Klassikkoseikkailu Ronja Ryövärintytär tuo satumaailman suurelle näyttämölle

Näyttävä ja lämminhenkinen Ronja Ryövärintytär suurella näyttämöllä

Sanomalehti Kaleva, Eeva Kauppinen 7.9.2013: 
"Hämmästyttävällä tavalla esitys heruu yhtä aikaa satua ja fantasiaa sekä analyyttista ja kantaaottavaa lastenteatteria. -- Nuori oululainen Sanni-Mari Kanto on löytö Ronjan rooliin. Hänen Ronjansa on vahva ja raikas. -- Kaiken viisauden ohella esitys on visuaalisesti kaunis, kokonainen, esteettistä herkistymistä palveleva. Se tarjoaa teatterin vau-efektejä! Birkiä siteeraten voi sanoa, että "voisin vaan istua tässä ja nauttia teatterista."

Paula A:n blogiteksti

Hurjana myrsky-yönä syntynyt Ronja kasvaa ryöväripäällikkö Matiaksen ainoana tyttärenä Matiaksenlinnassa. Ympärillä on ihmeellinen Matiaksenmetsä jännittävine asukkaineen, ja sinne varttuva Ronja tahtoo. Toinen joukko, Borkan johtamat ryövärit, asettuvat asumaan salaman halkaisseen linnan toiseen puoliskoon, ja joukkoja erottaa toisistaan syvä Helvetinkuilu.

”Mitä minä teen, jos eksyn metsään?”
”Etsit sieltä oikean polun.”

Katso ihania pukuluonnoksiaRonja ystävystyy salaa Borkan pojan, Birkin kanssa. Ystävyys kuitenkin paljastuu vanhemmille, ja ilmiriidan keskeltä Ronja ja Birk karkaavat jännittävään Matiaksenmetsään asumaan. Kesä on vapauden aikaa.

Mutta ryöväripäälliköt eivät helpolla taivu tunnustamaan virheitään, ja näyttämöllä nähdään monta villiä juonenkäännettä, ennen kuin yhteinen uhka pakottaa kaikki jääräpäiset osapuolet heltymään. 

Hyväntuulisen esityksen valloittava äänimaailma ja musiikki yhdistyvät upeaan visuaalisuuteen. Ryövärijoukkojen vauhdikkaassa meiningissä on mukana reilusti huumoria ja tappelukohtaukset toteutetaan sympaattisella ryminällä. Näyttämöllä on mukana suuri joukko teatterin näyttelijöitä ja avustajia.

Lapsia ja nuoria puhuttelevaa elämänviisautta

”Kummallista miten voi olla iloinen ja surullinen yhtä aikaa.”

”Ronja Ryövärintytär on iloinen satu ja vakava satu, kertomus jonka vanhempien soisi kokevan yhdessä lastensa kanssa. Monipolvinen kerronta tempaa mukaansa niin lapsen kuin aikuisenkin. Perheen pienimmille teatteriesityksen vaikuttava satumaailma muuttuu täydeksi todeksi. Näytelmän lämmin elämänfilosofia puhuttelee erityisesti murrosikää lähestyviä ja kasvattaa myös vanhempia: Lindgren näyttää maailmaa lapsen näkökulmasta. Tekstissä ei peitellä, että aikuisetkin ovat väärässä eivätkä aina toimi oikein”, kertoo näytelmän ohjaaja Fiikka Forsman.

”Vuonna 1981 julkaistu romaani kertoo myös nykypäivästä: raja-aidoista ja riidoista sekä lapsesta, joka kantaa huolta vanhemmastaan. Ronja ja Birk rakentavat ystävyydestään sovun kiistelevien perheidensä välille.”

Esitys on sijoitettu keskiajan Pohjolaan. Ryövärijoukkojen yllä nähdään Pasi Räbinän suunnittelemaa komeaa pukuloistoa, johon inspiraatiota on otettu mm. Game of Thrones –tyyppisistä tv-sarjoista. Teatterin ompelimo on loihtinut kymmeniä ilmeikkäitä fantasiahahmoja mitä mielikuvituksellisimmista, itse työstetyistä kankaista. Kakkiaisille on luotu käytetyistä neuleista sekä toppauksilla hurmaavan suuret takapuolet ja peruukit. Kamalat ajattaret ovat sulkapukuisia hirviöliskoja.

Ronja Ryövärintytär (1981) on yksi maailmankuulun lastenkirjailija Astrid Lindgrenin rakastetuimmista tarinoista Peppi Pitkätossun, Vaahteranmäen Eemelin ja Veljeni Leijonamielen rinnalla. Lindgrenin kirjoja on käännetty 95 kielelle (maailman 20. eniten) ja maailmanlaajuiset myyntiluvut huitelevat 145 miljoonassa.

Kommentit

Hyvä esitys!

Elias / 7.12.2013

Ei pitkästyttänyt lainkaan. Kalju-Pietu oli hauskin tyyppi. Mukaansatempaavaa menoa! Kiitos!
Ihana esitys myös aikuiselle, erinomaiset roolisuoritukset.

teatteri-ki / 27.11.2013

Eija59/25. marraskuuta 2013
Todella hyvin valitut näyttelijät eri rooleihin. Esitys piti otteessaan koko ajan. Kivat lavasteet.
Kyllä Oulussa osataan!

teatteri-ki / 27.11.2013

Hande71/11. marraskuuta 2013
Hyvä kokonaisuus, jossa ajateltu katsojakuntaa, niin lapsia kuin aikuisiakin.
Olin katsomassa esitystä kahden 10 v. tytön kanssa ja he pitivät esityksestä. Se puhutteli, mutta lapsen ymmärrettävällä tavalla.
Oli hyvä myös aikuiselle!
Taattua Astrid Lindgreniä, joka oli toteutettu laadukkaasti ja miellyttävästi. Hyvä!
tosi hyvä!

teatteri-ki / 27.11.2013

fenella/7. marraskuuta 2013
Tykkäsin paljon. Näyttelijät olivat mukaansatempaavia, lavasteisiin oli satsattu ja hienosti toivat tarinaan syvyyttä. Varsinkin männiset, kakkiaiset ja ajattaret olivat hienosti toteutettu.
Ihana esitys!

teatteri-ki / 27.11.2013

Tiina27 /4. marraskuuta 2013
Tarina oli sovitettu hienosti. Lavastus ja puvustus mahtavia. Erityisesti jäi mieleen ihanat kakkiaiset :) ja tietysti jälleen hienon roolin tehnyt Tuula Väänänen Kalju-Pietuna.
Esityksessä sai nauraa ja taisipa muutama kyynelkin vierähtää.
Re:

Ronjan äiti / 20.11.2013

Näytelmä oli upea! Nelivuotiaskin pysyi mielenkiinnostuneena. Mahtavaa!
Jälleen elämys koko perheelle

Teatraali / 7.11.2013

Jälleen kerran on suurelle näyttämölle loihdittu lavastuselementein, puvuin, valoin ja äänin visuaalisesti todella hieno esitys koko perheelle. Videoprojisoinnit tuovat syvyyttä ja kolmiulottuneisuuden tuntua.Ronja tarinana ei kuulu minun suosikkeihini, mutta ei tässä silti aika käynyt pitkäksi. Rooleista nostan esiin loistavasti suoriutuneet nuoret pääosan esittäjät Sanni-Mari Kannon ja Elias Keräsen Ronjana ja Birkinä. Muutkin näyttelijät saivat luotua riittävää jännitettä kahden erilaisen heimon välille ja lopulta näimme suurta yhteistä iloa kahinoitten laannuttua. Maahisten lavan läpi kulkeminen oli yksi hienoimmista joukkokohtauksista. Se oli myös kaunis ja jotenkin taianomainen hetki kun ne kulkivat siinä. Maahisia olisi toivonut näkevän enemmänkin samoin kuin ajattarojakin. Se on vaan niin fantastista kun jokin lentää lavan yllä. Esitys onnistui myös koskettamaan. Varsinkin kohtaus jossa Tuula Väänäsen herkullisesti esittämä Kalju-Pietu jättää hyvästit tovereilleen. Kalju-Pietu on myös näytelmän hauskuuttaja. Liia-hevonen oli muuten hellyyttävä ilmestys aivan kuin taannoin Sotahevosen Heikki-hevonen. Tarina rullaa eteenpäin. Tarjoaa hienoja visuaalisia hetkiä, välillä koskettaa, välillä huvittaa ja perheen pienimpiä ehkä pelottaakin. Ja pieraistaan perään vai miten se nyt menikään.
Uskomattoman hienosti saatu kirjan tunnelma lavalle. Ihan mahtava!

teatteri-ki / 4.11.2013

21. lokakuuta 2013
Jos kirjan on lukenut, ei tule pettymään. Lavastus, puvustus, näyttelijät... kaikki uskomattomia! Suosittelen kaikille Ronja-faneille!
Hyvä esitys ja todella sopiva lapsiperheille!

teatteri-ki / 4.11.2013

KMK47, Tornio
22. lokakuuta 2013
Hienoja roolisuorituksia ja mukaansatempaava juoni. Lapsetkin jaksoivat seurata esitystä ja nauttivat siitä!
Suosittelen kaikille lapsiperheille.
Esitys oli mukaansatempaava, ajattelun aiheita ja pohdintaa tuottava.

teatteri-ki / 4.11.2013

tiuli, Haukipudas
22. lokakuuta 2013
Esitys oli hyvin tehty. 6-vuotias poikani pohti jälkeenpäin lapsen kieltämistä ja kuolemista itsensä kautta. Herätti kysymyksiä miksi, mitä jos ja eihän minua hylätä, enhan minä kuole pitkään aikaan. Hyvin omakohtaisesti osasi pohtia. Mutta ei kuitenkaan niin, että olisi jäänyt mieltä painamaan. Asioita oli hyvä käsitellä lapsen kanssa/kautta ja keskustella, pohtia, mitä nämä asiat tarkoittavat.
Hieno esitys!

Pauliina / 16.10.2013

Näytelmä oli kerrassaan hieno, näyttelijät upeita ja puvustus onnistunut. Hieno esitys kaikinpuolin, kiitos! :)
Upea elämys!

Leila Oikarinen / 5.09.2013

Ensimmäinen kerta kun teatterissa kävin ja kokemus oli upea! Ronja ryövärintytär jätti mahtavan elämyksen ja muiston joka ei varmastikkaan unohdu. Todella hauska ja samalla koskettava esitys ja hyvin suunniteltu. Uudestaan menen katsomaan jos vain lipun saan ostettua ja kaverit mukaan kaapattua :)

Kirjoita oma kommentti


Jos et saa koodista selvää, klikkaa koodia ja saat uuden koodin.
 
Cxense Display