Tuntematon sotilas -oopperan solistit ja työryhmä

Solisteina mm. (kuvassa vasemmalta oikealle) Petrus Schroderus ja Aki Alamikkotervo sekä puherooleissa mm. rakastettu näyttelijä Risto Tuorila.

Tuntematon sotilas -oopperan esitykset 8.2.2014 saakka
Arvostelumenestys! 

Tuntematon sotilas oopperan solistit

Koskela - Nicholas Söderlund, Helsinki
Rokka - Juha Pikkarainen, Vantaa
Hietanen - Joonas Asikainen
Kariluoto - Petrus Schroderus, Oulu
Lehto - Kristjan Moisnik, Oulu
Rahikainen - Juha Hostikka, Helsinki
Lahtinen - Jouni Bäckström, Vantaa
Mäkilä - Heikki Sassi, Oulu
Vanhala - Tomi Punkeri, Oulu
Honkajoki - Aki Saarela, Oulu
Silmälasipäinen vänrikki ja natsi - Aki Alamikkotervo, Helsinki
Riitaoja ja Hauhia – Matias Haakana, Helsinki, lisätietoja Kangasniemen Musiikkiviikkojen sivuilta
Suen Tassu - Jaakko Kuusela, Oulu
Määttä - Antti Annola, Oulu 

Kuvassa Joonas Asikainen (Hietanen). Kuva Jussi Tuokkola.

Puherooleissa
Lammio - Janne Raudaskoski
Sarastie - Risto Tuorila
Mielonen - Antti Kyllönen
Sotilaspoika - Veeti Reunanen/Lauri Vasama
Verushka ja Lotta Kotilainen - Katri Rahko/Henna- Maria Riikola

Oopperan orkesterina soittaa Oulu Sinfonia.

Säveltäjä Tauno Pylkkänen
Väinö Linnan romaanin pohjalta libreton kirjoittaneet Edvin Laine ja Tauno Pylkkänen
Kapellimestari Markus Lehtinen
Ohjaaja Lauri Maijala
Lavastaja Maija Tuorila
Pukusuunnittelija Sanna Levo

TAITEELLINEN TYÖRYHMÄ

Kapellimestari Markus Lehtinen tunnetaan sekä maamme eturivin kapellimestarina että konserttipianistina. Hän toimii Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professorina ja on lisäksi luonut myös merkittävän kansainvälisen uran. Oulussa hän johti musiikkia viimeksi Punainen viiva –oopperassa vuonna 2009.

Lavastaja Maija Tuorila työskentelee Oulun kaupunginteatterista. Hänen viimeisiä töitään ovat mm. Kielletyt muistot ja Saranat ja sardiinit.

Pukusuunnittelija Sanna Levon töitä tänä vuonna ovat olleet mm. Helsinki Dance Companyn Chorus Line sekä Lahden kaupunginteatterin Niskavuoren naiset 2013

Tauno Pylkkänen (1918 - 1980) on poikkeuksellinen hahmo Suomen musiikissa, sillä ainoana sukupolvensa suomalaisena säveltäjänä hän teki keskeisen elämäntyönsä oopperan parissa. Hän oli säveltäjätyypiltään verevä myöhäisromantikko, ja häntä kutsuttiin milloin "pohjoismaiseksi veristiksi", milloin "Pohjolan Pucciniksi". Kiinnostus oopperaa kohtaan ilmeni myös siinä, että Pylkkänen toimi Suomen Kansallisoopperan taiteellisena johtajana vuosina 1960-1969. Kirjailija Väinö Linna kirjoitti Tauno Pylkkäselle, että Tuntemattomasta sotilaasta saa säveltää oopperan kunhan "teoksen henki toteutuu". Niin tapahtui, ja Tuntemattomasta tuli 1967 suurmenestys.

SOLISTIT

Risto TuorilaPuherooleissa esiintyvät mm. Oulun kaupunginteatterin näyttelijä Janne Raudaskoski Lammion roolissa ja Sarastienä nähdään monista teatteri- ja elokuvarooleistaan tunnettu Risto Tuorila. Hän on pitkän uransa aikana esiintynyt myös vuoden 1985 Tuntematon sotilas -elokuvassa Koskelana ja sai roolistaan Jussi-palkinnon.

Petrus SchroderusUseilla solisteilla on tausta mm. Suomen Kansallisoopperassa. Yksi odotetuimmista esiintyjistä on Kariluodon roolissa tenori Petrus Schroderus, joka yleisön pitkän odotuksen jälkeen vihdoin laulaa Oulun oopperassa. Schroderus työskenteli Oulussa poliisina, kunnes ponnahti suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan Timo Mustakallio –kilpailun vuonna 2004. Hän siirtyi heti vierailijaksi Kansallisoopperaan ja lauloi useissa päärooleissa vuoteen 2009 saakka, jolloin hänet kiinnitettiin oopperan kuoroon. Ouluun Schroderus palasi jatkamaan poliisin työtään vuonna 2012. Urallaan Schroderus on laulanut sadoissa konserteissa, mutta ei vielä koskaan Oulun oopperassa. ”On jännittävää esiintyä kotikaupungissa, ja haluan laulaa oululaisille erityisen hyvin.” 

Aki AlamikkotervoSilmälasipäisen vänrikin ja Pastorin rooleissa laulava tenori Aki Alamikkotervo on oululaistaustainen Kansallisoopperan solisti, jonka rooleja kuluvalla näytäntökaudella ovat mm. Carmen: Remendado (Georges Bizet), Don Carlos: Lerman kreivi (Giuseppe Verdi) ja Don Pasquale: Notaari (Gaetano Donizetti). Oulussa hänet muistetaan mm. Madetojan musiikkilukion laulunopettajana. Oulun oopperoissa Alamikkotervo on esiintynyt mm. 1990-luvulla La Traviatassa ja Sevillan parturissa. Lisätietoja Kansallisoopperan sivuilta

Juha HostikkaTenori Juha Hostikka esiintyy Rahikaisena. Hän on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja vieraillut Suomen kansallisoopperassa vuodesta 1999 lähtien. Savonlinnan Oopperajuhlilla Hostikka tuli tutuksi kaudella 2004 - 2005 Koirien Kalevala - oopperassa. Hostikka on esiintynyt Oulussa mm. oopperoissa Kaikkeuden ytimessä (2003), Punainen viiva (2009) sekä Gabriel, tule takaisin ja Leirintäalueooppera (2013). 


Juha Pikkarainen, bassobaritoni - Rokka
Laulaja ja näyttelijä Juha Pikkarainen on työskennellyt mm. Tampereen, Mikkelin ja Kajaanin teattereissa ja viime vuosina näyttelijäntyön opettajana. Hän on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlien ja Suomen Kansallisoopperan oopperakuoroissa ja esiintynyt solistisissa tehtävissä viimeksi La Fenice ja Madame Butterfly -oopperoissa.

Kristjan Moisnik, basso - Lehto
Kristjan Moisnik on esiintynyt vuodesta 1998 lähtien ooppera-, oratorio- ja konserttisolistina sekä lied-laulajana Suomessa, Virossa, Ruotsissa, Puolassa, Tanskassa ja Saksassa. Vuonna 2008 hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Moisnik on laulanut kymmenissä oopperoissa ja solistina suurteoksissa, kuten Verdin ja Mozartin Requiem, Rossinin Petite Messe Solennelle sekä Beethovenin 9. sinfonia. Hän on myös työskennellyt laulun tuntiopettajana Oulun seudun ammattikorkeakoulussa. Lisätietoja mm. OAMK:n Taikahuilu-sivuilta

Jouni Bäckström, baritoni - Lahtinen
Laulaja ja säveltäjä Jouni Bäckström on opiskellut laulua ja sävellystä mm. Metropolia AMK:ssa. Hän on esiintynyt muusikkona ja laulajana konserteissa, levyillä sekä näytelmissä ja tanssiesityksissä, johtanut useita sekakuoroja sekä vetänyt musiikkityöpajoja (mm. Mikkelin teatteri). Hänen sävellyksiään on esitetty mm. Oulun uuden musiikin festivaaleilla sekä Savonlinnan oopperajuhlilla. Viime vuosina hän on esiintynyt mm. Metropolia AMK:n Orlando Furioso -oopperassa Rodomontena ja Suomen Kansallisoopperassa Don Carlosin kuorossa.

Heikki Sassi, basso/bassobaritoni - Mäkilä
Heikki Sassi on klassinen laulaja, joka laulaa oopperan ohella myös kevyttä musiikkia. Laulua hän on opiskellut mm. Seppo Ruohosen, Petteri Salomaan ja Ritva Lehtiniemi-Anundin johdolla. Sassi esiintyy konserteissa ja on laulanut mm. Komtuurin osan Oulun konservatorion Don Giovannissa (2013).

Tomi Punkeri, baritoni - Vanhala
Tomi Punkeri opiskelee Oulun seudun ammattikorkeakoulussa kirkkomusiikkia pääaineenaan laulu. Klassisen musiikin lisäksi hän on työskennellyt paljon myös kevyen musiikin parissa.

Aki Saarela, bassobaritoni - Honkajoki
Aki Saarela on esiintynyt viime vuosina Oulussa mm. oopperoissa Punainen viiva, Koirien Kalevala, Taikahuilu sekä solistina Mieskuoro Pohjan Laulussa.

Jaakko Kuusela, basso - Suen Tassu ja vartiomies
Laulaja Jaakko Kuusela on esiintynyt viime vuosina mm. Spoon River -kamarioopperassa (OAMK) ja Oulun kaupunginteatterin Gianni Schicchi –oopperassa.

Antti Annola, Määttä ja Salo
Annola on valmistunut Oulun konservatoriosta ammattimuusikoksi, jossa hän on pääaine pop/jazz -laulun lisäksi opiskellut klassista laulua Mari Klemettilän johdolla. Jazzimprovisointia hän opiskelee Vesa Valkaman johdolla. Annola on nähty useissa eri musiikkiteatteri- ja oopperaproduktioissa, joista mainittakoon Oulun kaupunginteatterin West Side Story -musikaalin Tonyn rooli vuonna 2009. Tällä hetkellä Annola opiskelee klassista laulua Ritva Eerolan yksityisoppilaana, ja toimii päätoimisena freelance-muusikkona sekä Antti Annola Trion solistina.

Joonas Asikainen, baritoni - Hietanen
Asikainen aloitti lauluopintonsa Savonlinnassa Chieko Okabe-Silvastin oppilaana. Hän on jatkanut lauluopintojaan Lahden Ammattikorkeakoulussa mm. Sirkka Parviaisen johdolla sekä syksystä 2009 lähtien Sibelius-Akatemiassa Erkki Rajamäen johdolla.
Asikainen on esiintynyt mm. Vaasan oopperan, Sibelius-Akatemian sekä Lahden Ammattikorkeakoulun ooppera-produktioissa. Asikaisen rooleina ovat olleet mm. kreivi Almaviva ja Papageno, W. A. Mozartin oopperoissa Figaron häät ja Taikahuilu sekä Gabriel von Eisenstein, J. Straussin operetissa Lepakko.
Kilpailukokemusta Asikainen on saanut vuonna 2009 pidetyissä Merikanto –laulukilpailusta sekä vuonna 2013 pidetyistä Timo Mustakallio -laulukilpailusta saavuttaen molemmissa finaalipaikan. Vuoden 2010 Kangasniemen laulukilpailuissa hänet palkittiin jaetulla kolmannella sijalla.

Matias Haakana, tenori - Riitaoja ja Hauhia
Haakana valmistui talvella 2013 laulajaksi Metropolia Ammattikorkeakoulusta erinomaisin arvosanoin. Hän lauloi Toivo Kuula -kilpailun semifinaalissa 2012 ja eteni finaaliin Kangasniemen laulukilpailuissa 2013. Keväällä 2014 hän esiintyy Ooppera Mezzon tuottamassa Rossinin Sevillan parturissa kreivi Almavivan roolissa.

Tuntematon sotilas -ooppera

Kirjoita ensimmäinen kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display