Tuntematon sotilas -ooppera

Vain kymmenen esitystä 17.1. (ensi-ilta) - 8.2. Katso näyttämökuvat

Suuri arvostelumenestys! Muiden muassa Ylen toimittaja Janne Koskinen kiittään Tuntematonta blogissaan: "Lopputuloksena on yksi vaikuttavimmista oopperakokemuksistani - -" Esitys on herättänyt suuren mediahuomion, tutustu arvioihin ja uutisointiin...

Harvoin esitetty merkkiteos jatkaa Oulun kunniakasta oopperatuotantoa. Tuntematon sotilas -oopperan on säveltänyt Tauno Pylkkänen Väinö Linnan vuonna 1954 - 60 vuotta sitten - julkaistun samannimisen romaanin pohjalta. 
Ooppera tuotetaan yhteistyössä Oulu Sinfonian kanssa.

 Kuvassa Petrus Schroderus (Kariluoto) ja Lauri Vasama (sotilaspoika). Kuva Jussi Tuokkola

Väinö Linnan sodanvastaisesta sanomasta tuore ja hurja tulkinta

”Tuntematon sotilas on merkkiteos Suomen historiassa. Halusin uuden tulkinnan olevan tuore ja hurja, ja siksi pyysin ohjaajaksi Lauri Maijalan”, kertoo Oulun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki.

Lauri Maijala on nuoren polven menestyvä teatteriohjaaja, joka on juuri valittu myös KOM-teatterin toiseksi taiteelliseksi johtajaksi:
”Tuntematon sotilas- ooppera vuonna 2014 on ennennäkemätön tulkinta ihmisistä epäinhimillisissä olosuhteissa, maailmanhistorian pelinappuloina. Se ei ole sankaritarina, pilkkanäytelmä tai historiallinen dokumentti kansakuntamme lähihistorian suurimmasta tragediasta. Se näyttää sodan lohduttomuuden sellaisenaan, sen katkeruuden ja toteaa, että sodassa ei ole voittajia. Se kunnioittaa Väinö Linnan alkuperäisen teoksen vahvasti sodanvastaista sanomaa. Se on kertomus tavallisista suomalaisista, jotka joutuvat mahdottoman eteen - tässä ja nyt.
Se on tarina meistä kaikista."

Kuvassa Tomi Punkeri (Vanhala), Antti Kyllönen (Mielonen), Juha Hostikka (Rahikainen), Matias Haakana (Riitaoja) ja Joonas Asikainen (Hietanen). Kuva Jussi Tuokkola.

Teos on kantaesitetty vuonna 1967 Suomen Kansallisoopperassa ohjaajanaan Edvin Laine. Sen jälkeen ooppera on esitetty vain ulkoilmaversiona Imatralla vuonna 1998. Oulun kaupunginteatterissa Tuntematon sotilas on nähty näytelmänä vuonna 1974.

Teatterilla myynnissä Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaaneja sekä Tieto-Finlandian vuonna 2013 voittaneita Murtuneet mielet -teoksia kirjailija Ville Kivimäen signeeraamina. 

Tuntematon sotilas oopperan solistit ja taiteellinen työryhmä, ESITTELYT

Kuvassa Risto Tuorila (Sarastie). Kuva Jussi Tuokkola.

Kommentit

Re:

sari / 1.02.2014

Jättää sanattomaksi ..mutta kannattaa katsoa ja kokea!!!
Esiintyjät panostavat innolla ja taidolla ,sointi on sulavaa ja esitys tunteita ja ajatuksia herättävää!
Tuntemattomasta vientituote

Korpraali / 29.01.2014

Olipa mahtava esitys! Tuttu Tuntematon oopperaversiona yllätti positiivisesti. Hienot laulajat ja näyttelijät sekä ohjaaja, jolla oli jotakin sanottavaa. Tämä kannattaisi viedä kierrokselle myös muualle Suomeen.

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display