdingon, jossa esittävät taiteet koronan vuoksi ovat. Mutta nyt kaupungin omat päättäjät haluavat ajaa alas teatterin”, Moilanen kommentoi.

Teatterin avustuksen leikkaus johtaisi useiden teatterialan ammattilaisten irtisanomiseen. Puolen miljoonan euron leikkauksella on välitön vaikutus myös teatterin valtionosuuteen, joka vähenisi samassa suhteessa runsaat 220 000 euroa vuonna 2021.

Oulun teatterissa työskentelee vakituisesti 19 näyttelijää. Yli 720 000 euron leikkaus johtaa arviolta yhteensä noin 15 teatterialan työpaikan vähennystarpeeseen. Lisäksi teatterilla on sopimussitoumuksia vuosiksi eteenpäin. Oulun teatterissa suunnitellaan tällä hetkellä vuotta 2023.

”Leikkausesitys näyttää lähteneen liikkeelle kulttuurikielteisestä agendasta. Kaupunginhallituksen jäsenten tekemään leikkausesitykseen ei ole kirjattu perusteita, myös vaikutusarviot ovat jääneet tekemättä. Näyttää siltä, että kaupungin luottamuselimissä tehdään teatteria koskevia päätöksiä ymmärtämättä kokonaisuutta”, kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja Matti Karhula ihmettelee.

Oulun teatteri on Pohjois-Suomen suurin ja Suomen seitsemänneksi suurin ammattiteatteri. Toiminta-avustuksen leikkaamisen jälkeen teatterin omien ensi-iltojen määrä laskisi kuudesta ensi-illasta korkeintaan neljään.

“Pitkäaikaisena tavoitteena on ollut luoda vahva kulttuurin ja liike-elämän keskittymä Oulun alueelle. Osana sitä on vahvistettu myös teatterin laatua ja tarjontaa. Nyt soudetaan aivan toiseen suuntaan. Emme ole täällä taiteellisen johtajan Alma Lehmuskallion kanssa sammuttamassa valoja, vaan sytyttämässä niitä”, Moilanen toteaa.

Kaikki uutiset
Siirry sivun alkuun